Στην πορεία της έρευνας που διενεργείται από μεικτό κλιμάκιο του Συντονιστικού Οργάνου Ελέγχου και Επιθεώρησης, ύστερα από παραγγελία της Εισαγγελέως Διαφθοράς για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με οικονομικές ατασθαλίες στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ, η Γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης.

Η Μαρία Παπασπύρου τόνισε ότι το πρώτο πόρισμα παραδόθηκε ήδη στον Εισαγγελέα, όμως όπως εξήγησε, η έρευνα συνεχίζεται και θα ακολουθήσει και νέο πόρισμα, συμπληρωματικό. «Έχουμε όλα τα στοιχεία για το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι Επιθεωρητές θα απαντήσουν με τα πορίσματα τους στις απειλές που δέχονται», είπε χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων η Μαρία Παπασπύρου τόνισε ότι «τα νέα αυτά στοιχεία αποτελούν έγγραφα που βρέθηκαν μετά την αποστολή του πορίσματος. Δόθηκε αγώνας για να ξαναβρεθούν τα χαμένα έγγραφα του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς το αρχείο έχει εξαφανιστεί».

Κληθείσα να απαντήσει στις καταγγελίες των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι «οι επιθεωρητές ποτέ δεν βρήκαν το δρόμο», καθώς και ότι η ίδια στοχοποιεί και μειώνει υπαλλήλους του ΚΕΕΛΠΝΟ, η Μαρία Παπασπύρου σχολίασε ότι «καμία καταγγελία δεν είχε υπάρξει μέχρι που «πήραν τα έγγραφα για το πρώτο πόρισμα, οι πρώτοι που εξετάστηκαν ως ανωμοτί. Όταν πήραν τα έγγραφα και κάποιες μαρτυρικές καταθέσεις διαπίστωσαν ότι η θέση τους είναι πάρα πολύ δύσκολη και άρχισαν τις καταγγελίες».

Επιπλέον, όπως εξήγησε, «οι επιθεωρητές δεν χρειάζεται να πάνε στο ΚΕΕΛΠΝΟ για γεγονότα μετά το 2015 διότι τα έγγραφα τα βρίσκουν». Όπως σημείωσε, «εκείνο που επείγει είναι τα γεγονότα που αφορούν την περίοδο 2011–2015, διότι υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφών». «Οι 12 Επιθεωρητές που έχω ασχολούνται και με τις παλιές υποθέσεις. Γίνεται ο έλεγχος. Δεν χρειάζεται οι επιθεωρητές να πάνε στο ΚΕΕΛΠΝΟ για το 2015 και μετά, διότι τα έγγραφα υπάρχουν και τα βρίσκουν» ανέφερε και αναρωτήθηκε: «Όταν πήραν τα έγγραφα, μετά το πρώτο πόρισμα και είδαν, προσπαθούν με μαρτυρικές καταθέσεις να αναιρέσουν έγγραφα. Γίνεται αυτό;»

«Έχουμε βρει τα πάντα»

«Υπάρχουν έγγραφα και μαρτυρίες. Οι μαρτυρίες επιβεβαιώνουν τα έγγραφα. Όλα αποδεικνύονται εξ εγγράφων. Έχουμε βρει ροή χρήματος, τι γινόταν στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Έχουμε βρει τα πάντα. Η παραγγελία που ήρθε από την Εισαγγελία Διαφθοράς διερευνά την περίοδο από το 2011 – 2015», σχολίασε. «Τα έχουμε βρει όλα. Πάνω από 250.000 σελίδες το υλικό που υπάρχει», υποστήριξε η κ. Παπασπύρου, επισημαίνοντας ότι «οι Επιθεωρητές θα απαντήσουν με τα πορίσματά τους». «Πρόκειται για οικονομικό διαχειριστικό έλεγχο, αλλά μπορεί να έρθουν και ξεχωριστές παραγγελίες ανά υπόθεση», είπε η κ. Παπασπύρου, προσθέτοντας ότι ελέγχεται και η περίοδος από το 2015 πρόσθεσε.

Απαντώντας στις καταγγελίες των εργαζομένων υπογράμμισε ότι δεν διόρισε η ίδια τους Επιθεωρητές ενώ χαρακτήρισε «αδιανόητα» όσα γράφονται ότι τους επηρεάζει. «Τους Επιθεωρητές τους βρήκα εδώ, δεν είναι δικοί μου. Είναι οι Επιθεωρητές που ήταν με τον κ. Ρακιτζή. Είναι από την αρχή που ιδρύθηκε αυτός ο θεσμός. Αδιανόητα αυτά που γράφονται ότι τους επηρεάζω εγώ ή ότι οι Επιθεωρητές απειλούν; Που να απειλήσουν;», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, αναρωτήθηκε που βασίζουν τα δημοσιεύματα του Τύπου «την πίεση μαρτύρων» που αναφέρουν. «Πώς αποδεικνύουν τα δημοσιεύματα που γράφονται για δήθεν πίεση των μαρτύρων. Εκεί που δίνονται οι καταθέσεις υπάρχει μια κρυστάλλινη πόρτα που φαίνεται απ’ έξω τι γίνεται και απ’ έξω υπάρχει αστυνομικός. Όταν δεν ήθελαν να υπογράψουν σηκώνονταν και έφευγαν. Ποιος τους εμπόδισε να φύγουν αν δεν ήθελαν να υπογράψουν», ανέφερε.

Παράλληλα, κατήγγειλε ότι οι επιθεωρητές που ασχολούνται με την υπόθεση δέχονται καθημερινές απειλές από το Σωματείο των εργαζομένων ενώ έχουν κατατεθεί και μηνύσεις εναντίον των επιθεωρητών. «Είναι η πρώτη φορά που δυσφημείται ο θεσμός του Γενικού Επιθεωρητή και να σηκώνουν μια κατάθεση μάρτυρα. Ας περιμένουν να δουν το πόρισμα. Μήπως η κατάθεση στις Επιθεωρήτριες επιβεβαιώνεται από έγγραφα και η άλλη κατάθεση στο Συμβολαιογράφο όχι;»

«Είναι ο λόγος του μάρτυρα ενάντια στο λόγο των Επιθεωρητών. Δηλαδή δεχόμαστε το μάρτυρα και όχι τους Επιθεωρητές; Εδώ εξετάζουμε υπαλλήλους. Γιατί συνδέουν τους υπαλλήλους με τους πολιτικούς;», σημείωσε, ενώ κλείνοντας συνέστησε να περιμένουν όλοι το πόρισμα που αναμένεται μέσα στον Απρίλιο. «Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε δίκες στα ΜΜΕ. Θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα του πορίσματος», σχολίασε.