Την παραίτηση της από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και από τη θέση της στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων υπέβαλε η εκπρόσωπος της Σλοβακίας, Άννα Μπουμπενίκοβα, για την οποία εκρεμμούσαν καταγγελίες  για διαφθορά.

Ads

Όπως είχε αποκαλύψει το tvxs.gr στις 8 Αυγούστου, η Μπουμπενίκοβα ήταν διευθύντρια του Εθνικού Ταμείου Ιδιοκτησίας (FNM) και υπεύθυνη για τις ιδιωτικοποιήσεις στη Σλοβακία. Είχε βρεθεί στο επίκεντρο των αποκαλύψεων για κρούσματα διαφθοράς που έπληξαν τη χώρα. Αποκαλυπτική μυστική έως τότε έκθεση που έκανε την εμφάνισή της στο διαδίκτυο την ανάγκασε να παραιτηθεί.

Τον Αύγουστο του 2011 όταν δημιουργήθηκε το ελληνικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων επελέγη ως ένα από τα 3 άτομα που τοποθέτησε η Κομισιόν στο επταμελές Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, για να την εκπροσωπούν στο ελληνικό Ταμείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν ενημερώθηκε για την παραίτηση της Μπουμπενίκοβα από το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Ελλάδας στις 9 Αυγούστου 2012 και την έκανε άμεσα δεκτή. Με ανακοίνωσή της πάντως η Κομισιόν τονίζει πως και στην περίπτωσή της πρέπει να ισχύει η θεμελιώδης αρχή “αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου”.

Θυμίζουμε ότι η αποκάλυψη του tvxs.gr είχε προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις. “Το δημοσίευμα του tvxs.gr δημιουργεί μείζον ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης για την τρικομματική κυβέρνηση”, τόνιζε σε δήλωση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης που ζητούσε από τη κυβέρνηση να αρνηθεί την ανάμειξη της Μπουμπενίκοβα “για όσο διάστημα εκκρεμεί η δικαστική εκκαθάριση της υπόθεσης”.

Με νέα δήλωση του σήμερα στο twitter, ο κ. Παπαδημούλης τονίζει πάντως ότι η “ευθύνη του διορισμού της παραμένει“.