Νέα αποκάλυψη από το Στέιτ Ντεπάρτμεντ και συγκεκριμένα από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν, ήρθε στο φως της δημοσιότητας για στρατιωτικό ξοπλισμό που στέλενει η Ελλάδα στην Ουκρανία.

Ads

Συγκεκριμένα, ο Όστιν δήλωσε ότι «αρκετές χώρες ανακοίνωσαν νέες δωρεές κρίσιμων συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πολωνία».

Στγην συνέχεια, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου του, χωρίς να δώσει παραπάνω λεπτγομέρειες.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου τοποθετήθηκε και αυτός σχετικά με τις δηλώσει του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ. Ο κ. Οικονόμου μίλησε ουσιαστικά για μια πράξη που συνεχίζεται, ενώ υποστήριξε ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί μέρος συμφωνίας και ανταπόκρισης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο σχετικό αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τέλος, επανέλαβε κι αυτός τον ισχυρισμό πως το εν λόγω υλικό είναι από τα «αποθέματα» και πως «δεν θα λείψει» από τον ελληνικό στρατό.

Ads

Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου είπε τα εξής: «Τμηματικά παραδίδεται αμυντικό υλικό με βάση την αρχική απόφαση του ΚΥΣΕΑ και την συμφωνία που είχε γίνει, με την ανταπόκριση του Πρωθυπουργού στο αίτημα του κ. Ζελένσκι, με βάση την πρώτη επικοινωνία που είχαν.  Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η αποστολή αυτού του αμυντικού υλικού. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Το αμυντικό υλικό που στέλνουμε εντάσσεται σε αυτή τη συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, να διευκρινίσω ότι πρόκειται για υλικό, το οποίο είναι από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν είναι αυτό που θα λείψει από την εθνική μας άμυνα, από τις Ένοπλες Δυνάμεις με βάση τις δικές μας ανάγκες και προτεραιότητες».