Εκατόν ογδόντα τρεις άνθρωποι βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι βρίσκονταν το απόγευμα της Τετάρτης στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

Ads

Η έλλειψη κλινών και προσωπικού έχει φέρει το ΕΣΥ σε κατάσταση κατάρρευσης, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην τραγική λίστα της θνησιμότητας από την πανδημία. Οι «σκληροί» επιδημιολογικοί δείκτες, θάνατοι και διασωληνωμένοι, παραμένουν στο «κόκκινο», με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει την Τετάρτη ξανά πάνω από 700 διασωληνωμένους και ακόμη 86 θύματα. 

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από κορονοϊό από την αρχή της πανδημίας βρίσκεται πολύ κοντά στο να ξεπεράσει τις 19.000, καθώς την Τετάρτη τα θύματα ξεπέρασαν τις 18.900 με τον εβδομαδιαίο δείκτη να έχει αυξητική τάση. Υπενθυμίζεται πως οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ενδεχομένως μέχρι το τέλος του χρόνου ο τραγικός αριθμός θα ξεπεράσει και τις 21.000. 

Οι ειδικοί επισημαίνουν πώς η διασωλήνωση σε πρόχειρες ή ακατάλληλες μονάδες αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο για τη ζωή των ασθενών, ενώ τα τελευταία 24ωρα πληθαίνουν οι φωνές και οι καταγγελίες ακόμη και για «VIP ΜΕΘ» με «θυρωρούς πανεπιστημιακούς καθηγητές της κυβερνητικής αυλής», οι οποίοι εξασφαλίζουν από την «πίσω πόρτα» προνομιακή αντιμετώπιση για τους επώνυμους, παραβιάζοντας τη σειρά προτεραιότητας. 

Ads

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αλλά και τους βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, τονίζει ότι ο ρυθμός αύξησης είναι «cascade» καταστροφής και η πανδημία εξελίσσεται ραγδαία σε κρίση Εντατικής Θεραπείας. Παράλληλα αφήνει αιχμές και για τις «VIP ΜΕΘ».

Συγκεκριμένα σε ανάρτηση του στα social media ο κ. Παπανικολάου αναφέρει: «8/12/21, ώρα 17.40. 183 (εκατόν ογδόντα τρεις) βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στην λίστα αναμονής για ΜΕΘ. 1. Ανάμεσά τους κανένας δεσπότης, εκδότης ή υπουργός. 2. Ο ρυθμός αύξησης είναι cascade καταστροφής: η πανδημία εξελίσσεται ραγδαία σε κρίση Εντατικής Θεραπείας».