Για την επίμαχη περίοδο της εισόδου της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης, τις επαφές με τον Ντομινίκ Στρος Καν, την περίφημη φράση του «λεφτά υπάρχουν», τις μετεκλογικές συνεργασίες αλλά και για την εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ μίλησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Στον ενικό».
 

Ads

Για την είσοδο της χώρας στον μηχανισμό στήριξης με την εμπλοκή του ΔΝΤ ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι είχε συναντήσει ήδη τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Δεν είχαμε δυνατότητα να δανειστούμε από πουθενά αλλού. Είχαμε χάσει την αξιοπιστία των αγορών». Για το «χαρτί» της χρεοκοπίας υποστήριξε ότι «θα γύριζε εναντίον μας». «Αυτή όμως ήταν η απόφασή μου, δύσκολη απόφαση» πρόσθεσε.
 
«Δεν ήθελα να μπούμε σε μηχανισμό. Αναγκαστήκαμε γιατί δεν μπορούσαμε να δανειστούμε από αλλού. Είχα επαφές μετά τις εκλογές με τον Στρος Καν. Του είπα ότι θέλω τεχνική βοήθεια. Όποιες επαφές είχα τις δημοσιοποίησα» είπε στη συνέχεια. Για το ΔΝΤ υποστήριξε ότι «δεν ζήτησα από το ΔΝΤ χρήματα. Ήθελα αμιγώς ευρωπαϊκό μηχανισμό. Δεν ήθελε η Γερμανία. Διαπραγματεύτηκα σκληρά για να φτιάξουμε ευρωπαϊκό μηχανισμό, η Μέρκελ ήθελε το ΔΝΤ».

Στη συνέχεια εξαπέλυσε και πάλι επίθεση στον Κώστα Καραμανλή για το έλλειμμα που παρέλαβε το 2009. «Ο κ. Καραμανλής είχε πει ότι το έλλειμμα είναι 6%. Ο κ. Προβόπουλος όταν τον είδα μου είπε ότι μπορεί να φτάσει το 10%. Τελικά έφτασε το 16%». Χαρακτήρισε τα στατιστικά που έδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή στην ΕΕ «πειραγμένα». «Κανένας εισαγγελέας δεν εγκάλεσε την κυβέρνηση για το «πείραγμα» των στατιστικών της ΕΛΣΤΑΤ. Μιλάμε για ένα πόρισμα που πήγε στο αρχείο, απλώς το άνοιξαν για δεύτερη και τρίτη φορά χωρίς να βγει τίποτα». Αναφέρθηκε μάλιστα σε Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ανέφερε ότι υπήρχε φόβος που αφορούσε την αφερεγγυότητα των δημοσιονομικών της Ελλάδας. «Δεν θα απολογούμαι για τις πράξεις του κ. Καραμανλή» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου που απέρριψε πάντως ευθύνες και στον Μανουέλ Μπαρόζο.


 

Για το γεγονός ότι κατηγορείται πως δεν επεδίωξε ευρύτερες συναινέσεις πριν από την απόφασή του να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε: «Οι 180 ψήφοι ήταν στο χέρι μου; Ζήτησα συναίνεση από τον κ. Σαμαρά, δεν μου την έδωσε, ήταν ανένδοτος» υποστήριξε προσθέτοντας ότι θα υπήρχαν μεγαλύτερες απώλειες εθνικής κυριαρχίας εάν η χώρα είχε χρεοκοπήσει.
 
Αναφερόμενος στο περιβόητο δημοψήφισμα σημείωσε: «είπα ότι αντί να μιλά ο καθένας ως προστάτης του ελληνικού λαού, ας ακούσουμε επιτέλους τι θέλει ο ελληνικός λαός. Αν θέλει το πρόγραμμα που μας κρατά στο ευρώ. Το ερώτημα θα ήταν για την δανειακή σύμβαση». «Εγώ δεν φοβάμαι την φωνή του λαού. Όποια απόφαση θα ήταν δημοκρατική και δική του. Αν έπαιρνα το “ναι” θα είχαμε την εντολή να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε.
 
Για τα λεφτά που… υπάρχουν
 
«Δεν είπα ότι τα λεφτά θα τα βρούμε από κάποιο παράδεισο αλλά αν κάνουμε συγκεκριμένες ενέργειες. Επιμένω και σήμερα, λεφτά υπάρχουν αν κάνουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στην χώρα μας. Εάν είχαν γίνει δύο χρόνια πριν το 2009, δεν θα είχαμε μπει στο Μνημόνιο» υποστήριξε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Κι εγώ αγανακτισμένος ήμουν
 
«Ερχόμουν στην Ελλάδα για να μιλήσω, γυρνώντας από τις διαπραγματεύσεις, αφού έκανα το γύρο του πλανήτη δύο φορές και άκουγα να με πετροβολούν οι διάφοροι από την εξέδρα, εκεί που παλεύαμε με τα θηρία μέσα στο γήπεδο. Όχι μόνο με λοιδορούσαν αλλά λέγανε ψέματα. Εγώ έκανα το πατριωτικό μου καθήκον δεν με ενδιέφερε τι άκουγα από τους αγανακτισμένους που στρέφανε εναντίον μου. Γιατί και εγώ αγανακτισμένος ήμουν. Αγανακτισμένος, γιατί παρέλαβα μία Ελλάδα που δεν θέλαμε ποτέ να φτάσει σε αυτή τη θέση» σημείωσε για την περίοδο της διακυβέρνησής του.

Για Siemens και λίστα Λαγκάνρντ
 
Αναφορικά με τα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε πως την περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή «ζήτησα εξεταστικές επιτροπές, όπως για την Siemens. Είπα να πάμε μαζί στην εξεταστική επιτροπή και ας ματώσουμε. Έλεγα ότι αν δεν τα κάνουμε αυτά, θα μας πετάει ο κόσμος πέτρες».
 
«Υπάρχει άλλη κυβέρνηση που ζήτησε ποτέ τέτοιες λίστες; Εμείς ζητήσαμε την λίστα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε την λίστα και όλοι όσοι βρίσκονται εκεί ακόμη διερευνώνται. Η πρόθεσή μας και η προσπάθειά μας ήταν έντιμη. Αν έγιναν λάθη ας τα δει η Δικαιοσύνη» τόνισε αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ.
 
Για τις συνεργασίες
 
Για τις συνεργασίες, ο Γιώργος Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας του κόμματός του με τη ΝΔ. «Δεν θα συνεργαστώ με τον κ. Σαμαρά. Το δεύτερο μνημόνιο που εφάρμοσε ήταν πολύ σκληρότερο από το πρώτο. Έχασε πολύτιμο χρόνο. Έκανε πίσω στις μεταρρυθμίσεις και έκανε μόνο περικοπές και αύξηση φόρων».

«Το τελευταίο διάστημα το έπαιζε ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ και έλεγε θα σκίσει τα Μνημόνια και είμαστε πάλι σε φάση αβεβαιότητας» σημείωσε για τον Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο, σε μία ενδεχόμενη συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα δεν το απέκλεισε, λέγοντας ότι εμείς θα βάλουμε όρους.
 

 

Για το γεγονός ότι δεν σταμάτησε να στηρίζει την κυβέρνηση ανέφερε: «Οι Παπανδρέου δεν ρίχνουν κυβερνήσεις», σημειώνοντας ότι στήριξε τον Σαμαρά για να κλείσει το ζήτημα του μνημονίου. «Δεν ήθελα να πάμε σε εκλογές που φέρνουν την χώρα σε δύσκολη θέση».
 
Για το come back
 
«Αποφάσισα να ξαναμπώ στην πολιτική επειδή στήριξα μία προσπάθεια και θεώρησα ότι θα κλείναμε ένα κεφάλαιο. Από την στιγμή που χάθηκε αυτή η ευκαιρία από την κυβέρνηση, θεώρησα ότι δεν θα μπορούσα να συνεχίσω να είμαι σιωπηλός» ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «συνιστώσα της Δεξιάς». «Δεν είναι προσωπικό το θέμα. Δεν είναι γινάτι. Θεώρησα ότι πρέπει να είμαι πιστός σε μία παράδοση αγώνων δημοκρατών πολλών γενεών. Αυτή την παράδοση την εγκαταλείψαμε. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μία νέα αρχή με το Κίνημά μας» κατέληξε.