Η Μαρία Εφίμοβα, μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και μια από τις «πηγές» της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια παραδόθηκε χθες βράδυ στο Αστυνομικό Τμήμα της Πλατείας Συντάγματος, φοβούμενη για την ζωή της.

Ads

Η Εφίμοβα εργαζόταν στην Μάλτα, στη διαβόητη τράπεζα Pilatus Bank. Είχε αποκαλύψει στην Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια ότι η τράπεζά της διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Egrant Inc., μιας παναμαϊκής επιχείρησης που ανήκε στη Michelle Muscat, σύζυγο του Πρωθυπουργού της Μάλτας Joseph Muscat.

Σύμφωνα τις αποκαλύψεις της κυρίας Εφίμοβα, η Egrant διαχειριζόταν χρήματα της κόρης του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Λίγες μέρες πριν την δολοφονία της, στις 16 Οκτωβρίου του 2017, η Μαλτέζα δημοσιογράφος είχε κατονομάσει ως πηγή των πληροφοριών της για το σκάνδαλο, που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη της Μαλτας την Μαρία Εφίμοβα.

Εναντίον της Μαρίας Εφίμοβα εκκρεμούσε  διεθνές ένταλμα σύλληψης της κυπριακής Αστυνομίας, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης χρημάτων, όταν εργαζόταν στη Κύπρο, στην εταιρεία Fragrance Distribution Ltd, μέχρι το 2014. Η Εφίμοβα, απέδωσε την καταγγελία, που υπέβαλε ένας πρώην διευθυντής της,  σε προσπάθεια να την δυσφημήσουν. Σημειώνεται ότι το ένταλμα σύλληψης κατά της Εφίμοβα εκδόθηκε από την κυπριακή δικαιοσύνη στα τέλη του 2017, ενώ η ίδια είχε φύγει από την Κύπρο το 2014, για να εργαστεί στη Μάλτα.

Μετά την βομβιστική επίθεση εναντίον  της της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, ξεκίνησε μία  εκστρατεία συκοφάντησης κυπριακών ΜΜΕ εναντίον της Εφίμοβα, την οποία παρουσίαζαν να εμπλέκεται στην δολοφονία.   Οι ευρωβουλευτές Άννα Γκόμεζ της Πορτογαλίας και Τάκης Χατζηγεωργίου από την Κύπρο, απηύθυναν τότε  σχετικό ερώτημα στον γενικό εισαγγελέα της Κύπρου, χωρίς να έχουν λάβει μέχρι σήμερα απάντηση.

Ads

Η Μαρία Εφίμοβα, ρωσικής καταγωγής, φοβούμενη ότι θα είχε την ίδια τύχη με την Μαλτέζα δημοσιογράφο, είχε καταφύγει στην Κρήτη, όπου ζει ο σύζυγος της και τα 2 της παιδιά. Μετά από τηλεφωνήματα κυρίως βρετανικών ΜΜΕ που προσπάθησαν να την εμπλέξουν στην πρόσφατη αντιπαράθεση της βρετανικής κυβέρνησης με την Ρωσία, αποφάσισε να παραδοθεί στις ελληνικές αρχές  φοβούμενη για την ζωή της και την ασφάλεια της οικογένειας της. Η ελληνική εισαγγελία αναμένεται να αποφασίσει σήμερα για τη τύχη της.