Στο υπουργείο Δικαιοσύνης παραδίδονται σήμερα τα βραχιολάκια επιτήρησης κρατουμένων και υπόδικων. Σε πρώτη τη φάση θα εκπονηθεί 18μηνο πιλοτικό πρόγραμμα με 250 κρατουμένους, από τους οποίους αποκλείονται αυστηρώς οι ισοβίτες.

Ads

Ο νόμος προβλέπει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν έγγραφο υπόμνημα στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο και εκείνο με τη σειρά του να αποφασίσει για το αν θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα εξ’αποστάσεως επιτήρησης. Οι διατάξεις του δίνουν τη δυνατότητα χρήσης του βραχιολιού από προσωρινά κρατουμένους, υφ’  όρον απόλυση κρατουμένους και κρατουμένους που δικαιούνται άδειας από τις φυλακές.

Το βούλευμα, με το οποίο θα συνοδεύεται η δυνατότητα χρήσης του βραχιολιού θα καθορίζει τους γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς του κρατουμένου. Αν, π.χ., πρέπει να επισκέπτεται κάποιο νοσοκομείο, κέντρο αποτοξίνωσης ή πανεπιστημιακή σχολή θα είναι σαφές στους δικαστικούς λειτουργούς και κατ’ επέκταση στους επόπτες του συστήματος.

Το βραχιολάκι κοστίζει γύρω στα 12,5 ευρώ την ημέρα, ποσό με το οποίο επιβαρύνεται ο κρατούμενος, εκτός κι αν αποδεδειγμένα δεν μπορεί να το καταβάλει, οπότε το επωμίζεται το Δημόσιο.

Ads