Φορτισμένη ήταν η  ατμόσφαιρα για ακόμη μια φορά στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επιχειρεί να καθησυχάσει τους βουλευτές οι οποίοι με τη σειρά τους έθεσαν θέμα ανάληψης προσωπικών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική. Πάντως ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος δέχτηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι υπάρχουν διεργασίες για «διεύρυνση» του εγχειρήματος αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους.

Ads

Επιπλέον εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διαδικασίες που αφορούν στη διαχείριση του χρέους της Ελλάδας θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε εκτιμάται από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων ιδιωτών, μέσω του PSI, και θα έχουν καθοριστεί όλες οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, οι οποίες έχουν παγώσει λόγω της πρότασης της Γερμανίας για αναδιάρθρωση που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη του 21% που προβλέπει η συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο κ. Βενιζέλος απέδωσε την καθυστέρηση στο γεγονός ότι δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο στην Ευρώπη για το ελληνικό θέμα και απέφυγε επιμελώς να αναφέρει την λέξη «κούρεμα» του χρέους.

Κατόπιν επιχείρησε να πείσει τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ότι υπάρχει πιθανότητα οι διεργασίες να καταλύξουν σε μια καλύτερη απόφαση από αυτή της 21ης Ιουλίου, η οποία «θα κατοχυρώνει θεσμικά και οικονομικά τη χώρα».

Ads

Ωστόσο, η εισήγηση του κ. Βενιζέλου δεν φάνηκε να καθησυχάζει τους βουλευτές. Η κυρία Βάσω Παπανδρέου και ο κ. Μ. Ανδρουλάκης έθεσαν ζήτημα ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίση» υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης ενώ η κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι εφόσον «δεν μας συμπαραστέκεται ένα ευρύ κυβερνητικό μέτωπο θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε». «Να πάρουμε τους καλύτερους» πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινήσει αν εννοεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Ο κ. Βενιζέλος δεν απάντησε σε αυτή τη νύξη, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα ήταν καταστροφικές.  «Αν με αυτά που λέτε εννοείτε εκλογές, αυτή θα είναι μια καταστροφική επιλογή για τη χώρα αυτή τη στιγμή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ξέρετε η κυβέρνηση αυτή δεν ξεκίνησε τον Ιούνιο. Αυτά τα ερωτήματα που θέτετε αφορούν τον Πρωθυπουργό. Όταν όμως πάτε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ή στις συναντήσεις μαζί του μαθαίνω ότι δεν λέτε τίποτα από όσα λέτε στον ΚΤΕ» επισήμανε επίσης.

 
Η ένταση κορυφώθηκε όταν ο κ. Δ. Κουσελάς έθεσε θέμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Εγώ παρέδωσα μια λίστα με 3.000 ονόματα. Τί έχει γίνει;» ρώτησε. «Μη μου λες εμένα τι έκανα τρεις μήνες που είμαι στο υπουργείο. Δεν έχω μιλήσει για το παρελθόν γιατί αυτή τη στιγμή με απασχολεί το μέλλον της χώρας. Αν θέλετε όμως να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση, πολύ ευχαρίστως να το κάνουμε» απάντησε σε έντονο ύφος ο υπουργός Οικονομικών.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο κ. Ι. Διαμαντίδης, για να ρωτήσει για ένα δάνειο της Εθνικής με την Goldman Sachs. «Τώρα έχετε όλες τις απορίες, πριν τα δεν ξέρατε αυτά» του επιτέθηκε ο κ. Βενιζέλος. «Επειδή συμμετείχαμε στην κυβέρνηση δεν δικαιούμαστε να έχουμε άποψη;» επανήλθε ο κ. Διαμαντίδης.

«Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η αντιπολίτευση, αν η κυβέρνηση δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει», παρατήρησε η κυρία Μιλένα Αποστολάκη, καθώς ο υπουργός Οικονομικών είχε προχωρήσει και σε επίθεση προς τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά. Η κ. Αποστολάκη πρόσθεσε ότι υπάρχει ευθύνη γιατί με τις συνεχείς αναθεωρήσεις του προγράμματος σταθερότητας λαμβάνονται νέα μέτρα.

Αντιδράσεις και για τα δημοψηφίσματα

«Αυτό αποδεικνύει την αποτυχία των κυβερνητικών αποφάσεων. Υφεση θα έχουμε και το 2012 αφού κατευθύνουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στη συγκράτηση του ελλείμματος και οι επιδόσεις του υπουργείου Ανάπτυξης είναι μηδενικές. Οταν τα προβλήματα της χώρας είναι τόσο οξυμένα δεν πρέπει να παίζουμε με τους θεσμούς και με τα δημοψηφίσματα» σημείωσε.

Κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος, τάχθηκαν και άλλοι βουλευτές, όπως οι κ. Κ. Γείτονας, Οδ. Κωνσταντινόπουλος και οι κυρίες Βάσω Παπανδρέου, Αθ. Μερεντίτη και Τόνια Αντωνίου, οι οποίοι άσκησαν κριτική και για την εικόνα που έδωσαν οι διαφορετικές παρεμβάσεις των κ.κ. Χ. Καστανίδη και Ηλ. Μόσιαλου για το θέμα αυτό.