Είτε ο θόρυβος για την περιβόητη τροπολογία που αφορά την Τουρκική Ένωση Ξάνθης ήταν κατασκευασμένος και οι επιθέσεις στην κυβέρνηση αδικαιολόγητες, είτε τελικά το νόημά της άλλαξε τόσο πολύ ώστε στο τέλος να την αποδεχτούν όλοι αλλά όχι οι μειονοτικοί βουλευτές της Θράκης .

Ads

Ή αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση και, τελικά, η τροπολογία που στην ουσία καθιέρωσε τον όρο «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» σε όλη τη χώρα ενώ θεωρητικά πραγματεύεται την απαγόρευσή του, πέρασε με ευρεία πλειοψηφία!

Η πραγματικότητα είναι ότι στην αρχική της διατύπωση πριν από μερικές εβδομάδες, η τροπολογία είχε το ίδιο πνεύμα και προβλέπει τη δυνατότητα όσων δικαιώνονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις τους (όπως στην περίπτωση της ΤΕΞ) να επανέρχονται στην ελληνική έννομη τάξη, χωρίς τη δέσμευση ότι θα υπάρξει άμεση συμμόρφωση της χώρας για τη χρήση του όρου.

Στη δεύτερη διατύπωσή της, η οποία ικανοποίησε τους ΑΝΕΛ, προστέθηκε η πρόβλεψη ότι η προσθήκη αυτή στον Ποινικό Κώδικα ισχύει «με την επιφύλαξη και τους περιορισμούς που προβλέπονται στις επιμέρους διατάξεις της ΕΣΔΑ, περί προστασίας της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της πρόληψης του εγκλήματος, της προστασίας της υγείας ή ηθικής και της προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών τρίτων».

Ads

Τελικά, με πρόταση της ΝΔ που έγινε δεκτή την τελευταία στιγμή, προστέθηκε στις επιφυλάξεις και η φράση «διεθνείς συνθήκες» πέραν όσων προβλέπει η ΕΣΔΑ.  Με τον τρόπο αυτό, η πολυσυζητημένη τροπολογία όχι απλώς υπερψηφίστηκε αλλά πέρασε με ευρεία πλειοψηφία από το ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ.

Ήταν όμως τόσο ευρεία που, τελικά, καταψήφισαν οι τέσσερις μειονοτικοί βουλευτές της Θράκης.  Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης), Μουσταφά και Καραγιουσούφ (ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης), Αχμέτ (ΔΗΣΥ Ροδόπης)  αφού κρίνουν ότι τελικά, αντί για συμμόρφωση στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η απόφαση κινείται αντίθετα και, πρακτικά, απαγορεύει και οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια εφαρμογής των αποφάσεων ή αναγνώρισης των συλλόγων.

«Όχι» ψήφισε και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά Ν. Κασιμάτη ενώ το αξιοσημείωτο είναι ότι εκτός της Ένωσης Κεντρώων, καταψήφισαν την τροπολογία τόσο η Χ.Α. όσο και το ΚΚΕ.

Ολόκληρη η τροπολογία