Ιδιαίτερη αίσθηση, ακόμη και στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, προκαλεί η παραδοχή εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως η Χάγη,  πολύ δύσκολα θα δώσει στην Ελλάδα το 100% όσων διεκδικεί, αλλά και πως από τη στιγμή που Ελλάδα  μπαίνει σε συζήτηση σημαίνει πως αναγνωρίζει τις τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. 

Ads

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ» υποστήριξε παράλληλα ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα έρχεται και συζητάει ένα ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο «σημαίνει πως αναγνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια περιοχή όπου και η Τουρκία έχει διεκδικήσεις. Εάν δεν το αναγνωρίζαμε αυτό, δεν θα πηγαίναμε σε συζήτηση».

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνησή του μπορεί να αντέξει πολιτικά την όποια απόφαση της Χάγης, ο Κ. Μητσοτάκης απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, καθώς περιορίστηκε στο να απαντήσει: «Κοιτάξτε, πιστεύω ότι έχουμε δίκιο». Όσον αφορά στις διερευνητικές επαφές υποστήριξε ότι θα αφορούν μόνο στις θαλάσσιες ζώνες, ότι αυτό συμφωνήθηκε και στο Βερολίνο ενώ παραδέχθηκε ότι υπήρξε εξαρχής συμφωνία προκειμένου να μην δοθούν στη δημοσιότητα τα όσα συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο.