Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο σχεδιασμός και ο «οδικός χάρτης» που ανακοίνωσε την Δευτέρα και πρόσθεσε ότι όλα θα κριθούν την Παρασκευή. Χλιαρές και υποτονικές οι αντιδράσεις των υπουργών. Διαφώνησε με έντονο τρόπο ο Ανδρέας  Λοβέρδος.  Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της, ενώ τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κ.Παπούλια ζητά η Βάσω Παπανδρέου, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με άλλο πρωθυπουργό ζητά η Εύα Καϊλή.  Την Τετάρτη, ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει στις Κάννες, όπου θα συναντηθεί με αξιωματούχους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για την κατάσταση που προκλήθηκε από την ανακοίνωση δημοψηφίσματος.

Ads

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, update 1:30- Γιώργος: Επιμένω για δημοψήφισμα, το σύστημα μας πολεμάει λυσσαλέα- Την απόφασή του να προχωρήσει στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος επανέλαβε  ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις οκτώ το βράδυ. Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο σχεδιασμός και ο «οδικός χάρτης» που ανακοίνωσε την Δευτέρα και πρόσθεσε ότι όλα θα κριθούν την Παρασκευή. Ανέφερε, μάλιστα, ότι το σύστημα που θίγεται από την ελάφρυνση του χρέους ήταν φυσικό να αντιδράσει λυσσαλέα. “Εκτροπή δεν είναι η διενέργεια δημοψηφίσματος αλλά η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να πείσει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση”, φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συνεχιζόταν και μετά τα μεσάνυχτα. Ο κ. Παπανδρέου σε κάποια αποστροφή του φέρεται να είπε ότι οι διογκούμενες αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών ομάδων οξύνονται καθώς …”συμφέροντα  θίγονται από την μείωση της αξίας των ομολόγων”, ενώ δεν παρέλειψε να εξαπολύσει βολές και εναντίον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. “Λύσσαξαν με το δημοψήφισμα” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε : “Μιλάμε για Μέσα Ενημέρωσης που είναι χρεοκοπημένα, τα οποία παρόλα αυτά εξακολουθούν να λειτουργούν, χωρίς κανείς να καταλαβαίνει από πού βρίσκουν τα χρήματα”.

«Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα λάβει ξανά ψήφο εμπιστοσύνης», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Άγγελος Τόλκας, αναφέροντας ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο συνεχίζεται η συζήτηση πάνω στις πολιτικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός. Η πιο σκληρή αντίδραση κατά του δημοψηφίσματος ήταν από τον υπουργό Υγείας, κ. Λοβέρδο ο οποίος φέρεται να δήλωσε πως δεν μπορεί να τίθεται ένα τόσο θεμελιώδες ερώτημα σε δημοψήφισμα γιατί όπως τόνισε θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα τριάντα χρόνια, ενώ δήλωσε επιφυλαχτικός να ακούει πρώτα το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος και μετά να τοποθετηθεί επίσημα. Από την πλευρά της η κα Διαμαντοπούλου άφησε αιχμές και αναρωτήθηκε ποιά είναι η σκοπιμότητα μίας τέτοιας πρωτοβουλίας σε μία τόσο ευαίσθητη χρονική στιγμή, ενώ ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε πως θα έπρεπε όλοι οι υπουργοί να είναι ενήμεροι έτσι ώστε να προχωρήσουν όλοι μαζί ομαδοποιημένα σε μία τέτοια ενέργεια. Στην αντίπερα όχθη οι υπουργοί, Χρυσοχοΐδης. Ρέππας, Μπεγλίτης και Παπουτσής στηρίζουν τις αποφάσεις του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα.

22:32 – Αναβλήθηκε από την ολλανδική κυβέρνηση η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση στη Βουλή για την έγκριση της συμφωνίας για το ελληνικό «κούρεμα» και την επέκταση του EFSF, καθώς το Εργατικό Κόμμα απείλησε ανοιχτά πως θα καταψηφίσει την συμφωνία.

Ads

22:23 – Στις 18:30 (ώρα Ελλάδας) αύριο θα συναντηθούν στις Κάννες ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγκελα Μέρκελ με τους ηγέτες της ΕΕ και του ΔΝΤ, και στη συνέχεια θα συναντηθούν στις 21:30 με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ανακοίνωσε απόψε η γαλλική προεδρία.
image
Στην πρώτη σύνοδο «διαβούλευσης» θα μετάσχουν, εκτός από το Γάλλο πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν στις 21:30 με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο για να συζητήσουν για την κατάσταση που προκλήθηκε από την ανακοίνωση δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για το σχέδιο διάσωσης της ζώνης του ευρώ που υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

22:12 – Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το υπουργικό, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο σχεδιασμός και ο οδικός χάρτης που ανακοίνωσε χθες, μιλώντας στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι όλα θα κριθούν την Παρασκευή. Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων πως το σύστημα που θίγεται από την ελάφρυνση του χρέους, ήταν φυσικό να αντιδράσει λυσσαλέα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μέχρι στιγμής, θετικά έχουν τοποθετηθεί για το θέμα του δημοψηφίσματος οι κ.κ. Μπεγλίτης, Παπουτσής, Χρυσοχοΐδης και Ρέππας.

Μέγα λάθος χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα ο Ανδρέας Λοβέρδος.

21:59 – Η ανεξάρτητη βουλευτής Αργολίδας Έλσα Παπαδημητρίου, επιβεβαίωσε, μιλώντας προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις πληροφορίες που την έφεραν να προσανατολίζεται να δώσει θετική ψήφο στην πρόταση για ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση που υπέβαλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Πιστεύω ότι οι εκλογές θα ήταν καταστροφικές και ίσως οδηγούσαν την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη», δήλωσε η κ. Παπαδημητρίου και πρόσθεσε: «Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να αφεθεί ο κ. Παπανδρέου να κάνει τη δουλειά του». Χαρακτήρισε, ωστόσο, «μη αναγκαία» την εξαγγελία για διενέργεια δημοψηφίσματος, καθώς «δημιουργεί προβλήματα».

21:53 – «Πρέπει, με οργανωμένο τρόπο, να οδηγηθούμε, το συντομότερο δυνατό, σε εκλογές», επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, με δήλωσή του, στην οποία τονίζει ότι «οι εκλογές είναι η μόνη, δημοκρατικά διαφανής και οργανωμένη, δυνατότητα».

21:09 – Τηλεφωνική επικοινωνία και με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να τον ενημερώσει για την εξαγγελία περί δημοψηφίσματος, ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.  Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, μετά την τηλεφωνική συνομιλία, ακολούθησε η ανακοίνωση του IIF, στην οποία το Ινστιτούτο εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες για την εφαρμογή της συμφωνίας που προβλέπει συμμετοχή των τραπεζών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%.

20:56 – Ψήφο εμπιστοσύνης δήλωσε πως θα δώσει στην κυβέρνηση η ανεξάρτητη βουλευτής Έλσα Παπαδημητρίου, η οποία διαγράφηκε από τη ΝΔ μετά την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

20:53 – Ανώνυμη κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters πως o Γιώργος Παπανδρέου εκτιμά ότι υπάρχει πολιτική συνωμοσία από κεντρα διαπλοκής (σ.σ. επιχειρηματικά και ΜΜΕ) εναντίον της κυβέρνησης.

20:39 – Διέψευσε η ανεξάρτητη βουλευτής – μετά την πρόσφατη διαγραφή της από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – Λούκα Κατσέλη ότι απέστειλε επιστολή προς τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, ενημερώνοντας ότι έχει αποφασίσει να στηρίξει την κυβέρνηση στην ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Σύμφωαν με την κ. Κατσέλη, η απόφαση για τη στάση της θα αποφαιστεί την Παρασκευή το βράδυ, οπότε είναι προγραμματισμένη η φανερή ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
image
20:34 – Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε απόψε ότι το σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης είναι «ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους», σε δήλωσή του μετά το τέλος διυπουργικής συνόδου. «Το να δίδεται ο λόγος στους ανθρώπους είναι πάντα νόμιμο, αλλά η αλληλεγγύη όλων των χωρών της ζώνης του ευρώ δεν μπορεί να ασκηθεί αν η κάθε μία δεν συναινέσει στις αναγκαίες προσπάθειες», πρόσθεσε.

20:29 – Λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ ξεκίνησε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς, προηγήθηκε η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ που έλαβε αποφάσεις για αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

20:22 – Η αιφνίδια απόφαση της Ελλάδας για τη διενέργεια δημοψηφίσματος έφερε τις προσπάθειες της ευρωζώνης για την επίλυση της κρίσης χρέους πίσω στο σημείο εκκίνησης, εκτίμησε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας. Λάθος απόφαση για την Ευρωζώνη, αλλά και την Ισπανία, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία Παπανδρέου, η ισπανική κυβέρνηση.

20:03 – Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε σήμερα ότι η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου έδειξε την ανάγκη για την Ευρώπη να «επεξεργαστεί περαιτέρω και να εφαρμόσει ταχέως» το πακέτο αντιμετώπισης του χρέους που συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι ηγέτες της ευρωζώνης. Ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, επανέλαβε επίσης ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει την κρίση που αντιμετωπίζει και ότι θα το πράξει.

20:01 – Συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με κοινοβουλευτικά και μη μέλη και με στόχο την αποφυγή της χρεοκοπίας, ζητεί με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, η βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεση της στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

19:14 – Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι εύχεται να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τη διαγραφή μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους, παρά την αναγγελία δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για το θέμα. Στο ανακοινωθέν του IIF αναφέρεται ότι «βεβαιώνουμε την πρόθεσή μας, να περάσει στην εφαρμογή η συμφωνία που συνήφθη στις 26-27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, στο επίπεδο των ηγετών της ευρωζώνης, ώστε να απομειωθεί σε ποσοστό 50% η ονομαστική αξία των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους ιδιώτες πιστωτές».

19:04 – «Μοναδική λύση η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων», δήλωσε η βουλευτής Τόνια Αντωνίου, που τάσσεται κατά του δημοψηφίσματος. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πάντως, διέψευσε τα σενάρια που κυκλοφόρησαν το μεσημέρι περί ανεξαρτητοποίησης, δηλώνοντας πως «όπως πάντα έχουμε την προτίμηση των σεναριογράφων».

19:02 – Μεσολαβητικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για «στοιχειώδη δημοκρατική συμφωνία» ανάμεσα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, εισηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, με κείμενό του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης.

18:52 – Και η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να αποστείλει επιστολή στη Βουλή, ζητώντας τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

18:49 – Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε κάλεσε σήμερα τον Έλληνα ομόλογό του Σταύρο Λαμπρινίδη να συνεχίσει τις «απαραίτητες προσπάθειες» στην κρίση χρέους προς το συμφέρον της σταθερότητας του ευρώ, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

18:49 – Σε δείπνο εργασίας, για την Ελλάδα, στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στις Κάννες, θα παραστεί αύριο το βράδυ ο πρωθυπουργός. Στο δείπνο θα συμμετάσχουν ο Νικολά Σαρκοζί, η Άγκελα Μέρκελ, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και η Κριστίν Λαγκάρντ. Ο κ. Παπανδρέου προσεκλήθη από τον προεδρεύοντα του G20 Γάλλο πρόεδρο.

18:42 – «Πραγματικά δεν μπορώ να κατανοήσω τον λόγο γα το οποίο η Ελλάδα θέλει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα. Υπάρχουν άραγε πραγματικές επιλογές;». O υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, μέσω twitter…

18:34 – Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του tvxs.gr, τις τελευταίες ώρες πολλοί βουλευτές του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ πιέζουν τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να αναλάβει πρωτοβουλίες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε επίπεδο Ε.Ε.
image
18:04 – Μια «ζαριά» αποτελεί το δημοψήφισμα που ανακοινώθηκε από την Ελλάδα για την αναδιάρθρωση του χρέους της, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ. Αν οι ψηφοφόροι ψηφίσουν όχι θα προκληθεί «μεγάλη αναστάτωση», εκτιμά ο ίδιος.

17:47 – «Συμμορίες» και «νεροκουβαλητές» που στρέφονται κατά της κυβέρνησης, καταγγέλλει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Φραγκίσκος Παρασύρης, ενώ η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή δηλώνει: Είμαστε στο πλευρό του Παπανδρέου για να τον δυναμώσουμε με την ψήφο μας, την Παρασκευή.

17:38 – Το δημοψήφισμα βάζει τη χώρα σε περιπέτειες και την κοινωνία σε διλήμματα, τα οποία δεν υπηρετούν τη διέξοδο από τα αδιέξοδα, στα οποία έχει περιέλθει ο τόπος, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν πρόωρες εκλογές , οι οποίες, όπως είπε, είναι η καθαρή και έντιμη λύση, προκειμένου κυριαρχικά ο ελληνικά λαός να αποφασίσει για το πώς θέλει τη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών.

17:12 – Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσαν σήμερα «αποφασισμένοι» να εφαρμόσουν το σχέδιο «σωτηρίας» της Ελλάδας, κάτι το οποίο τέθηκε σε αμφισβήτηση μετά την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου για το δημοψήφισμα, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Σε τηλεφωνική τους συνομιλία, οι Μέρκελ και Σαρκοζί ευχήθηκαν να υπάρξει «ταχεία» υιοθέτηση ενός «οδικού χάρτη» για να διασφαλιστεί η εφαρμογή του σχεδίου.

Στο μεταξύ, η καγκελαρία στο Βερολίνο ανακοίνωσε πως η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, πρόκειται να έχουν συνάντηση αύριο Τετάρτη στις Κάνες με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, καθώς επίσης και με Έλληνες αξιωματούχους.

17:02 – Την Πέμπτη θα παρουσιαστεί τελικά ο Γ. Παπανδρέου στο κοινοβούλιο, ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας, καθώς αύριο θα βρίσκεται στην σύνοδο του G20 στις Κάννες, όπου αναμένεται να εξεταστεί και η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η συζήτηση του αιτήματος για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, θα αρχίσει κανονικά αύριο Τετάρτη στη Βουλή στις 18:00, με ομιλίες υπουργών. Μετά την εμφάνιση του Πρωθυπουργού την Πέμπτη, αναμένονται και οι ομιλίες των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών.

17:00 – «Οι επιλογές του πρωθυπουργού, οι επιλογές της κυβέρνησης είναι επιλογές του προσκηνίου. Το παρασκήνιο είναι έργο άλλων», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις. «Η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πολύ μεγάλη πίστη σε αυτό που κάνουμε, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να σώσουμε την κοινωνία από αυτά τα οποία επιβουλεύονται εκείνοι, οι οποίοι θέλουν την Ελλάδα της καταστροφής, εκείνοι οι οποίοι θέλουν την Ελλάδα της δραχμής, εκείνοι οι οποίοι επιμένουν με κάθε τρόπο εν μέσω οικονομικής κρίσης να διευρύνουν την οικονομική και πολιτική τους επιρροή», ανέφερε ο κ. Παπουτσής.

16:56 – Αναμένεται πολιτική παρέμβαση των Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέα Λοβέρδου και Γιάννη Ραγκούση. Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις υπουργοί είχαν παρέμβει και στα μέσα Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι στη σημερινή συγκυρία η κυβέρνηση οφείλει «χωρίς καμία καθυστέρηση» να σπάσει τα μεταπολιτευτικά κακώς κείμενα, και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να «δώσουν ενωμένοι» τις μάχες.

16:44 – Ο Έλληνας πρωθυπουργός «φέρει βαριά ευθύνη» για την αβεβαιότητα που προκαλεί με την απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, δηλώνει ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ιβ Λετέρμ. Εκφράζει έκπληξη για την ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε μιλήσει σχετικά ούτε πριν, ούτε κατά τη διάρκεια, ούτε μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

16:32 – «Βυθίζεται» το Χ.Α, εν μέσω μεγάλης υποχώρησης και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν «ελεύθερη» πτώση. Με πτώση άνοιξε και η Wall Street.

16:25 – Σε επίπεδο ρεκόρ τα spread των γαλλικών ομολόγων. Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην ανησυχία των επενδυτών μετά την εξαγγελία δημοψηφίσματος από την Ελλάδα σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Υπουργικό Συμβούλιο συγκάλεσε ο Νικολά Σαρκοζί.

16:16 – «Εργαζόμαστε για την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών, οι οποίες είναι πιο αναγκαίες από ποτέ, χωρίς καθυστέρηση (…) Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου είναι ό,τι καλύτερο για την Ελλάδα. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα για την τήρηση των δεσμεύσεών της έναντι της Ευρωζώνης και της διεθνούς κοινότητας. Είχαμε ήδη τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, ενώ  βρισκόμαστε  σε επαφή με μέλη της Ευρωζώνης και θα συνεχίσουμε τις επαφές στο περιθώριο της συνάντησης της G20 στις Κάννες», δήλωσαν ο πρόεδρος της Κομισιόν και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ.κ. Μπαρόζο και Βαν Ρομπέι.

16:11 – Τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ενημέρωσε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Αναφερόμενος στην αναγγελία δημοψηφίσματος, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να επισήμανε στην κ. Μέρκελ, όπως ανέφεραν πηγές του Μαξίμου, πως «η απόφαση αυτή πρέπει να γίνει κτημα του λαού».

15:57- Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, ο Ευ. Βενιζέλος δεν γνώριζε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και την υποστήριξε τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα όσο και στη συνέντευξη που έδωσε αμέσως μετά στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 διότι εκείνη τη στιγμή δεν είχε άλλη επιλογή. Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να γνώριζε μόνο τα σχέδια για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης πως αμέσως μετά την ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε στον κ. Παπανδρέου την απορία του γιατί δεν είχαν ενημερωθεί οι διεθνείς μας εταίροι. Το υπουργείο Οικονομικών ετοίμασε σχέδιο επιστολής προς τους Ευρωπαίους εταίρους το οποίο προωθήθηκε το πρωί στο γραφείο του πρωθυπουργού.

15:47 – Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό απέστιλε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, στην οποία διευκρινίζει ότι αν επιμείνει η κυβέρνηση στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η ίδια θα ανεξαρητοποιηθεί. Παράλληλα ζήτησε σχηματισμό κυβέρνησης σωτηρίας με άλλον πρωθυπουργό. Ολόκληρη η επιστολή.

Εν τω μεταξύ, η προγραμματισμένη για τις 18:00 το απόγευμα σήμερα κυβερνητική επιτροπή, μετά και τις σημερινές εξελίξεις, μετατράπηκε σε Υπουργικό Συμβούλιο (διευρυμένο όργανο λήψης αποφάσεων). Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υποβληθεί η παραίτηση της κυβέρνησης.

15:39 – Την παραίτηση της κυβερνήσεως και «να γίνουν εκλογές, με συμφωνία όλων των κομμάτων, με κυβέρνηση εθνικής ενότητας», ζήτησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. Η Δημοκρατία δεν αντιμετωπίζεται με δικτατορία, σχολίασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών, Γιάννης Δημαράς και επανέλαβε για άλλη μια φορά την ανάγκη για άμεση προκήρυξη εκλογών, καθώς και την ανάγκη συνεννόησης και συνεργασίας προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος για την Ελλάδα.

15:34 – «Ο κ. Παπανδρεου και η κυβέρνησή του κάτω από την ασφυκτική πίεση του λαϊκού ξεσηκωμού, μετά την περίφανη στάση κατά τον επετειακό εορτασμό, τελικα σύρεται σε κάλπες. Από ό,τι φαίνεται, δεν θα είναι κάλπες δημοψηφίσματος αλλά κάλπες εκλογών», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ακόμη ότι «είναι σίγουρο ότι ο λαός θα σηκώσει το ανάστημα του και θα πει συντριπτικό ένα όχι στην πολιτική της λιτότητας, ανοίγοντας νέους δρόμους ελπίδας».

Ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, πάλι, κάλεσε τους βουλευτές του σε εγρήγορση ενόψει εκλογών, στην συνεδρίαση της ΚΟ, η οποία ολοκληρώθηκε πριν απο λίγο. Παράλληλα, τους κάλεσε να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προωθήσουν τις θέσεις του κόμματος, να καταθέσουν προτάσεις για το πρόγραμμα του κόμματος και να πλησιάσουν τον κόσμο ώστε να τον εκφράσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο κ. Καρατζαφέρης απηύθυνε επίσης έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια να μεθοδεύσει την προκήρυξη εκλογών εντός του Νοεμβρίου.

15:28 – Με το περιεχόμενο και το χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος συνέδεσε την ψήφο του στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης. «Δεν ξέρω τι θα ψηφίσω|, είπε και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να έχω όλα τα στοιχεία, όλες τις παραμέτρους αυτού του προβλήματος. Για τι δημοψήφισμα μιλάμε, ποιο θα είναι το ερώτημα, σε ποια προθεσμία θα γίνει, και πως επίσης θα ανταποκριθούμε στην ολότητα του προβληματισμού που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία».
 
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης, τον οποίο πληροφορίες που μεταδόθηκαν, ανέφεραν ότι προτίθεται να ανεξαρτητοποιηθεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι δεν είναι σε λογική ανεξαρτητοποίησης και δεν έχει δηλώσει ότι συμφωνεί με τη θέση της Βάσως Παπανδρέου. Όπως διευκρίνισε, ο ίδιος θα μιλήσει στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης της κυβέρνησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και εκεί θα τοποθετηθεί σε όλα.

15:27 – Με οδηγία του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος και η αναπληρωτής υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επικοινωνούν με ξένες κυβερνήσεις, ελληνικές πρεσβείες και διεθνή μέσα ενημέρωσης για να τους ενημερώσουν για την απόφαση περί δημοψηφίσματος, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές.

15:19 – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου δήλωσε στο tvxs.gr ότι τάσσεται υπέρ της άποψης την οποία διατύπωσε η συνάδελφός της Βάσω Παπανδρέου αναφορικά με την ανάγκη σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σχηματισμό κυβέρνησης σωτηρίας. «Απέναντι στη συντεταγμένη χρεοκοπία, χρειάζεται συντεταγμένη εθνική ηγεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την αντίρρησή της στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Η ίδια εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνεχίσει μόνη της. Ευθύνες ως προς την αποτυχία συνεννόησης του πολιτικού συστήματος επέρριψε και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά. Η ίδια απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία και νηφαλιότητα σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για το μέλλον της χώρας. Προς το παρόν δεν διευκρινίζει αν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό την Παρασκευή.

14:56 – Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά θα ζητήσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης προκειμένου να συντονιστεί η αντιπολίτευση αυτές τις κρίσιμες στιγμές, με στόχο την προκήρυξη εκλογών, ή τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Στη δήλωση αυτή προχώρησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ανοίγοντας τις εργασίες της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος πριν από λίγο. Η χώρα οδηγείται σε πλήρη αποσύνθεση και ο κόσμος αγωνιά ενώ οι θεσμοί παραπαίουν, τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και απηύθυνε δημόσια έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ή να μεδοθεύσει άμεσα τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ή με σύμφωνη γνώμη αρχηγών να πάμε σε εκλογές το Νοέμβριο. Η συνεδρίαση της ΚΟ συνεχίζεται κεκλεισμένων των θυρών.

14:54-Κυβερνητική σύσκεψη συγκάλεσε για τις 18:00 σήμερα, Τρίτη, ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου πρόκειται να ενημερώσει τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής για την ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την νέα δανειακή σύμβαση. Η απόφαση του πρωθυπουργού, έχει προκαλέσει φοβερές αντιδράσεις εκτός και εντός Ελλάδας αλλά και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ που είχε ήδη την πρώτη βουλευτική απώλεια. Δείτε στις 14:00

14:45 – Τη θέση ότι το δημοψήφισμα είναι λάθος και δεν θα γίνει ποτέ εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στην κυβερνητική σύσκεψη, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Πρώτο Θέμα on line. Εφόσον οι πληροφορίες επαληθευτούν πρόκειται για τον πρώτο υπουργό που διαφοροποιείται. Νωρίτερα, κάποιοι υπουργοί – Γερουλάνος, Μπεγλίτης, Κουκουλόπουλος, Χριστοφιλοπούλου – στήριξαν την επιλογή του πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

14:37 – Νωρίτερα, την παραίτηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου μετά την εξαγγελία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ζήτησαν έξι στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τους Γιώργο Θωμά, Βαγγέλη Μαλέσιο, Στέφανο Μανίκα, Δημήτρη Μπατζελή, Γιάννη Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη. Δείτε ολόκληρη την επιστολή εδώ.

14:20 – Τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κ.Παπούλια ζητά η Βάσω Παπανδρέου, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση σωτηρίας με ορίζοντα τη διασφάλιση του πακέτου που αποφασίστηκε στις 26 Οκτωβρίου και στη συνέχεια προσφυγή στις κάλπες.

14:15 – Στη δισέλιδη επιστολή της, η κ. Αποστολάκη υποστηρίζει ότι «είναι κοινός τόπος ότι έχει βαθμιαία επέλθει απονομιμοποίηση της σημερινής πολιτικής τάξης». Εκφράζει την κατηγορηματική διαφωνία της με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι «είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι θεσμοί ως εργαλεία, προκειμένου να επιδιωχθούν σκοπιμότητες».

«Ψήφισα σειρά νομοσχεδίων, γνωρίζοντας ότι δεν εκφράζω τη βούληση των πολιτών που με εξέλεξαν, αξιολογώντας ως πρώτιστο καθήκον μου την αποφυγή της χρεοκοπίας και της επακόλουθης στάσης πληρωμών» αναφέρει η κ. Αποστολάκη και συμπληρώνει: «Τούτη τη στιγμή εκπροσωπώντας ως βουλευτής σύμφωνα με το σύνταγμα το έθνος έχω χρέος να αντισταθώ σε αυτή τη λαθεμένη πολιτική επιλογή που διχάζει, επιχειρώντας ανεπίτρεπτα να υποκαταστήσει τη λαϊκή εντολή και την ίδια στιγμή την βιωσιμότητα της χώρας».

«Οι στιγμές είναι χρήσιμες και οι πολίτες έχουν ανάγκη να εκπροσωπούνται από βουλευτές που εξέλεξαν» δικαιολογεί την απόφαση της να παραμείνει βουλευτής και να μην εγκαταλείψει την βουλευτική της έδρα, ενώ προσθέτει ότι για αυτό το λόγο δεν παραιτείται από την εντολή που της έδωσαν οι συμπολίτες της αλλά ανεξαρτητοποιείται αποχωρώντας από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

14:00 – Την απόφασή της να ανεξαρτητοποιηθεί ανακοίνωσε, πριν από λίγο, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη. Η κ. Αποστολάκη, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, εξέφρασε τη βαθύτατη διαφωνία της με την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, το οποίο χαρακτήρισε «βαθιά διχαστική διαδικασία» και ανακοίνωσε την παραίτηση της από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Με την ανεξαρτητοποίηση της κ. Αποστολάκη η δύναμη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ μειώνεται στους 152 βουλευτές.