Την παραίτησή του από τη λίστα των Οικολόγων Πράσινων υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Χρυσόγελος καταγγέλλοντας ρουσφέτια, μικρομηχανισμούς, πελατειακές σχέσεις και ίντριγκες.

Ads

 
«Ως κόμμα οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν παγιδευτεί σε ένα κύκλο εσωστρέφειας λόγω της κυριαρχίας μιας μειοψηφίας που με μικρομηχανισμούς, διαδικασίες πελατειακές σχέσεις και ίντριγκες καταφέρνει και ανατρέπει στην πράξη αποφάσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών για αλλαγές και στροφή προς την κοινωνία» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
 
Όπως σημειώνει το πρόβλημα επιδεινώθηκε εν όψει των ευρεκλογών. Παράλληλα προαναγγέλλει και άλλες αποχωρήσεις από το κόμμα, σημειώνοντας πως η διαδικασία εκλογής της ευρωλίστας ήταν από μόνη της ένα πρόβλημα. «Η παραίτηση μου – όσο και άλλων μελών – από την λίστα των Οικολόγων Πράσινων μετά από αυτά ήταν πια μονόδρομος» υπογραμμίζει. «Ήταν απόφαση δύσκολη αλλά σαφώς πολιτική».
 
Παράλληλα ο Νίκος Χρυσόγελος καλεί τον Ντάνιελ Κον Μπέντιτ να συμμετάσχει σε μια πράσινη αλλά ανοικτή λίστα για τις ευρωεκλογές. Το κείμενο – έκκληση αναρτάται με στόχο τη συλλογή υπογραφών μέχρι την 4 Φεβρουαρίου. Όπως σημειώνεται η παρουσία του Ντάνιελ Κον Μπέντιτ στην Ελλάδα «θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την συμμετοχή ενεργών πολιτών, υπεύθυνων παραγωγών και επαγγελματιών, πανεπιστημιακών και φοιτητών, καλλιτεχνών, ακτιβιστών για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα, νέων και μεγαλύτερων σε ηλικία». Ακολουθεί το κείμενο:
 
Αγαπητέ Ντάνυ, Η Ευρώπη και η Ελλάδα βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Οι παρεμβάσεις σου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η πρόσφατη έκκλησή σου για “να αλλάξουμε την Ευρώπη, να αλλάξουμε την Ελλάδα” μας εμπνέει. Μια αλλαγή στην Ελλάδα που θα είναι ισορροπημένη και κοινωνικά δίκαιη μπορεί να είναι σημαντική και συμβολική για μια διαφορετική Ευρώπη, μια κοινωνική, αλληλέγγυα, δημοκρατική, βιώσιμη, ομοσπονδιακή Ευρώπη.
 
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οποιαδήποτε θετική διέξοδος από τη κρίση θα προέλθει μέσα από μια δημιουργική και αποφασιστική κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, ότι η πραγματική ελπίδα για αλλαγή στην Ελλάδα θα υπάρξει αν έρθουν στο προσκήνιο οι υπαρκτές  δημιουργικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Η ώρα για κινητοποίηση αυτών των δυνάμεων είναι τώρα, πριν από τις Ευρωεκλογές.
 
Είμαστε ενεργά μέλη της κοινωνίας των πολιτών, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας,επιστήμονες και επαγγελματίες, καλλιτέχνες και διανοούμενοι, με διαφορετικές διαδρομές αλλά κοινές προσδοκίες. Σου απευθύνουμε αυτό το κάλεσμα καθώς αναγνωρίζουμε την πολύτιμη και αποφασιστική σου συμβολή σε πολιτικό επίπεδο για την ανεύρεση μιας βιώσιμης στρατηγικής διεξόδου από την κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
 
Θεωρούμε ότι  η συμμετοχή σου τόσο σε μια εναλλακτική Πράσινη ευρωλίστα, στην οποία θα συμμετέχουν ενεργοί πολίτες όσο και στην προεκλογική καμπάνια θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης που θα συνενώσει το δημιουργικό, ενεργό αλλά πολιτικά σιωπηρό κομμάτι της κοινωνίας και θα δημιουργήσει ένα κύμα κινητοποίησης και δημιουργικών ανατροπών για να αλλάξουμε την Ευρώπη και την Ελλάδα.
 
Σου κάνουμε έκκληση να συμμετέχεις, έστω συμβολικά, σε μια τέτοια κινητοποίηση και να υποστηρίξεις ενεργά την καμπάνια για μια διαφορετική Ελλάδα, μια διαφορετική Ευρώπη. Θα θέλαμε να σε διαβεβαιώσουμε ότι, σε αυτή τη περίπτωση, θα κινητοποιηθούμε με έμπνευση και ενθουσιασμό.