Επίθεση στη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και στην κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου στην πρώτη ομιλία του προεκλογική ομιλία ως επικεφαλής του κόμματος των «Δημοκρατών Σοσιαλιστών» από το Αγρίνιο.

Ads

«Με τους πραγματικούς εμπρηστές της χώρας και της ελληνικής οικονομίας θα ασχοληθεί επιτέλους κανείς; Κανένα Μνημόνιο δεν θα ήταν αναγκαίο, αν δεν είχε προηγηθεί η πορεία προς το χάος την περίοδο 2004-2009. Πολλές αποφάσεις που πόνεσαν άδικα αυτούς που δεν έφταιγαν, δεν θα χρειαζόταν να τις πάρουμε, αν η αξιοπιστία της χώρας δεν είχε πληγεί θανάσιμα από αυτούς που είπαν ψέματα και έφυγαν», δήλωσε και συνέχισε:

«Δεν θα χρειαζόταν να τις πάρουμε -γιατί η Ελλάδα είναι μεταξύ των 30 πλουσιότερων χωρών του κόσμου- αν ο δημόσιος τομέας δεν είχε εγκαταλειφθεί για χρόνια στην τύχη του.  Αν δεν είχε γίνει όχημα ρουσφετιών, σπατάλης και διανομής προνομίων στους λίγους και ισχυρούς. Αν δεν ήταν τελείως ανήμπορος να χτυπήσει την φοροδιαφυγή και να κατανείμει δίκαια τα βάρη».

«Ανέχτηκα για καιρό συμπεριφορές που ήξερα ότι μας πληγώνουν. Ανέχτηκα στρογγυλέματα θέσεων και συμβιβασμούς. Περισσότερους από ό,τι έπρεπε. Μπορούσα να ήμουν πιο αποφασιστικός. Έμαθα κι εγώ. Είμαι αποφασισμένος», τόνισε, ενώ παρέθεσε και πέντε λόγους για την ανάγκη, όπως είπε, δημιουργίας του νέου κόμματος:

  1. Πρώτον, γιατί η χώρα, προκειμένου να πορευθεί με ασφάλεια στο μέλλον, χρειάζεται αποφασιστικότητα και πολιτικές δυνάμεις και ηγεσίες που βάζουν πρώτα την Ελλάδα και τους πολίτες της, χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό ή πολιτικό κόστος.
  2. Δεύτερον, γιατί είναι αναγκαία η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των δυνάμεων της προόδου. Των δυνάμεων που όταν ξέσπασε η κρίση του 2009 ανέλαβαν τις ευθύνες τους με γενναιότητα και ξεκίνησαν τις μεγάλες αλλαγές που είχε ανάγκη η χώρα.
  3. Τρίτον, γιατί στη δημόσια ζωή της χώρας, είναι αναντικατάστατος ο πρωταγωνιστικός ρόλος των δημοκρατών σοσιαλιστών. Για κυβερνητικές συνεργασίες με ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο. Δεν θα γίνουμε παρακολούθημα κανενός.
  4. Τέταρτον, γιατί πρέπει να αποκαλύπτονται συνεχώς αλήθειες. Αλήθειες που πνίγηκαν κάτω από ένα πέπλο σιωπής και συνωμοσιολογίας. Αλήθειες που πόναγαν ένα κατεστημένο που δεν άντεχε αλλαγές για μια Ελλάδα ευνομούμενη και δίκαιη. Κατεστημένο που ήξερε και ξέρει ότι, λεφτά υπάρχουν, αλλά δεν ήθελε και δεν θέλει ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο και διαφανές. Δεν ήθελε και δεν θέλει να σπάσει η πελατειακή εξάρτηση του πολιτικού συστήματος. Δεν ήθελε και δεν θέλει ένα ισχυρό δημόσιο να προστατεύει τα δικαιώματα του πολίτη και όχι τα προνόμια των λίγων.
  5. Και πέμπτον, γιατί πρέπει να δώσουμε φωνή και δύναμη στους χιλιάδες πολίτες που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. Για να ξέρουν οι πολίτες και να αισθάνονται ότι, δεν θα υπονομευτεί το δικαίωμα τους να έχουν φωνή -φωνή που θα είχε ακουστεί όταν εμείς προτείναμε δημοψήφισμα.

Ολόκληρη η ομιλία (από το 45ο λεπτό)

Ο Γιώργος Παπανδρέου επιτέθηκε και στον Ευάγγελο Βενιζέλο σχετικά με τις επικρίσεις του περί διάσπασης του ΠΑΣΟΚ. «Επέλεξα, να βάλω και πάλι το κεφάλι μου στο ντορβά και να αναλάβω πρωτοβουλία δημιουργικής ρήξης με το κομματικό κατεστημένο.Αυτός είμαι. Αυτός ήμουν. Αυτός θα είμαι πάντα», είπε.

Ads

Τέλος αναφέρθηκε και στα σενάρια περί Grexit. Ο επικεφαλής των «Δημοκρατών Σοσιαλιστών» κάλεσε την Ευρώπη να αφήσει ήσυχους του Έλληνες πολίτες να αποφασίσουν. «Μπορούν νηφάλια, να ακούσουν, να σκεφτούν και να αποφασίσουν. Να γίνει ουσιαστικός διάλογος τώρα στις εκλογές για το μέλλον της χώρας. Εκλογές έχουμε. Μιλάει η Δημοκρατία. Ας τη σεβαστούν όλοι», δήλωσε.

Ένταση πριν την ομιλία

Πριν από την έναρξη της ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, σημειώθηκε ένταση έξω από το κτίριο, σύμφωνα με τοπικές ιστοσελίδες, όταν μέλη αριστερών οργανώσεων και πολίτες, θέλησαν να προσεγγίσουν το σημείο για να διαμαρτυρηθούν κατά του πρώην πρωθυπουργού. Υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου απάντησαν υπήρξε διαπληκτισμός μεταξύ των δύο πλευρών με τις αστυνομικές δυνάμεις να παρεμβαίνουν και να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους.