Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να κάνει γνωστή την απόφασή του να παραιτηθεί, το πρωί της Τρίτης, κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως μεταδίσουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ads

Στην συνέχεια, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, για να ανακοινώσει επίσημα την απόφασή του στον πρόεδρο της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. 

Όπως αναφέρουν ιταλικά και διεθνή ΜΜΕ, στόχος του Κόντε φαίνεται πως είναι να λάβει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ματαρέλα, με πιθανή στήριξη και μέρους του κόμματος Ζωντανή Ιταλία, του Ματέο Ρέντσι, όπως και ορισμένων βουλευτών και γερουσιαστών που ανήκουν στο κόμμα Φόρτσα Ιτάλια, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. 

Επί της ουσίας, ο Κόντε επιδιώκει να κερδίσει περισσότερο χρόνο για να πείσει κεντρώους και ανεξάρτητους βουλευτές να ενταχθούν στις τάξεις της κυβέρνησης, η οποία έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στην ιταλική Γερουσία την περασμένη εβδομάδα. Το κόμμα Italia Viva με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι απέσυρε τους υπουργούς του, λόγω διαφωνιών σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης και της οικονομικής ύφεσης. Η Γερουσία έδωσε μεν ψήφο εμπιστοσύνης στον Κόντε, ωστόσο η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία.

Ads