«Σας στηρίζω, αλλά αποκαταστήστε την αλήθεια», είναι το μήνυμα που έστειλε στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα ο Γιώργος Παπανδρέου από το ΣΕΦ και την 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Ads

Με μια σκληρή επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι όσοι επενδύουν σε αριστερή παρένθεση «επενδύουν σε εθνικό έγκλημα» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα «βάλει πλάτη» στις δύσκολες διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη παρ’ ότι «λιθοβολήθηκε».

«Όσοι λειτουργούν με στόχο μια “αριστερή παρένθεση” επενδύουν σε ένα εθνικό έγκλημα», είπε. «Πρώτα, γιατί φαίνεται ότι δεν μπορούν να σεβαστούν την ετυμηγορία των Ελλήνων πολιτών. Το χειρότερο, γιατί φαίνεται ότι επιθυμούν την αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης σε μια κρίσιμη στιγμή για το έθνος. Όπως την ίδια αποτυχία εύχονταν το 2009, το 2010 και το 2011».
 Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτύχει, λέγοντας ότι ο ίδιος βάζει πλάτη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές: «Δεν μένω στο ότι εμένα με λιθοβολούσαν όλοι, όταν τότε αγωνιζόμουνα να αποτρέψω την χρεοκοπία και την κατάρρευση της χώρας. Όταν μας εξύβριζαν – μας αποκαλούσαν Τσολάκογλου. Ήμασταν μόνοι τότε, αλλά δεν εύχομαι το ίδιο στην Κυβέρνηση σήμερα. Για το καλό της πατρίδας. Για το καλό του Ελληνικού λαού».

Όπως είπε, το Κίνημα θα στηρίξει την κυβέρνηση στην προσπάθεια για ελάφρυνση του χρέους και την μάχη που δίνει για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας πάντως πως οι εταίροι  δεν θα δεχθούν να βοηθήσουν χωρίς σοβαρό αντάλλαγμα. Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση να μην προβεί σε βεβιασμένες ενέργειες που μπορεί να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών. «Μπορεί να οδηγήσουν σε φαινόμενα παρόμοια με αυτά που έζησε η Κύπρος», είπε, επαναφέροντας και την πρότασή του για διεθνές συνέδριο εμπειρογνώμων για το χρέος και για δημοψήφισμα «ώστε να αυξηθεί η διαπραγματευτική μας δυνατότητα».

Ads

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε, πάντως, από τον πρωθυπουργό να συμβάλει στην αποκατάσταση – όπως είπε – της αλήθειας: «Αλήθεια, τώρα που έγινε Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, γιατί δεν ρωτάει τους αρμόδιους της ΕΕ, ποιο ήταν τελικά το έλλειμμα της χώρας το 2009;», ρώτησε και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ρωτήσει αν υπήρχε τότε άλλη εφικτή λύση από αυτή που επιλέχθηκε, αν μπορούσε η Ελλάδα να βρει χρήματα από αλλού και τα αρνήθηκε, αν υπήρχε κάποιος που θα δάνειζε δεκάδες δισεκατομμύρια στην «παντελώς αναξιόπιστη και βυθισμένη μέσα στο βούρκο αγνώστου βάθους ελλειμμάτων Ελλάδα του Καραμανλή». «Να τους ρωτήσει. Αλλά όταν θα γελάσουν μαζί του, να έρθει να μας το πει», είπε.

«Έχει χρέος να αποκαταστήσει την αλήθεια που και ο ίδιος διέσυρε για χρόνια. Έχει χρέος ως Πρωθυπουργός να πει την αλήθεια. Έχει χρέος, όχι για την δικαίωσή μας, αλλά γιατί μόνο με αλήθειες θα χτυπήσουμε τα πραγματικά αίτια, μονό σε αλήθειες θα οικοδομήσουμε γερές βάσεις για το αύριο της χώρας μας», κατέληξε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ.Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να μην προβεί σε βεβιασμένες ενέργειες που μπορεί να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «μπορεί να οδηγήσουν σε φαινόμενα παρόμοια με αυτά που έζησε η Κύπρος».


 «Μετά την απόφαση της ΕΚΤ για την πρόσβαση σε ρευστότητα μέσω του ELA, oι συνθήκες στον τραπεζικό σύστημα είναι τέτοιες που χρειάζεται σύνεση και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές», δήλωσε χαρακτηριστικά.