Ελεύθερος αφέθηκε, με εντολή του Εισαγγελέα, ο αστυνομικός των ΜΑΤ, που συνελήφθη για την επίθεση σε βάρος της φωτορεπόρτερ Τατιάνας Μπόλαρη, την ώρα που εκείνη φωτογράφιζε τα επεισόδια στη διάρκεια της χθεσινής πορείας των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Στο μεταξύ, θύμα της αστυνομικής βίας έπεσε χθες και ο γνωστός αδέσποτος σκύλος Λουκάνικος!

Ads

 
Ο αστυνομικός εξύβρισε και χτύπησε τη φωτορεπόρτερ, ενώ προπηλακίστηκαν και άλλοι δημοσιογράφοι που κάλυπταν την πορεία. Οι σκηνές καταγράφηκαν από τις τηλεοπτικές κάμερες και άλλους φωτογράφους που ήταν παρόντες.

Το απόγευμα ο αστυνομικός οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και τελικά αφέθηκε ελεύθερος προκειμένου να διενεργηθεί έρευνα από πταισματοδίκη για τα περιστατικά που συνέβησαν.

Σύμφωνα με την εντολή του Εισαγγελέα, ο πταισματοδίκης θα διαπιστώσει αν από τον αστυνομικό διαπράχθηκαν τα αδικήματα της εξύβρισης και της απειλής σε βάρος της φωτορεπόρτερ αλλά και αυτό της σωματικής βλάβης, εφόσον προσκομιστεί σχετική ιατροδικαστική εξέταση.

Ads

Η φωτορεπόρτερ – που έχει υποβάλει με συναδέλφους της μήνυση για το επεισόδιο – υποστηρίζει πως ο εν λόγω αστυνομικός την εξύβρισε χυδαία και την χτύπησε παρουσία άλλων συναδέλφων του αλλά και παρουσία δικών της συναδέλφων, που φωτογράφισαν όλη τη σκηνή.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε από τη ΓΑΔΑ ότι για τη βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών διατάχτηκε διοικητική έρευνα, ενώ παράλληλα η Ασφάλεια κάνει ποινική προανάκριση για την υπόθεση. Στο πλαίσιο της προανάκρισης αυτής, αναγνωρίστηκε ο 26χρονος αστυφύλακας από τα τηλεοπτικά βίντεο και συνελήφθη, κατηγορούμενος για παράβαση των άρθρων 361, (εξύβριση) και 308Α του Ποινικού Κώδικα, (απρόκλητη σωματική βλάβη, βίαιη συμπεριφορά). Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία με την οποία θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.
 
Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες των επεισοδίων

 
Στο μεταξύ, ενώπιον του εισαγγελέα οδηγήθηκαν σήμερα οι 10 νεαροί που συνελήφθησαν χθες κατά τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Δύο από αυτούς παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή με κακουργηματικού βαθμού κατηγορία, για διατάραξη κοινής ειρήνης από δράστες με καλυμμένα πρόσωπα.
 
Ενας από τους συλληφθέντες ανήλικος και παραπέμφθηκε στην αρμόδια εισαγγελία ανηλίκων. Οι υπόλοιποι επτά παραπέμφθηκαν σε δίκη, με κατηγορίες ανά περίπτωση για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά αστυνομικών, εξύβριση, αντίσταση κατά της αρχής και παράνομη οπλοφορία.
 
Παπουτσής: Διοικητικό θέμα η βία των ΜΑΤ

 
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, πάλι, επιχείρησε να υποβαθμίσει τα χθεσινά γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος, επισημαίνοντας ότι η αστυνομία έχει μία και μόνη εντολή «αυτοσυγκράτηση και σεβασμό όλων των πολιτών».

Σε δηλώσεις του σήμερα, ο κ. Παπουτσής υποβάθμισε τα κρούσματα αστυνομικής βίας λέγοντας ότι «είναι θέματα διοικητικής έρευνας και διοικητικών ευθυνών».

«Η αστυνομία έχει μία εντολή. Αυτοσυγκράτηση και σεβασμός των πολιτών, όλων των πολιτών. Και των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ και όλων των πολιτών. Για τον κάθε πολίτη, η αστυνομία έχει υποχρέωση να σέβεται το δικαίωμά του να διεκδικήσει” δήλωσε ο Χρήστος Παπουτσής, υπογραμμίζοντας ότι «οι εντολές που έχουν πάρει οι αστυνομικοί από την ηγεσία τους, από το Αρχηγείο της αστυνομίας είναι να υπάρχει αυτοσυγκράτηση παντού».

«Τα υπόλοιπα είναι θέματα διοικητικής έρευνας και διοικητικών ευθυνών. Αυτές θα αποδοθούν από την αστυνομία. Όσον αφορά όμως την κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραμένουμε στην ίδια κατεύθυνση, σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τελεία και παύλα».
 
Η ΝΔ, από την πλευρά της, επέρριψε ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τα χθεσινά επεισόδια, κατηγορώντας την ότι με την πολιτική της έχει πλήξει το κύρος και την αποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ. «Υπάρχει επιτέλους σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης για τη διατήρηση της έννομης τάξης, αλλά και την αντιμετώπιση κρουσμάτων βίας; Άραγε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιτρέπει στους πολίτες να μπορούν να διαδηλώνουν ειρηνικά;», διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γ. Μιχελάκης.
 
Υπογράμμισε τέλος ότι περιστατικά βίας, όπως αυτά που σημειώθηκαν «από μεμονωμένους» άνδρες των ΜΑΤ σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, αλλά και εκπροσώπων του ελληνικού και ξένου Τύπου, είναι καταδικαστέα.

Θύμα της αστυνομικής βίας και ο Λουκάνικος!
 
Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκαλεί μία φωτογραφία που κάνει το γύρο του διαδικτύου, στην οποία διακρίνεται έναςάνδρας των ΜΑΤ να κλωτσά τον γνωστό αδέσποτο σκύλο, Λουκάνικο.