Μετά την ομόφωνη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος για την αναβολή έναρξης προγραμματισμένων εμβολιασμών υγειονομικών, με δημοσιοποίηση των σχετικών εγγράφων, και την αρχική κατηγορηματική διάψευση από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, σήμερα ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ένα κατ’ αρχήν χρονοδιάγραμμα όπου προβλέπεται οι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού να γίνουν σε τρεις φάσεις.

Ads

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, «παρά τις σημερινές  διαβεβαιώσεις για το αντίθετο του γενικού γραμματέα ΠΦΥ κ. Θεμιστοκλέους η πραγματικότητα είναι ότι σε μία σειρά νοσοκομεία της χώρας ο προγραμματισμένος εμβολιασμός για τις 4 Ιανουαρίου αναβάλλεται. Ανάμεσα τους και οι 400 προγραμματισμένοι εμβολιασμοί στο νοσοκομείο Γεννηματάς όπως προκύπτει από το έγγραφο της 1ης ΥΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη φάση του εμβολιασμού που περιλάμβανε όλα τα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας και τα κέντρα αποκατάστασης δε θα  ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Απαιτούμε άμεσα να πάρει η κυβέρνηση όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να επισπευστεί και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό ο εμβολιασμός».

Η Ομοσπονδία τονίζει πως η χθεσινή αποτυχημένη απόπειρα να διαψεύσει τις καταγγελίες υγειονομικών «έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά παρόμοιων κυβερνητικών ενεργειών που δείχνουν πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την προπαγάνδα και όχι για την ουσία».

image
image

Ads

Από την πλευρά του, και μετά τις έντονες αντιδράσεις και της αντιπολίτευσης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, με νέα του σημερινή δήλωση υποστηρίζει ότι «Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται χωρίς διακοπή και με βάση τον προγραμματισμό της επιχείρησης “Ελευθερία”, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας» και διευκρινίζει ότι ο εμβολιασμός των υγειονομικών θα γίνει σε τρείς φάσεις: «Κάποιοι επιμένουν να βαφτίζουν τον σχεδιασμό σε τρείς φάσεις, αναβολή. Είναι οι ίδιοι “πρόθυμοι” που θα έσπευδαν να καταγγείλουν και την ακριβώς αντίθετη τακτική», σημειώνει.

Αύριο, 4/1/2021, θα προστεθούν 42 νέα Νοσοκομεία στα 9 Νοσοκομεία που ήδη πραγματοποιούν εμβολιασμούς – δυναμικότητα που θα επιτρέψει περισσότερους από 5.000 εμβολιασμούς υγειονομικών καθημερινά.

Στις 8/1/2021 θα προστεθούν επιπλέον 55 Νοσοκομεία και έως τις 12/1/2021 θα ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 Νοσοκομεία που βρίσκονται στη νησιωτική χώρα.

Σχολιάζοντας τις νέες δηλώσεις του Μ. Θεμιστοκλέους, ο γιατρός και γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου, επισήμανε: «Μετά τις 31/12 – 2/1 επισημάνσεις των υγειονομικών για αναβολές προγραμματισμένων εμβολιασμών και την αποτυχημένη προσπάθεια “διάψευσης” χθες 2/1, τελικά με τα πολλά πριν λίγο σήμερα 3/1 ο κ. Θεμιστοκλέους εδέησε να ανακοινώσει ένα κατ’ αρχήν χρονοδιάγραμμα (το οποίο επιβεβαιώνει πανηγυρικά τις καταγγελίες) όπου προβλέπεται οι εμβολιασμοί του προσωπικού οι προγραμματισμένοι αρχικά για 4/1 στα περισσότερα  νοσοκομεία όπου αναβλήθηκαν, θα αρχίσουν τελικά στις 8/1 ενώ στα νησιά του Αιγαίου στις 12/1. Ελπίζουμε τουλάχιστον να τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα».

Πυρά για το ζήτημα αλλά και ευρύτερα για την διαχείριση της πανδημίας εξαπέλυσαν κόμματα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.

ΣΥΡΙΖΑ: Πλιάτσικο και ανικανότητα

Για «πλιάτσικο και ανικανότητα» κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. «Μόνον έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το εμβόλιο», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση και συνεχίζει: «Αφού είδαμε πρώτα φωτογραφίες από κυβερνητικά στελέχη που έκαναν το εμβόλιο στη θέση υγειονομικών, σήμερα, από όλη τη χώρα, έρχονται νέες καταγγελίες. Προγραμματισμένοι εμβολιασμοί υγειονομικών αναβάλλονται χωρίς καμία εξήγηση. Ανίκανες διοικήσεις και μία επικίνδυνη κυβέρνηση που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα στοιχειώδη. Καλούμε το υπουργείο να απαντήσει άμεσα για το λόγο των ακυρώσεων».

ΚΙΝ.ΑΛΛ: Το αλαλούμ με τον εμβολιασμό συνεχίζεται

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας, του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ανδρέας Πουλάς. «Το αλαλούμ με τον εμβολιασμό συνεχίζεται. Μόνο ως τραγελαφική θα πρέπει να χαρακτηριστεί η κατάσταση με τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 στη χώρα μας», επισημαίνει σε δήλωσή του και συμπληρώνει: «Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει χαθεί στη δίνη του ανασχηματισμού με αποτέλεσμα να πάει περίπατο ο εμβολιαστικός της σχεδιασμός. Δεν εξηγούνται διαφορετικά οι αλλεπάλληλες αναβολές εμβολιασμών υγειονομικών σε πολλά νοσοκομεία της χώρας οι οποίοι θα ξεκινούσαν την Δευτέρα αλλά αιφνιδιαστικά αναβλήθηκαν αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτηματικά», αναφέρει και προσθέτει: «Πιθανόν η κυβέρνηση στο ολικό απαγορευτικό που επανέφερε για μία εβδομάδα στη χώρα συμπεριέλαβε «κατά λάθος» και τους εμβολιασμούς κατά του COVID-19. Ας ελπίσουμε ότι οι συνέπειες των πράξεών της δεν θα είναι για άλλη μία φορά επώδυνες για τη χώρα».

KKE: Ακέραια η ευθύνη της κυβέρνησης

Eντονη κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τους εμβολιασμούς υγειονομικών, ασκεί το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «Η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για τις παλινωδίες και την αναβολή προγραμματισμένων εμβολιασμών σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής» και ότι «η κατάσταση αυτή δημιουργεί εύλογη ανησυχία για την κρατική ετοιμότητα, εν όψει της πιο δύσκολης διαχείρισης του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό».

Συμπληρώνοντας το ΚΚΕ επισημαίνει πως «επιβεβαιώνεται ξανά ότι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού θα είναι μια μακροχρόνια και σύνθετη διαδικασία κι αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα θωράκισης του δημοσίου συστήματος υγείας, ούτε η πανδημία αντιμετωπίζεται ούτε οι αναγκαίοι όροι για τον εμβολιασμό εξασφαλίζονται».