«Είμαστε σε μία τροχιά συγκλίσεων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και αυτό είναι πολύ θετικό και για το θέμα και για την πολιτική ζωή του τόπου» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξη του χθες το βράδυ στο κανάλι “Ε”.

Ads

Επέμεινε στον αριθμό τέσσερα για τον αριθμό των καναλιών αλλά σημείωσε ότι επειδή υπάρχουν συγκλίσεις «αν το θέμα του αριθμού των καναλιών είναι μέγιστο και για την αντιπολίτευση, μπορούμε να δούμε μια ρύθμιση που θα προβλέπει ότι θα απαιτείται και συμφωνία ΕΣΡ για τον αριθμό των καναλιών».

Ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε ότι «στο νόμο 4339 όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών όπως τον ψηφίσαμε τον Οκτώβριο του 2015 ήταν στο ΕΣΡ και όταν διαπιστώθηκε αδυναμία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2016 εισήχθη μια τροπολογία η οποία μετέφερε για την πρώτη και μοναδική φορά εφαρμογής του νόμου, την αρμοδιότητα στη Γ.Γ . Αρα τώρα έχουμε μια νομοθεσία που αναθέτει τη διαδικασία αδειοδότησης στο ΕΣΡ». Υποστήριξε ότι «το επιχείρημα περί κατάργησης του νόμου δεν ακούγεται τόσο έντονα όσο ακουγόταν πριν» και ότι η τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση και θα ψηφιστεί την Πέμπτη «είναι σχεδόν εκ του περισσού» και υπογράμμισε ότι «αν καταργηθεί αυτοβούλως από την κυβέρνηση η τροπολογία βάση της οποίας διεξήχθη ο διαγωνισμός θα πρέπει άμεσα να επιστραφούν τα χρήματα στους υπερθεματιστές».

Ο υπουργός δεν σχολίασε το πρόσωπο που πρότεινε η ΝΔ για πρόεδρο του ΕΣΡ αλλά σημείωσε ότι με την πρότασή της η ΝΔ «στέλνει ένα σήμα και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις ότι υπάρχουν πραγματικές δυνατότητες συναινέσεων».

Ads

«Χαιρετίζω τη στάση της ΝΔ να προτείνει πρόσωπο για την προεδρία του ΕΣΡ υπάρχει χρόνος να κινηθεί η ΝΔ από το Παρών στο Ναι» δήλωσε.

Για την λειτουργία των καναλιών έως τον νέο διαγωνισμό ο κ. Παππάς είπε ότι «εφόσον διαφαίνεται ότι πάμε για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, μπορεί το ΕΣΡ να αποδώσει τα δέοντα προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και η αδειοδότηση» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί κανείς να αποκλειστεί μέχρι το διαγωνισμό, διότι ως τον νέο διαγωνισμό υπάρχει κενό».

Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι αισθάνονται δικαιωμένοι «διότι σήμερα καμία πολιτική δύναμη δεν ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να γίνει αδειοδότηση», ενώ για το χρόνο του ανασχηματισμού είπε ότι είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και σημείωσε ότι προηγείται η συγκρότηση ΕΣΡ και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ πρότεινε για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ τον τέως Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κουτρομάνο.

Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τάχθηκε υπέρ της άμεσης συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μιλώντας σε συνεργάτες του, μετά το τέλος της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σημείωσε ότι με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση καταργείται επί της ουσίας η αντισυνταγματική διάταξη του νόμου Παππά.

Επίσης, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε πως πιστεύει ότι η λύση πρέπει να δοθεί ανεξαρτήτως προσώπων, παρότι εκτιμά τον Ροδόλφο Μορώνη, τον οποίο είχε προτείνει και ο ίδιος, επί προεδρίας του.