Εντός του Μαρτίου τοποθέτησε ο Γιώργος Παπανδρέου την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ εξουσιοδοτώντας το Πολιτικό Συμβούλιο να ορίσει την ακριβή ημερομηνία. Πάντως, σε καμία αναφορά δεν προέβη για το ζήτημα της δικής του θέσης στην ηγεσία του κόμματος. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ίσως η ομιλία του σηματοδοτεί την πρόθεσή του να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για πρόεδρος του κινήματος.  Tελείως διαφορετική ανάγνωση των όσων (δεν) δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου έκανε ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος, μάλιστα, συνεχάρη τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργία ως ένδειξη πολιτικού πολιτισμού.

Ads

Ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, πρότεινε την ανάδειξη νέου προέδρου  για το κίνημα τον Μάρτιο με βάση τις καταστατικές διαδικασίες και κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία παρέκκλιση από αυτές.

Ο κ. Παπανδρέου προσδιόρισε τον χρόνο εκλογής προέδρου με βάση την εκτίμηση ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν περί τα τέλη Απριλίου. Μετά την εκλογή προέδρου θα συγκληθεί προγραμματική Συνδιάσκεψη και τον Ιούνιο το τακτικό συνέδριο.
Επιπλέον, ζήτησε από τα στελέχη του Κινήματος να επιδείξουν πνεύμα ενότητας και να υποτάξουν το προσωπικό συμφέρον στο εθνικό, αλλιώς δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της χώρας να βγει από τη σημερινή κρίση. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στη διετή διακυβέρνηση από τον ίδιο και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και σε πολλά σημεία της μακράς του ομιλίας αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη, τα οποία, όμως, δεν μπορούν να καλύψουν το έργο της κυβέρνησης.

Ads

Στη συνέχεια, επέρριψε σημαντικές ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, τη ΝΔ, για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η ελληνική οικονομία και τη συντηρητική Ευρώπη για την καθυστέρηση να λάβει τις πρέπουσες αποφάσεις.

Τα είδα όλα

«Στα δύο χρόνια που ήμουν πρωθυπουργός», τόνισε χαρακτηριστικά, «τα είδα όλα». Έθεσε υπεράνω όλων τη σωτηρία της χώρας και τόνισε πως αν δεν είχαν γίνει οι επιλογές που έκανε η κυβέρνησή του, σήμερα θα κλαίγαμε με μαύρο δάκρυ πάνω από τα ερείπια της χρεοκοπίας. «Πετύχαμε το μείζον», ανέφερε επίσης, και πρόσθεσε ότι «γλιτώσαμε στο τσακ». Μίλησε για τα διάφορα συμφέροντα που πολέμησαν τον ίδιο και την κυβέρνησή του, αλλά εξαπέλυσαν επιθέσεις και κατά της οικογένειάς του, και ζήτησε από αυτά, αν έχουν πρόβλημα μαζί του να επιτεθούν στον ίδιο.

Έθεσε επίσης ένα δίλημμα προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ: «Ή θα συγκρουστούμε με τα συμφέροντα αυτά, στα οποία οφείλεται το ελληνικό πρόβλημα, ή θα υποκύψουμε». Ο ίδιος, πάντως, τόνισε ότι δεν θα διστάζει να βγαίνει και να καταγγέλλει τα διάφορα συμφέροντα που δεν θέλουν να αλλάξει η χώρα.

Για μια ακόμα φορά παρείχε την αμέριστη στήριξή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία πρέπει να πετύχει στο έργο της και συνέδεσε με την επιτυχία αυτή το χρονοδιάγραμμα των κομματικών διαδικασιών, για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος αποτυχίας.

Βενιζέλος: Γιώργο σε συγχαίρω

Ο Ευ.Βενιζέλος με προσωπικό και συναισθηματικό τόνο και απευθυνόμενος προσωπικά στον Γιώργο Παπανδρέου εκθείασε το θάρρος και την γενναιότητά του για τις αποφάσεις που πήρε.

«Φίλε Γιώργο, σε συγχαίρω για τις γενναίες αποφάσεις, γιατί η αποχώρηση από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δείχνει έναν άλλο πολιτικό πολιτισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε λεπτομερώς τις διαδικασίες και τις δυσκολίες για το PSI και την νέα δανειακή σύμβαση, ενώ κατέστησε σαφές ότι τώρα παίζεται το παιχνίδι τόσο με την ΝΔ όσο και στο εσωτερικό της παράταξης. 

«Παίζεται η υπόσταση της χώρας και του Κινήματος» τόνισε και πρόσθεσε πως «μπορεί να πικράναμε τον λαό, άλλα σώσαμε την χώρα».