Δεν υφίσταται κανένα θέμα μείωσης της εθνικής κυριαρχίας, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συγκλήθηκε νωρίτερα σήμερα. Τονίζοντας ότι δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να επιταχύνουν την εφαρμογή του κυβερνητικού έργου, έτσι ώστε από τις αρχές του επόμενου έτους να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας.

Ads

 
Στο σημερινό έκτακτο Υπουργικό, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσαν τους υπουργούς για τη συμφωνία που επετεύχθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στην έκτακτη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να επιταχύνουν την εφαρμογή του κυβερνητικού έργου, έτσι ώστε από τις αρχές του επόμενου έτους να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης, ενώ, αναφερόμενος στο ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας μέσω της μόνιμης επιτήρησης, είπε ότι ετέθη, πράγματι, σε κάποια στιγμή των διαπραγματεύσεων αλλά ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Ads

Στο Υπουργικό Συμβούλιο επισημάνθηκε ότι η μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα συνιστά αποκλειστικά τεχνική βοήθεια και δεν υφίσταται κανένα θέμα μείωσης της εθνικής κυριαρχίας.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναλύοντας τις επιμέρους πτυχές της συμφωνίας έκανε λόγο για θετικές εξελίξεις στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Αναφερόμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αντιδράσεις του τραπεζικού συστήματος είπε ότι κάποια ΜΜΕ και προοδευτικά κόμματα υιοθετούν και αναπαράγουν τα επιχειρήματα των τραπεζών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρόσθεσε ότι ορισμένα ΜΜΕ αναπτύσσουν αυτοκαταστροφικό σύνδρομο που προωθεί την διανοητική και συναισθηματική καθήλωση των πολιτών.

Σύμφωνα με κορυφαίους υπουργούς το καθαρό κέρδος από την ελάφρυνση του χρέους αναμένεται να φθάσει στα 90 δισεκατομμύρια ευρώ με την ολοκλήρωση της εφαρμογής της συμφωνίας, ενώ κάθε χρόνο η απομείωση των τόκων θα αποφέρει κέρδη 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, που, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, ισοδυναμεί με ένα πολυνομοσχέδιο και μια έκτακτη εισφορά ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.