Στην παραδοχή ότι υπάρχει πρόβλημα με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προχώρησε η Κομισιόν, σημειώνοντας ωστόσο το ζήτημα θα εξεταστεί μετά την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Ευρώπης και την έναρξη των μεταρρυθμίσεων.

Ads

Η ανάλυση της Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης διαπιστώνει ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει σε 165% το 2020 και 150% το 2022, εάν η Ελλάδα λάβει ικανοποιητικά μέτρα για τη μείωσή του, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να φθάσει το 187% και το 176%, αντίστοιχα. Η πρόβλεψη μάλιστα έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σχέση με την έκθεση του Απριλίου του 2014, όταν εκτιμάτο ότι θα ανέλθει στο 125% του ΑΕΠ το 2020 και στο 112% μέχρι το 2022.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα σημειωθεί ισχυρή πτώση της οικονομικής δραστηριότητας το 2015 σε σχέση με τις εαρινές της προβλέψεις. Όπως αναφέρει, η Ελλάδα αναμένεται να έχει ύφεση 2%-4% το 2015 αντί για 0,5% ανάπτυξη που προβλεπόταν την άνοιξη. Η μακροχρόνια ανάπτυξη εκτιμάται στο 1,8% στο βασικό σενάριο και στο 1,5% στο αντίξοο σενάριο.

Η Κομισιόν εκτιμά το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει για την Ελλάδα έως τα μέσα του 2018 στα 74 δισ. ευρώ, υπολογίζοντας τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας στα 81,7 δισ. ευρώ.

Ads

Αναφορικά με το πλεόνασμα, αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα 0-1% το 2015, τονίζει η Κομισιόν, πλεόνασμα 0,5% – 1% το 2016 και 2-2,25% το 2017, προτού κινηθεί στο 3,5% από το 2018 και μετά.

Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις

Ο υψηλός λόγος χρέους προς ΑΕΠ και οι μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες προκαλούν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σημειώνει η ανάλυση της Κομισιόν. Οι ανησυχίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω ενός μεγάλης κλίμακας αξιόπιστου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, με πολύ ισχυρή ιδιοκτησία των ελληνικών αρχών σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και, μετά την αποκατάσταση των δανειακών συμβάσεων, με μέτρα περιορισμού του χρέους που θα πρέπει να δοθούν μόνο όταν εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις μεταρρυθμίσεων από τις ελληνικές αρχές, εκτιμά.

Προειδοποιήσεις για την ευρωζώνη

Μια άτακτη κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της Ελλάδας θα δημιουργούσε σημαντικές αμφιβολίες για την ακεραιότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της, τόσο για τώρα όσο και για το μέλλον, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν προειδοποιεί επίσης ότι είναι κρίσιμη η στήριξη της χώρας από τον ESM, με κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών και των αγορών για τις τράπεζες και η διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας. Παράλληλα, είναι κρίσιμο να αποφευχθούν ρίσκα για τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, σημειώνει.

Διαβάστε επίσης:
Το ΔΝΤ συνιστά περίοδο χάριτος 30 ετών για να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο

Ολόκληρη η έκθεση: