Με καθυστέρηση δύο εβδομάδων, οι αρμόδιες αρχές παραδέχτηκαν ουσιαστικά την σεξουαλική παρενόχληση που υπέστησαν συνολικά 8 μαθήτριες σε Γυμνάσιο της Ξάνθης. Η υπόθεση είχε αναδειχτεί από το Tvxs.gr στις αρχές του Ιουνίου όταν οι μαθητές προχώρησαν σε αποχή διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της διεύθυνσης του σχολείου μετά τα γεγονότα.

Ads

Μετά την αρχική απόπειρα συγκάλυψης και υποβάθμισης των περιστατικών, και τη δυσχερή θέση που βρέθηκαν τα θύματα των επιθέσεων και οι οικογένειές τους, η αρμόδια διεύθυνση εκπαίδευσης, ουσιαστικά «παρέκαμψε» τη Διευθύντρια του σχολείου, που δυναμίτιζε την κατάσταση και ανέλαβε πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση και συνεννόηση. Ακολούθησαν διαδοχικές συναντήσεις με τους γονείς των θυμάτων όπου έγινε, ουσιαστικά, παραδοχή του προβλήματος στις πραγματικές του διαστάσεις και δρομολογήθηκαν οι επόμενες ενέργειες για τη στήριξη των μαθητριών. 

Ως αποτέλεσμα πλέον, οι μαθήτριες που έπεσαν θύματα παρενόχλησης μαζί με τους γονείς έχουν καθημερινές συναντήσεις με ψυχολόγους και, παρότι τα σχολεία έχουν κλείσει,  θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του μήνα. Παράλληλα με την ψυχολογική υποστήριξη για τα θύματα υπάρχει καθοδήγηση και για τις οικογένειες των δραστών αφού, προηγουμένως, δόθηκαν οι αναγκαίες εξηγήσεις από τους γονείς για να εκτονωθεί η ένταση. 

Οι γονείς των θυμάτων υπήρξαν εξαγριωμένοι με την αρχική αντιμετώπιση και τις επιθέσεις που δέχτηκαν από το σχολείο και πλέον, μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι έχει επικρατήσει η λογική. Άλλωστε, όπως έγινε γνωστό από τις συζητήσεις, ένας γονέας μαθήτριας, είχε βρεθεί έξω από την αίθουσα που καταγράφηκε το τελευταίο περιστατικό, δευτερόλεπτα μετά την επίθεση!

Ads

Διαβάστε επίσης:

Προβληματισμός για την απόπειρα συγκάλυψης

Παραμένει ο προβληματισμός για την αρχική αντίδραση καθώς, εκτός από τους ακατάλληλους χειρισμούς της διεύθυνσης του σχολείου (που κατηγορείται για σοβαρές αντίστοιχες υποθέσεις από το παρελθόν), υπήρξε μια έντονη προσπάθεια συγκάλυψης και στοχοποίησης των οικογενειών και των ΜΜΕ που ανέδειξαν το θέμα, ένοχη σιωπή από αρμόδιους φορείς και συνδικαλιστές, ακόμη και δημόσιες τοποθετήσεις από εκπαιδευτικούς που επιχείρησαν να διαψεύσουν τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις.