Ο Πάπας Φραγκίσκος αναχώρησε λίγο πριν τις 15:30 από τη Λέσβο, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τη χώρα μας, μεσούσης της προσφυγικής κρίσης.

Ads

Αναχώρησε για τη Ρώμη μαζί με τους 12 πρόσφυγες, από ευάλωτες ομάδες, σε ένα ακόμη συμβολικό μήνυμα αλληλεγγύης, οι οποίοι επιλέχθηκαν σήμερα το πρωί με κλήρωση και μεταφέρονται στην Ιταλία.

Πάπας Φραγκίσκος στους πρόσφυγες: «Δεν είστε μόνοι σας»

Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος είπε στους πρόσφυγες ότι δεν είναι μόνοι τους και τους ζήτησε να μην χάνουν την ελπίδα τους, ενώ παράλληλα εξήρε τη στάση του ελληνικού λαού.

«Δεν είστε μόνοι σας. Περάσατε πολλά δεινά σε αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής. Ήθελα να έρθω εδώ σήμερα για να σταθώ δίπλα σας για να ακούσω την ιστορία σας για να επιστήσουμε και πάλι την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση», υπογράμμισε ο Ποντίφικας, σημειώνοντας πως «ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας παρόλο που διανύει μία δύσκολη περίοδο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο

Ads

Οι συγκινητικές στιγμές του Πάπα Φραγκίσκου με τους πρόσφυγες στη Μόρια [ΦΩΤΟ]

* Τσίπρας προς Πάπα Φραγκίσκο: Ιστορική η επίσκεψή σας [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο Πάπας επιστρέφει στο Βατικανό με 10 πρόσφυγες από ευάλωτες ομάδες

Ρέντσι: Το ταξίδι του Πάπα στη Λέσβο είναι μια ιδιαίτερα δυνατή κίνηση

«Μην χάνετε την ελπίδα σας, σας αγκαλιάζω όλους με στοργή», είπε στο τέλος της ομιλίας του.

«Αισθάνθηκα την επιθυμία να έρθω εδώ και πρέπει να γι’ αυτό ευχαριστώ τον Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο που με προκάλεσαν», ανέφερε και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τον ελληνικό λαό που παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μπόρεσε να κρατήσει ανοιχτή την καρδιά και διάπλατες τις πόρτες, Ο Κύριος ξέρει να ανταποδώσει αυτή τη γενναιοδωρία».

image

Στη συνέχεια ο Ποντίφικας απηύθυνε έκκληση για υπευθυνότητα μπροστά σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση και επανέλαβε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί αλλά άνθρωποι.

Από το λιμάνι της Μυτιλήνης Πάπας Φραγκίσκος,  ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος έκαναν κοινή δέηση για όσους έχασαν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου προσπαθώντας να φτάσουν σε ένα ασφαλές μέρος για να αποφύγουν τα δεινά του πολέμου.

Σε μια συμβολική κίνηση Φραγκίσκος, Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος πέταξαν στεφάνια στα νερά του Αιγαίου στη μνήμη όλων εκείνων και κυρίως των παιδιών που πνίγηκαν προσπαθώντας να φτάσουν στα ελληνικά νησιά.

image

Το χρονικό της επίσκεψης 

To αεροπλάνο της Alitalia με τον Πάπα Φραγκίσκο έφτασε στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης, γύρω στις 10:10 π.μ. -πριν από την προγραμματισμένη ώρα άφιξης. 

Τον Πάπα Φραγκίσκο υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Επίσης τον καλωσόρισε και ο Σεβασμιότατος Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκος Παπαμανώλης.

«Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί…»

«Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι που έχουν πρόσωπο, όνομα, ιστορίες και έτσι θέλουν να τους αντιμετωπίζουμε» ήταν το μήνυμα του Πάπα στο twitter καθώς έφτανε στη Λέσβο. 

image

Οι συγκινητικές στιγμές στη Μόρια

Οι τρεις ιεράρχες υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη κατά την παρουσία τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια, όπου συνομίλησαν με πρόσφυγες.

Στη Μόρια έγιναν δεκτοί πρώτα από τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, που με ζωγραφιές και ταμπλό τους καλωσόριζαν αλλά και ζητούσαν να τους επιτραπεί να μετακινηθούν προς συγγενείς τους σε χώρες της βόρειας Ευρώπης. Ανάλογα αιτήματα και από άλλες οικογένειες προσφύγων αλλά και μετανάστες που με δικά τους ταμπλό διεκδικούσαν «freedom» – «ελευθερία».

image

Με στοργικά λόγια οι δυο προκαθήμενοι και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ακόμα και με παιχνίδια με τα παιδιά, έδωσαν κουράγιο στους ανθρώπους αυτούς που έχουν μπει στη μεγάλη τους πλειονότητα στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου και σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ζουν υπό περιορισμό.

Από τις κορυφαίες στιγμές της μέχρι τώρα πορείας των τριών Ιεραρχών, ήταν όταν νεαρός πρόσφυγας κλαίγοντας γοερά φιλούσε τα χέρια του Πάπα και του Πατριάρχη ζητώντας τους να κάνουν κάτι για να συνεχίσουν να ελπίζουν.

Μουσουλμάνες με μαντήλια έτειναν το χέρι προς τους Χριστιανούς ηγέτες και πολλές από αυτές τους φιλούσαν το χέρι.

image

Εν συνεχεία, από το λιμάνι της Μυτιλήνης, πραγματοποίησαν δέηση για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών και ρίψη στεφάνων στη θάλασσα.

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Η Μεσόγειος δεν θα πρέπει να γίνει  τάφος»

«Θάλασσα ειρήνης», ευχήθηκε να γίνει η Μεσόγειος , προειδοποιώντας ότι εάν  δεν τελειώσει ο πόλεμος τα κύματα των προσφύγων θα συνεχίσουν».

Ιερώνυμος: «Χρεοκοπία ανθρωπιάς από την Ευρώπη»

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος απηύθυνε έκκληση να πράξει τα δέοντα ο ΟΗΕ.

Η κοινή έκκληση των τριών θρησκευτικών ηγετών για τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, «της τραγωδίας της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης αλλά και των βαθυτέρων αιτίων της κατάστασης αυτής», μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη απευθύνουν με κοινή τους δήλωση μέσα από το κέντρο καταγραφής και διαμονής μεταναστών και προσφύγων μέσα από το hotspot της Μόριας, ο Πάπας κ. Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος. 

image

Το πλήρες κείμενο της έκκλησης – διακήρυξης των τριών θρησκευτικών ηγετών από τη Λέσβο έχει ως εξής:

Ημείς ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, συναντηθήκαμε στο ελληνικό νησί της Λέσβου για να αποδείξουμε την βαθειά ανησυχία μας για την τραγική κατάσταση των πολυάριθμων προσφύγων, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, που έχουν έλθει στην Ευρώπη, προσπαθώντας να ξεφύγουν από καταστάσεις συγκρούσεων και, σε πολλές περιπτώσεις, καθημερινών απειλών για την επιβίωσή τους.

Η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν μπορεί να αγνοήσει την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της βίας και των ενόπλων συγκρούσεων, τις διώξεις και τον εκτοπισμό των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και τον ξεριζωμό των οικογενειών από τα σπίτια τους, κατά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους.

image

Η τραγωδία της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων, καιείναι ουσιαστικά μια κρίση της ανθρωπότητας,καλώντας για μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης πρακτικής δέσμευσης πόρων.

Από τη Λέσβο, κάνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης και των βαθυτέρων αιτίων της, μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη.
Ως ηγέτες των αντίστοιχων Εκκλησιών μας, εκφράζουμε από κοινού την επιθυμία μας για ειρήνη και την ετοιμότητά μας να προωθήσουμε την επίλυση των συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και της συμφιλίωσης. Καθώς αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που ήδη γίνονται για την παροχή βοήθειας και φροντίδας στους πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο, καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, για να εξασφαλισθεί ότι πρόσωπα και κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών, παραμένουν στις πατρίδες τους και απολαμβάνουν το θεμελιώδες δικαίωμα να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια.

image

Μια ευρύτερη διεθνής συναίνεση και ένα πρόγραμμα βοήθειας, χρειάζονται επειγόντως, για να διατηρηθεί το κράτος δικαίου, για την προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ αυτή τη μη βιώσιμη κατάσταση, για την προστασία των μειονοτήτων, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, για την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσα από το Αιγαίο και το σύνολο της Μεσογείου και για να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης. Με αυτό τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε άμεσα αυτές τις χώρες οι οποίες εμπλέκονται στην ικανοποίηση των αναγκών των πολυάριθμων βασανισμένων αδελφών μας. Ειδικότερα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον λαό της Ελλάδας, ο οποίος παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, έχει ανταποκριθεί με γενναιοδωρία σ΄ αυτή την κρίση.

Απευθύνουμε κοινή έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και της βίας στη Μέση Ανατολή, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, και την έντιμη επιστροφή όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ζητούμε από τις θρησκευτικές κοινότητες να εντείνουν τις προσπάθειες τους στην υποδοχή, παροχή βοήθειας και προστασίας στους πρόσφυγες όλων των θρησκειών, και τις θρησκευτικές και πολιτικές υπηρεσίες ανακούφισης (των προσφύγων) να εργάζονται για να συντονίζουν τις πρωτοβουλίες τους. Για όσο διάστημα υπάρχει η ανάγκη, επιμόνως ζητούμε από όλες τις χώρες να παράσχουν προσωρινό άσυλο, να προσφέρουν την ιδιότητα του πρόσφυγα σε όσους έχουν δικαίωμα, να επεκτείνουν τις προσπάθειες αρωγής τους και να συνεργαστούν με όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης για τον άμεσο τερματισμό των συνεχιζομένων συγκρούσεων.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα μία από τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις της από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής πρόκλησης, κάνουμε έκκληση σε όλους τους ακολούθους του Χριστού να ενθυμούνται τα λόγια του Κυρίου, σύμφωνα με τα οποία όλοι μας θα κριθούμε μια μέρα: «επείνασα γάρ και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με, ξένος ήμιν και συνηγάγετέ με, γυμνός και περιεβάλετέ με, ησθένησα και επεσκέψασθε με, εν φυλακή ήμιν και ήλθατε προς με ….αμήν λέγω υμίν, εφ΄όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθαίος 25:35 – 36, 40).

image

Από την πλευρά μας, υπακούοντας στο θέλημα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, πιστεύουμε ακράδαντα, ολόψυχα και με αποφασιστικότητα, ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την προώθηση της πλήρους ενότητας όλων των Χριστιανών. Επιβεβαιώνουμε την πεποίθηση μας ότι η «συμφιλίωση (μεταξύ των Χριστιανών) περιλαμβάνει την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης εντός και μεταξύ όλων των λαών…

Μαζί, θα κάνουμε το χρέος μας, ώστε να προσφέρουμε στους μετανάστες, τους πρόσφυγες, και τους αιτούντες άσυλο, μία ανθρώπινη υποδοχή στην Ευρώπη» (Οικουμενική Χάρτα, 2001). Με την υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, καθώς και των πολλών περιθωριοποιημένων ανθρώπων στις κοινωνίες μας, έχουμε ως στόχο να εκπληρώσουμε την αποστολή των Εκκλησιών, που είναι η διακονία του κόσμου.

Η συνάντηση μας σήμερα έχει ως στόχο να δώσει κουράγιο και ελπίδα σε όσους αναζητούν καταφύγιο και σε όλους εκείνους που τους καλωσορίζουν και τους βοηθούν. Καλούμε την διεθνή κοινότητα να θέση την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως προτεραιότητα, και σε κάθε επίπεδο, να υποστηρίξει πολιτικές εντάξεις που εκτείνονται σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Η φοβερή κατάσταση όλων όσων επηρεάζονται από την παρούσα ανθρωπιστική κρίση, συμπεριλαμβανομένων πολλών Χριστιανών αδελφών μας, απαιτεί συνεχή προσευχή από μέρους μας.