Την παραίτησή της υπέβαλε αιφνιδιαστικά σήμερα, η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου με έγγραφο της προς την Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου. Η Ελένη Ράικου καταγγέλλει σχέδιο ηθικής εξόντωσής της από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου, λόγω της έρευνάς της για την υπόθεση της Novartis. Αφήνει επίσης αιχμές, τονίζοντας ότι «δεν αισθάνεται ότι απολαμβάνει της θεσμικής προστασίας που δικαιούται». 

Ads

Αιχμηρή ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος με δήλωση του κάνει λόγο για «υποβολή παραίτησης με ασύνδετους ισχυρισμούς» και αναφέρει ότι είχε τονίσει προς την κα Εισαγγελέα την «απόλυτη στήριξη για τη διερεύνηση και αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis και των εμπλεκομένων σ’ αυτό».

H επιστολή παραίτησης της Ελένης Ράικου, με την οποία μάλιστα ζητά άμεση αντικατάστασή της αριθμεί τέσσερις σελίδες. Σε αυτή, η Εισαγγελέας Διαφθοράς αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έχει στοχοποιηθεί «από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που στόχο έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας (Nοvartis) και όχι μόνο». 

Το δημοσίευμα της Documento

Η κυρία Ράϊκου αναφέρεται σε «συκοφαντικό και ανυπόστατο» δημοσίευμα εφημερίδας εναντίον της, το οποίο καταγγέλλει ότι «υπηρετεί μεγάλα συμφέροντα» που «δρουν ανενόχλητα και με άνωθεν καλύψεις». 

Ads

Πρόκειται για δημοσίευμα της εφημερίδας Documento που διαφημίζεται σε σποτ και στο οποίο γίνεται αναφορά για ενέργειες – από την ίδια – συγκάλυψης του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου και του Γιάννου Παπαντωνίου, στην υπόθεση των εξοπλιστικών. Η εφημερίδα επικαλείται επίσημη αναφορά συγκεκριμένης ανακρίτριας. 

image

Τι λέει η Ράικου στην επιστολή της 

Η Ελένη Ράικου, στην επιστολή παραίτησής της αναφέρεται σε ενέργειες της ιδίας και της υπηρεσίας της κατά του Γιάννου Παπαντωνίου και του Θωμά Λιακουνάκου και χαρακτηρίζει τα αναφερόμενα σε βάρος της ως υποβολιμαία, και παραθέτει συγκεκριμένες διώξεις σε βάρος των δύο αυτών προσώπων και στοιχεία για τις υποθέσεις που εμπλέκονται. 

Τέλος δηλώνει ότι ζητά την άμεση αντικατάσταση της, γιατί αρνείται όπως λέει, «να μετατραπεί σε “Ιφιγένεια” στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου». 

Υποστηρίζει ότι εν όψει των αποκαλύψεων της, που προφανώς διέρρευσαν και οποίες θα τους οδηγούσαν με βεβαιότητα ενώπιον της δικαιοσύνης και ενδεχομένως στη φυλακή, τα συμφέροντα αυτά σχεδιάζουν την ηθική της εξόντωση για να αποδομηθεί η έρευνά της. 

Διαβάστε επίσης: 

Μίζες 28 εκ. ευρώ προς αξιωματούχους από τη Novartis

Η Ελένη Ράικου, αναφέρεται επίσης αναλυτικά σε σημαντικά ευρήματα της έρευνάς της για την υπόθεση της Nοvartis, υποστηρίζοντας ότι ως τώρα έχουν εντοπιστεί μίζες 28 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα, μιλά για λογαριασμό της Novartis στην Ελβετία, από τον οποίο έφευγαν μεγάλα ποσά για χρηματισμό κρατικών αξιωματούχων, όπως γιατρών δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και ποσά προς νομικά πρόσωπα, ώστε να δίνονται μίζες σε άλλους κρατικούς αξιωματούχους, ενδεχομένως και πολιτικούς. 

Η Εισαγγελέας, επίσης, φέρεται να αναφέρει ότι ενώ οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν εστιάσει στη σημαντικότατη υπόθεση της φαρμακευτικής, η ίδια έγινε αντικείμενο στοχοποίησης «συγκεκριμένης εβδομαδιαίας εφημερίδας» σε χρόνο που «ήταν κοινό μυστικό ότι έχουμε τα πρώτα σημαντικά στοιχεία στην κατοχή μας που αποδείκνυαν περίτρανα τη μεγάλη διαφθορά, αλλά και το μηχανισμό με τον οποίο δωροδοκούνταν οι ως άνω κρατικοί λειτουργοί».

Το site της εφημερίδας Documento αναφέρει σχετικά με την παραίτηση της Ράικου: «Την παραίτησή της υπέβαλε η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Ράικου μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, ότι το όνομά της αναφέρεται σε επίσημες καταγγελίες, ως υπεύθυνη για την μη παράδοση στοιχείων στις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Θωμά Λιακουνάκο και αφορούν προμήθειες οπλικών συστημάτων». 

Σημειώνεται ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου βρίσκεται στην Κύπρο σε προγραμματισμένη επίσκεψη και με την επιστροφή της θα παραπέμψει το θέμα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Η Ράικου είναι η πρώτη εισαγγελέας κατά της διαφθοράς στη χώρα και σε περίπου ένα μήνα επρόκειτο να κριθεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο η ανανέωση της θητείας στη θέση αυτή για τρίτη φορά.