H άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα μπορεί και να ήταν η ιδανική διέξοδος… προς τον παράδεισο για τη Νέα Δημοκρατία. Το ηγετικό μέλος της 17 Νοέμβρη, καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια και 20 χρόνια κάθειρξη, πέρασε σήμερα την πύλη των φυλακών Κορυδαλλού, κάνοντας χρήση της διήμερης άδειας που του ενέκρινε, με βάση την προβλεπόμενη νομική διαδικασία, το συμβούλιο των φυλακών. Και, ταυτόχρονα, άνοιξε και την πύλη διαφυγής της ΝΔ από την θύελλα για τα Paradise Papers και την εμπλοκή του ονόματος της Μαρέβα Μητσοτάκη στο φορολογιό παράδεισο των offshores.

Ads

Με ένα επικοινωνιακό και συντονισμένο κρεσέντο, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη και Αδωνις Γεωργιάδης χρέωσαν στην κυβέρνηση την απόφαση που πήρε το συμβούλιο των φυλακών και ο αντιεεισαγγελέας Εφετών, επανέφεραν σε πρώτο πλάνο το αφήγημα της ανομίας και της ανοχής στην τρομοκρατία, και έφθασαν στο σημείο να εμφανίσουν την άδεια περίπου ως… αποφυλάκιση του “πιστολιού της 17 Νοέμβρη”.

Ο αρχηγός της ΝΔ δήλωσε “σοκαρισμένος ως πολίτης” από το βήμα της Βουλής, ενώ η αντιπαράθεση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή ήταν εκρηκτική με την βουλευτή της ΝΔ να υποστηρίζει εμμέσως πλην σαφώς ότι η κυβέρνηση όχι μόνον όφειλε να γνωρίζει, αλλά και να… επηρρεάσει την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου. Για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η άδεια στον Κουφοντίνα αποτελεί το “άλλοθι αριστεροσύνης” του ΣΥΡΙΖΑ.

Κοντονής: Δεν αποφυλακίζεται!

Οι απαντήσεις που δόθηκαν αρμοδίως, τόσο από τον υπουργό Δικαιοσύνης, όσο και από πηγές του Μαξίμου, μάλλον επισημαίνουν το αυτονόητο. “Η απόφαση για τη χορήγηση άδειας στο ηγετικό στέλεχος της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα,”, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, “υπήρξε ομόφωνη στο αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού και με τη σύμφωνη γνώμη του, συμμετέχοντος σε αυτό, αντιεισαγγελέα Εφετών”. Κατά τις ίδιες πηγές, ο αντιεισαγγελέας Εφετών ήταν έως τώρα αρνητικός στα προηγούμενα αιτήματα του Δημήτρη Κουφοντίνα, γι’ αυτό και είναι η πρώτη φορά που του χορηγείται σήμερα άδεια.

Ads

“Ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν αποφυλακίζεται. Δεν επανακρίνεται η καταδίκη του. Η χορήγηση αδείας δεν είναι επιδοκιμασία των πράξεων ούτε ανοχή”, τόνισε από την πλευρά του στην Βουλή ο Σταύρος Κοντονής προσθέτοντας: “Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση αυτή για να δώσει εξηγήσεις; Να ζητάτε εξηγήσεις από τη κυβέρνηση για όργανο που εσείς νομοθετήσατε για να αποδίδει δικαιοσύνη, ξεπερνά τα όρια”. Οι εν λόγω απαντήσεις, ωστόσο, δεν έκαμψαν την α λα καρτ προσέγγιση της ΝΔ ως προς την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Και, πολύ περισσότερο, δεν άλλαξαν την γραμμή της επικοινωνιακής αντεπίθεσης με όπλο και πάλι το δόγμα “νόμος και τάξη” εν μέσω των αναπάντητων ερωτημάτων για τα Paradise Papers.

Τζανακόπουλος: Τα πολιτικά αδιέξοδα της ΝΔ

Την τακτική αυτή επεσήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για το που βρέθηκαν τα χρήματα για τη χρηματοδότηση της offshore εταιρίας, στην οποία εμπλέκεται η σύζυγός του Μαρέβα.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε, σε συνέντευξή του στον Real FM, για “σπουδή του κ. Μητσοτάκη” να φέρει στην κορυφή της δημόσιας συζήτησης, “με υπερβολικό τρόπο, θέματα τάξης και ασφάλειας” και είπε ότι αυτή «υποκρύπτει το πραγματικό πολιτικό αδιέξοδο της Νέας Δημοκρατίας”, αλλά και την προσπάθεια να υποβαθμίσει αποκαλύψεις που έρχονται στη δημοσιότητα, είτε για τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη, είτε για τις offshore εταιρίες από τα paradise papers”.

Η άδεια, πάντως, στον Δημήτρη Κουφοντίνα προκάλεσε επιφυλλάξεις, για διαφορετικούς λόγους και από διαφορετική σκοπιά, και εντός κυβέρνησης. Ο υπουργός Αμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος εξέφρασε την διαφωνία του “σε πολιτικό επίπεδο” επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρόκειται για απόφαση της Δικαιοσύνης και όχι της κυβέρνησης, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη και η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη.

“Η ίδια η απόφαση και η στιγμή που λαμβάνεται, μου δημιουργεί σκεπτικισμό και επιφύλαξη”, δήλωσε στον Real FM, προσθέτοντας: “Η δική μου γνώμη μου είναι ότι στα βαριά εγκλήματα, όπου οι αποφάσεις είναι ισόβια, συμφωνώ με αυτό που είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο ιδρυτής της ΝΔ, ‘όταν λέμε ισόβια εννοούμε ισόβια’ και το έλεγε για τους καταδικασμένους χουντικούς. Και  προσθέτω ότι τις διαφορετικές μεταχειρίσεις από τη Δικαιοσύνη επωνύμων κρατουμένων, εγώ καθόλου δεν τις συμπαθώ. Προτείνω αυτές να μη τις βλέπουμε με τα χρωματιστά γυαλιά της κομματικής ή της ιδεολογικής και πολιτικής σκοπιμότητας”. Και υπενθύμισε επίσης  ότι και επί κυβέρνησης Σαμαρά η δικαιοσύνη είχε δώσει άδεια στο Χριστόδουλο Ξηρό, ο οποίος δεν επέστρεψε.