Την παραίτησή του υπέβαλε ο συντονιστής των ΜΕΘ της Κρήτης Δ. Γεωργόπουλος καταγγέλλοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης η οποία επέλεξε να στελεχώσει αποκλειστικά την καινούργια ΜΕΘ με ανειδίκευτο ιατρικό προσωπικό αποκλείοντας από την προκήρυξη εξειδικευμένους εντατικολόγους.

Ads

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο facebook: «Βγήκε στον “αέρα” η προκήρυξη για την πλήρωση των 10 θέσεων Επιμελητών Β’ για τη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με σκοπό να στελεχώσουν την καινούργια μονάδα. Με έκπληξη είδα ότι η αρχική προκήρυξη για τις 10 θέσεις Επιμελητών Β’ για τη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου που είναι μονάδα αναφοράς για COVID-19, άλλαξε και απέκλεισε εξειδικευμένους Εντατικολόγους επειδή η αρχική τους ειδικότητα ήταν Παθολογία ή Αναισθησιολογία!».

«Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να καταλάβουν τις θέσεις Επιμελητών ΜΕΘ ανειδίκευτοι γιατροί και να αποκλεισθούν ειδικευμένοι Εντατικολόγοι που θα στελεχώσουν τη μεγαλύτερη ΜΕΘ της Κρήτης στο τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό νοσοκομείο του νησιού», επισημαίνει ο Δ. Γεωργόπουλος.

Και ο παραιτηθείς συντονιστής των ΜΕΘ καταλήγει: «Νομίζω ότι ζω σε άλλον πλανήτη. Αυτοί οι τακτικισμοί δεν συμβαίνουν σε καμία χώρα του Δυτικού κόσμου».

Επίθεση στο υπουργείο Υγείας και από την Ένωση  Γιατρών ΕΣΥ Χανίων

Ads

Την ίδια στιγμή, σφοδρή κριτική ασκεί προς το Υπουργείο Υγείας η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων, με αφορμή την προκήρυξη θέσεων γιατρών στα νοσοκομεία, η οποία όμως αποκλείει, όπως λένε, από τις ΜΕΘ, γιατρούς με συγκεκριμένη εξειδίκευση παθολόγου και αναισθησιολόγου. Ήδη εξαιτίας αυτής της απόφασης, παραιτήθηκε από συντονιστής των ΜΕΘ Κρήτης ο Διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, διαμαρτυρόμενος για την πλήρωση των κενών από ανειδίκευτους γιατρούς. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Αγαπητοί συμπολίτες μας,

με αφορμή τη χθεσινή προκήρυξη 400 θέσεων μόνιμων γιατρών ΕΣΥ (38 στην περιφέρεια Κρήτης) την οποία και χαιρετίζουμε, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

  • Η προκήρυξη αφορά κυρίως θέσεις γιατρών ΜΕΘ με προφανή στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Τονίζουμε ότι ακόμη και με τους γρηγορότερους ρυθμούς λειτουργίας του νέου «επιτελικού» Κράτους, οι συνάδελφοι που θα καταλάβουν τις θέσεις θεωρείται απίθανο να αναλάβουν καθήκοντα πριν το Φλεβάρη. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από την προκήρυξη του Φεβρουαρίου 2020 δεν έχει διοριστεί ακόμη κανένας νέος γιατρός στο νοσοκομείο Χανίων! Είναι προφανές ότι απέναντι στην πανδημία θα κληθούμε να παλέψουμε με το υπάρχον λειψό προσωπικό σε ένα ΕΣΥ που αριθμεί πάνω από 5000 κενές θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού.
  • Στην περιφέρεια Κρήτης παρατηρήθηκε το εξής περίεργο…ενώ θεωρητικά «καιγόμαστε» για πρόσληψη γιατρών στις ΜΕΘ, τα νοσοκομεία όλης της Κρήτης στερούν τη δυνατότητα παθολόγων και αναισθησιολόγων (2 εκ των 6 ειδικοτήτων της εντατικής θεραπείας) να υποβάλλουν υποψηφιότητα για τις θέσεις των ΜΕΘ με ορατό τον κίνδυνο οι θέσεις ΜΕΘ που προκηρύχθηκαν να μείνουν κενές! Απαιτούμε εξηγήσεις από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και την ίδια την ΥΠΕ για αυτή την ακατανόητη κίνηση.
  • Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να κοροϊδεύει το λαό με τη «δημιουργική αριθμητική» γύρω από τον πραγματικό αριθμό κλινών ΜΕΘ στη χώρα μας. Συνεχώς «διαφημίζονται» πάνω από 900 κλίνες ΜΕΘ στις οποίες προσμετρώνται πολλές υπό κατασκευή νέες μονάδες (π.χ. του νοσοκομείου Χανίων) καθώς και οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα!!! Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις αρχές Ιουλίου ομολογούσε ότι διαθέτουμε 7 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, δηλαδή 770…αλλά τώρα το αφήγημα έχει αλλάξει.

Απαιτούμε:

  •  
  • Άμεση τροποποίηση της προκήρυξης για τα νοσοκομεία της Κρήτης ώστε να συμπεριληφθούν οι συνάδελφοι παθολόγοι και αναισθησιολόγοι στις ειδικότητες των προκηρύξεων της ΜΕΘ.
  • Ανάληψη ευθύνης εκ μέρους της κυβέρνησης για το χαμένο χρόνο, έστω και την τελευταία στιγμή, και γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό.
  • Να σταματήσει η παραπληροφόρηση του λαού σχετικά με την πανδημία. Η κατάσταση στην Αθήνα σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων νοσοκομειακών γιατρών κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο… οι κυβερνώντες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους πριν να είναι πολύ αργά.”