Την παραίτησή τους έθεσαν στη διάθεση του πρύτανη του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνη, τα μέλη της Συγκλήτου μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα. Νωρίτερα οι διοικητικοί υπάλληλοι – ΕΚΠΑ και ΕΜΠ – ανακοίνωσαν τη συνέχιση των απεργιών τους για 11η εβδομάδα ανακοινώνοντας δύο ακόμη 48ωρες απεργίες έως την Παρασκευή. Το υπουργείο Παιδείας προσφεύγει και πάλι στα δικαστήρια ζητώντας να κριθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. 

 
«Ζητήσαμε από τον κ. Πελεγρίνη να χρησιμοποιήσει τις παραιτήσεις μας αν και εφόσον το κρίνει, όπως το κρίνει. Αύριο δεν θα γίνουν μαθήματα στο ΕΚΠΑ διότι με αστυνομία εμείς δεν κάνουμε μάθημα», δήλωσε, σύμφωνα με Το Ποντίκι, ο εκπρόσωπος της Συγκλήτου, Β. Βαλσαμάκης.

Ads

«Ζητάμε άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως για να δώσει λύση στο πρόβλημα των πανεπιστημίων και φυσικά δεν αποδεχόμαστε την απόλυση των διοικητικών υπαλλήλων. Είναι απαραίτητοι αυτοί για τη λειτουργία του Ιδρύματος. Επίσης δεν αποδεχόμαστε τη λίστα του ΑΣΕΠ η οποία είναι τουλάχιστον απαράδεκτη», πρόσθεσε.
 
Από την πλευρά του ο πρύτανης Θ. Πελεγρίνης δήλωσε μεταξύ άλλων πως «θέλουμε ν’ ανοίξουμε το Πανεπιστήμιο. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μαθήματα αλλά όχι σε καθεστώς αστυνομοκρατίας». Ο πρύτανης εξουσιοδοτήθηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών να ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ώστε να βρεθεί μια λύση. 
 

Νωρίτερα…

 
Να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της διαθεσιμότητας, για ενδέκατη εβδομάδα, με άλλες δύο 48ωρες απεργίας έως και την Παρασκευή αποφάσισαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών είχαν ζητήσει από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος να καλύψει την απόφασή τους για νέα απεργία. Υπενθυμίζεται ότι και οι εννέα σχολές του ΕΜΠ τελούν υπό κατάληψη από φοιτητές. 

Πίνακες διαθεσιμότητας 

Το ΑΣΕΠ ανάρτησε τους προσωρινούς πίνακες των διοικητικών υπαλλήλων που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Η ανακοίνωση της Συγκλήτου

 
«Το Ε.Κ.Π.Α στο σύνολό του (διδακτικό προσωπικό, λοιπό διδακτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές) δηλώνει τη σταθερή θέση του να λειτουργήσει αμέσως, επιτελώντας την αποστολή του ως Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος υπό συνθήκες ομαλότητας, οι οποίες δυστυχώς δεν υφίστανται στην παρούσα φάση λόγω των διάτρητων από νομικής και ηθικής άποψης αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας (έωλη μοριοδότηση απογραφέντων υπαλλήλων, παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο των μη απογραφέντων προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς αργίας και επομένως εκτός Πανεπιστημίου).
 
• Δηλώνει την άρνηση του διδακτικού προσωπικού να προσέλθει στις αίθουσες διδασκαλίας υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων, όπως ελέχθη από τον υπουργό Παιδείας.
• Τα μέλη της Συγκλήτου, ενόψει της εξαιρετικά κρίσιμης και αδιέξοδης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Πανεπιστήμιο, θέτουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Πρύτανη.
• Ζητεί συνάντηση του πρύτανη και αντιπροσωπείας μελών της Συγκλήτου με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, προκειμένου να παρέμβουν, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο και το οδηγεί σε αντικειμενική αδυναμία εκτέλεσης όλων των λειτουργιών του.»