Αθώος δήλωσε κατά την απολογία του στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως το κόμμα του το ΠΑΣΟΚ τον εγκατέλειψε και «το ίδιο βράδυ τον πέταξε στα σκυλιά».

Ads

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε στον Ευάγγελο Βενιζέλο για τους χειρισμούς του στην υπόθεση, αλλά και για το γεγονός πως δεν τον υπερασπίστηκε. «Σε σκαστές περιπτώσεις διαφθοράς πήγαινε στη Βουλή και τις υπερασπιζόταν», είπε. Υποστήριξε πως δεν διέγραψε αυτός τα ονόματα των συγγενών αλλά ήταν «μια στημένη ιστορία». Ωστόσο ανέφερε πως δεν γνωρίζει από ποιόν, αλλά η διαγραφή των αρχείων έγινε όταν η λίστα ήταν στο ΣΔΟΕ.

Διευκρινίζοντας ανέφερε πως δεν ισχυρίζεται ότι οι διαγραφές έγιναν από τον Ιωάννη Δίωτη, αλλά πως «πολλοί σε αυτές τις υπηρεσίες είχαν σχέσεις με συμφέροντα που επλήγησαν από τις ενέργειές μου». Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε σε υπόθεση εκδότη που φοροδιέφευγε αλλά χωρίς να τον κατονομάσει. «Όλοι έμειναν στο ότι από τη λίστα έλειπαν οι συγγενείς μου άρα εγώ έσβησα τα ονόματά τους. Όμως δεν είναι έτσι αλλού έπρεπε να στραφεί η έρευνα».

Παράλληλα άσκησε κριτική στις συνθήκες και τις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, «συνεργάτες του ξεφτιλίστηκαν» και «οι συγγενείς του διασύρθηκαν». «Οι λαϊκισμοί ξεπέρασαν κάθε όριο» είπε και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς το δικαστήριο: «Το παρήγορο είναι πως τελικά η υπόθεση έφτασε στα δικά σας χέρια».

Ads

Για τη διαδρομή της λίστας, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε πως ενημερώθηκε από τον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, Κ. Μπίκα, για την υπάρξει της λίστας και στη συνέχεια σε ένα Eurogroup τη ζήτησε από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ. Η Κριστίν Λαγκάρντ, όπως είπε του την έδωσε με την προϋπόθεση πως η χρήση της λίστας με τους καταθέτες θα είναι εμπιστευτική καθώς τα στοιχεία είναι «κλεμμένα». Το θέμα, όπως είπε, ανέλαβε ο κ. Πλασκοβίτης, ο οποίος τον Σεπτέμβρη του 2010 τον ενημέρωσε πως οι διαδικασίες είχαν ολοκληρωθεί και η λίστα μπορούσε να έρθει στην Αθήνα. Ο σχετικός φάκελος έφτασε στις 29 Σεπτεμβρίου. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως άνοιξε το CD και στη συνέχεια ένα από τα αρχεία χωρίς να κάνει στοχευμένη έρευνα. Επειδή έπρεπε να φύγει για τις Βρυξέλλες άφησε το CD στο γραφείο του. Η επιστροφή συνέπεσε με την άφιξη του Κινέζου πρωθυπουργού και στη συνέχεια ταξίδεψε για τη Νέα Υόρκη και τη σύνοδο του ΔΝΤ.

Ο πρώην υπουργός στην κατάθεσή του υποστήριξε πως «προβληματιζόταν» για το τι έπρεπε να κάνει με τη λίστα καθώς δεν επιθυμούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στην Λαγκάρντ «που υποστήριζε την ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup» αλλά ταυτόχρονα «η πάταξη της φοροδιαφυγής ήταν ψηλά στην ατζέντα μας». Όπως ανέφερε είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις με την Ελβετία για «να βρεθεί φόρμουλα σχετικά τους Έλληνες καταθέτες σε ελβετικές τράπεζες» και «αν οι Ελβετοί μάθαιναν πως είχαμε στα χέρια μας κλεμμένα στοιχεία τότε θα δυναμιτιζόταν η κάθε προσπάθεια για μια λύση». «Επίσης στο ΣΔΟΕ υπήρχαν πολλά κρούσματα διαφθοράς και αν διέρρεε η λίστα, που ήταν και το πιθανότερο, θα τιναζόταν στο αέρα η επαφή με την Ελβετία. Εκείνη την εποχή είχαμε και εμείς πληροφορίες για ύποπτε συναλλαγές με στελέχη του ΣΔΟΕ και φοροφυγάδες επιχειρηματίες», πρόσθεσε.

«Με βάση τα παραπάνω στοιχεία ζήτησα από τον συνεργάτη μου Αγγελόπουλο να βρει στη λίστα τους μεγαλύτερους καταθέτες και να δώσουμε τα ονόματα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη. Έτσι κι έγινε, αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς τις ημερομηνίες γιατί ταξίδευα συνεχώς. Έδωσα τα ονόματα στον κ. Καπελέρη και του είπα να τα ψάξει, χωρίς όμως να του αναφέρω κάτι για λίστα», είπε και συνέχισε: «Μετά από μία εβδομάδα περίπου ο Καπελέρης έρχεται – είναι εποχή που είμαι πνιγμένος είναι εποχή προϋπολογισμού’- και μου λέει ότι έκανε μια έρευνα πρόχειρη και δεν φαίνεται να μπορούν να δικαιολογήσουν τα αναγραφόμενα ποσά. Του είπα “συνέχισε αλλά με διακριτικότητα. Δεν θέλω να βγει τίποτα προς τα έξω και να μάθουν κάτι οι Ελβετοί”. Μέχρι τη στιγμή εκείνη ξέρω ότι η λίστα έχει 2 δις (τον είχε ενημερώσει ο Αγγελόπουλος όπως είπε) και ότι πολλά δεν δικαιολογούνται, ότι το υλικό είναι κλεμμένο και προσπαθώ να δω ποιά μπορεί να είναι τα επόμενα βήματα.

Έχουμε συζητήσει με τον κ. Παπανδρέου στο Νταβός για να κλείσουμε συμφωνία με την Ελβετία. Εχουμε κάνει και τις σχετικές συνεννοήσεις με τον Ελβετό ομόλογο. Ενόψει αυτού συγκαλώ την περίφημη σύσκεψη. Μετέχει ο Καπελέρης, ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου κ. Μπάνος, η διευθύντρια μου κα Χατζή και άλλοι. Επειδή κάποιοι λένε ότι κρατούσα μυστικό τη λίστα και δεν έκανα τίποτα. Σας λέω ότι και στον κ. Νικολούδη και στον κ. Σπινελη είχα πει για τους προβληματισμούς μου σχετικά με την αξιοποίηση τους. Άλλωστε το καταθέτουν και οι δύο».

«Στη σύσκεψη αυτή λέω στον κ. Πλασκοβίτη ότι αυτός θα τρέξει το θέμα. Στη σύσκεψη ο πάρεδρος μου λέει ότι επίσημα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία για καταλογισμό φόρων και έτσι στο τραπέζι πέφτουν δύο προτάσεις: Να γίνουν ειδικά κλιμάκια που θα ψάξουν τη λίστα ή να δοθούν στο ΣΔΟΕ για έλεγχο. Εκεί επιφυλάχθηκα πως θα πάμε για το σύνολο της λίστας. Αν θα πάμε σε ειδικά κλιμάκια ή στο ΣΔΟΕ. Ομως πιστεύω ότι ο Καπελέρης συνεχίζει αυτό που του έχω πει».

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αφού ανέφερε πως από την πλευρά του εκείνη την περίοδο «είχαν γίνει σημαντικά νομοθετικά βήματα για να ενταθούν οι έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής (όπως ο οικονομικός εισαγγελέας κ.α.)» είπε πως με το που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Ιωάννης Διώτης του έδωσε το στίκακι με τη λίστα. Το στικάκι δημιουργήθηκε, όπως είπε, από τον Αγγελόπουλο, ο οποίος του το έδωσε και το κράτησε. Πρώτα είχαν δοθεί τα επιλεγμένα ονόματα στον Καπελέρη.

«Τότε τα πράγματα ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Ηταν κρίσιμα. Η χώρα ήταν στο χείλος του γκρεμού. Εχω ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, έξω κα μέσα. Είναι δύσκολο να πείσω τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο. Περνώ ώρες στη Βουλή για να τους πείσω ότι τα πράγματα είναι οριακά και δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Επίκειται ανασχηματισμός. Έχω ανάμεικτα συναισθήματα. Ξέρω ότι πρέπει να φύγω γιατί έχω πάψει να μπορώ να πείσω το εσωτερικό, γιατί έξω μια χαρά τα πήγαινα. Έγινε μια τυπική παράδοση-παραλαβή. Μου λένε γιατί να δώσεις το στικάκι στον Διώτη και όχι στον Βενιζέλο. Το έδωσα στον υπηρεσιακά αρμόδιο. Με τον κ. Βενιζέλο είχα να κουβεντιάσω κρίσιμα θέματα που είχαμε τότε ανοικτά με τις διαπραγματεύσεις. Συνεργάτες μου μένουν στο υπουργείο. Μεταξύ αυτών και ο Διώτης. Μένουν σχεδόν όλοι», είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και συνέχισε:

«Φθάνω τώρα στην πρόσκληση της 6ης Ιουλίου γιατί δεν επικοινωνώ με τον ίδιο. Δεν ήρθε. Την επομένη ανταλλάσσουμε τα μηνύματα  όπου τον ρωτώ πήρες αυτό που σου έστειλα. Με την έννοια τι έχεις κάνει. Αυτή είναι και η τελευταία μου επαφή με τη λίστα. Ποτέ δεν λαμβάνω τηλέφωνο από τον κ. Βενιζέλο για να με ρωτήσει κάτι για τη λίστα. Ο κ. Βενιζέλος παρέλαβε το στικάκι, ένα άλλο στικάκι. όπως μάθαμε αργότερα από τον κ. Διώτη. Θα μπορούσε όμως να με πάρει να με ρωτήσει. Συνεχίζω τη δουλειά μου σε άλλο υπουργείο δεν ασχολούμαι με τα δικά του, δεν είναι πρόσφορος άλλωστε να ανακατεύονται άλλοι στα χωράφιά του, ο ίδιος μου ζητά να μην κατέβω στις επικείμενες εκλογές, ο χρόνος περνά και αργότερα αρχίζουν τα δημοσιεύματα. Τη λίστα που έθαψε ο Παπακωνσταντίνου και άλλα παρόμοια. Αναγκάζομαι να παρέμβω σε τηλεοπτικό δελτίο και να πω τι έχει γίνει λέγοντας “ρωτήστε τους επόμενους” . Τότε μου τηλεφωνεί ο Διώτης. Του λέω χαίρομαι που λες ότι στην έχω δώσει. Το παραδέχεται ο Διώτης και μου λέει ότι την έδωσα στον Βενιζέλο.

Και αρχίζουν οι λαϊκισμοί. Την ώρα που κόβετε μισθούς και συντάξεις είχατε τη λίστα και δεν κάνατε τίποτα. Ανάγεται η λίστα σε υπ΄ αριθμόν ένα θέμα. Τότε αρχίζουν τα δημοσιεύματα με αντικείμενο τι έχει γίνει με τη λίστα. Ότι κάποιος την έχει πειράξει, ότι κάποιος υπουργός είχε συγγενείς στη λίστα και φθάνουμε στην Επιτροπή στη Βουλή. Ο λαϊκισμός ξεπερνά κάθε όριο. Οι υπουργοί του μνημονίου που κόβουν μισθούς και λοιπά. Είμαστε στο στόχαστρο εγώ και ο Βενιζέλος. Μόλις κορυφώνεται η κουβέντα ότι η λίστα έχει πειραχθεί, εγώ λέω, ζητήστε καινούργια από τη Γαλλία. Ο Στουρνάρας πράγματι το ζητάει και φθάνει η καινούργια λίστα.

Δέχομαι τότε τηλέφωνο από δημοσιογράφο που μου λέει από τη σύγκριση της καινούργιας λίστας με την παλιά βρέθηκε ότι λείπουν τα ονόματα των συγγενών μου. Ποτέ μέχρι τότε δεν είχα μιλήσει με τους συγγενείς μου δεν είχαμε τέτοιες σχέσεις. Σκέφτομαι ποιός μου έχει στήσει αυτή την ιστορία. Τηλεφωνώ στην εξαδέλφη μου και τι ρωτάω για τους λογαριασμούς στη λίστα. Η πρώτη και η τελευταία φορά που μιλάω με την εξαδέλφη μου για αυτό το θέμα. Βρίσκομαι στο εξωτερικό και αντιλαμβάνομαι ότι είναι ο υπ’ αριθμόν ένας καταζητούμενος τη χώρα. Όλοι λένε ότι θα διαφύγω ότι θα εξαφανιστώ από την χώρα. Περνώ τις χειρότερες, τις πλέον εφιαλτικές ημέρες, της ζωής μου.

Εκείνο που βολεύει αντιλαμβάνομαι ότι είναι να πάει όλη ιστορία απάνω μου και έτσι έγινε. Εκτοτε καταδικάζομαι κάθε μέρα. Καταδικάζομαι σκληρά χωρίς κανένα κόμμα να με υποστηρίζει. Το κόμμα μου με έχει πετάξει στα σκυλιά. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις σε υποθέσεις διαφθοράς πήγαινε στη βουλή και υπερασπιζόταν κάποιους. Και έχω και μια αντιπολίτευση που είναι ευτυχής που βρέθηκε ο υπουργός του μνημονίου στο εδώλιο. Αυτόν που μαγείρεψε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.  Όσα λέγονται από συνεργάτες μου δεν ακούγονται. Στην προκαταρκτική ξεφτιλίζονται συνεργάτες μου, ακολουθείται μια διαδικασία που δεν τιμά τις κοινοβουλευτικές μας δομές. Οι έλεγχοι στους συγγενείς μου είναι άλλη μία αθλιότητα.

Οι συγγενείς μου διασύρονται απολύτως. Οι ίδιοι επέλεξαν να μην έχουν σχέση με τα κοινά αλλά διασύρονται με τρομερό τρόπο. Φθάνουμε στο τέλος της προανακριτικής της Βουλής. Η κατηγορία για τη νόθευση περνά μόλις με 166 ψήφους. Ενώ το κλίμα σε βάρος μου είναι ζοφερό. Δεν έχω κάνει καμία νόθευση. Δεν έχω πειράξει τίποτα. Είναι μια ιστορία στημένη σε βάρος μου. Δεν θα διανοούμουν να κάνω κάτι τέτοιο. Το μόνο παρήγορο είναι ότι η υπόθεση έφθασε στη δικαιοσύνη. Στα δικά σας χέρια».