«Τους βολεύει να το χρεώσουν όλο πάνω μου», «κινδυνεύω να πάω φυλακή για να εξαγνιστεί το πολιτικό σύστημα», δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην εκπομπή NΕΤWEEK της κρατικής τηλεόρασης, αναφορικά με τις ευθύνες στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. «Η λίστα ήρθε στην Ελλάδα με δική μου πρωτοβουλία», τόνισε, λέγοντας πάντως πως ο χειρισμός της υπόθεσης δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι αφαίρεσε από τη λίστα τα ονόματα των τριών συγγενικών του προσώπων και υπογράμμισε ότι έχει υποψίες αλλά όχι στοιχεία για το ποιος αλλοίωσε το αρχείο.

Ads

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να καταθέσει σε προανακριτική επιτροπή της Βουλής με αντικείμενο τους χειρισμούς στη λίστα Λαγκάρντ, ανέφερε ότι δεν πρωτοκόλλησε το αρχείο διότι – ως προϊόν υποκλοπής – ήταν απόρρητο.

«Δεν είναι δουλειά του υπουργού να ανοίγει και να κοιτάζει αρχεία», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι αρχικά μεταβίβασε τα στοιχεία για 20 ονόματα της λίστας, τα οποία αντιστοιχούσαν στο μισό χρηματικό ποσό από τα συνολικά (περίπου) 2 δις, στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη.

Απαντώντας στην ερώτηση γιατί δεν έδωσε εξαρχής το σύνολο της λίστας, είπε πως φοβήθηκε τυχόν διαρροή των απόρρητων στοιχείων.

Ads

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο χειρισμός δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός (…) δεν φρόντισα να προστατεύσω τον εαυτό μου και τώρα το βρίσκω μπροστά μου», ανέφερε.

Ο ίδιος επικαλέστηκε λόγους (τεχνικής) ασφάλειας για το γεγονός ότι αντιγράφηκε σε usb το αρχείο του cd το οποίο παρέλαβε από τις γαλλικές αρχές. 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα ζητήσει έλεγχο του usb από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να εξακριβωθεί πότε αλλοιώθηκε το αρχείο.

Ο Διώτης (σ.σ. διάδοχος του Καπελέρη στο ΣΔΟΕ) επίσης δεν πρωτοκόλλησε τη λίστα καθώς ήταν απόρρητη, επισήμανε το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, αναρωτώμενο ρητορικά: Ο Βενιζέλος ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος τον διαδέχτηκε; 

Αφού επισήμανε πως όποια διερεύνηση της λίστας ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας στο υπουργείο Οικονομικών, σημείωσε ότι δεν έχει εικόνα για ό,τι συνέβη στη συνέχεια.

«Είναι πάρα πολύ βολικό για το πολιτικό σύστημα αυτή τη στιγμή να χρεωθεί όλη η υπόθεση πάνω μου», παρατήρησε.

«Θέλω να γίνει η Προανακριτική για να αθωωθώ και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν», διαμήνυσε, προσθέτοντας: «αυτή η ιστορία έχει γίνει σύμβολο όλων των αποτυχιών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όλων των αποτυχιών του πολιτικού συστήματος».

Η συνέντευξη Παπακωνσταντίνου όπως τη μετέδωσε ζωντανά το tvxs.gr:

Με βάση την πληροφορία ότι υπήρχε αυτή η λίστα, προσέγγισα την τότε Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών.

Η ίδια μου επισήμανε ότι αυτά τα στοιχεία, ως προϊόν υποκλοπής, ήταν απόρρητα, άκρως εμπιστευτικά.

Γι’ αυτό και δεν πρωτοκόλλησα το cd που έλαβα και το οποίο περιλάμβανε περίπου 2.000 excel.

Το θέμα δεν είναι η πρωτοκόλληση, αλλά αν έγιναν μετέπειτα οι σωστοί χειρισμοί.

Ζήτησα από συνεργάτη μου να κάνει μια κόπια, να τη βάλει σε ένα usb και να μου δώσει μια αίσθηση του συνολικού ποσού.

Η όποια ευθύνη δεν υπάρχει σε κανέναν συνεργάτη μου αλλά σε εμένα.

Ενημερώθηκα για 20 ονόματα της λίστας, τα οποία αντιστοιχούσαν βάσει των καταθέσεων στο μισό χρηματικό ποσό που αφορούσε όλο το αρχείο (το οποίο ήταν συνολικά λίγο πάνω από 2 δις).

Δεν είναι δουλειά του υπουργού να ανοίγει και να κοιτάζει αρχεία. Αρμόδιος είναι ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ (σ.σ. τότε ήταν ο Γιάννης Καπελέρης), όπου και μεταβίβασα αυτά τα στοιχεία (20 ονόματα).

Αν έδινα όλη τη λίστα από την αρχή στο ΣΔΟΕ, θα την έβλεπαν και άλλοι. Όπως είδατε και στη συνέχεια, η λίστα διέρρευσε (σ.σ. απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν έδωσε εξαρχής το σύνολο της λίστας στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ).

H αντιγραφή του αρχείου σε usb έγινε για λόγους ασφαλείας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο χειρισμός δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός. Και γι’ αυτό ακριβώς εγώ τώρα είμαι εκτεθειμένος σε υποψίες.

Εκείνη την περίοδο στο υπουργείο κάναμε πολλά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Κάναμε πράγματα που έδειχναν τη βούληση για αυτήν την προσπάθεια.

Ο υπουργός Οικονομικών του Μνημονίου δεν είχε αποκλειστική αρμοδιότητα να εξετάσει την τυχόν φοροδιαφυγή για 2.000 ονόματα. Περνούσα 14 ώρες στο γραφείο και έκανα πολλά πράγματα παράλληλα.

Ο Καπελέρης με ενημέρωσε ότι υπήρχε κενό στη δικαιολόγηση των ποσών της λίστας.

Ζήτησα να συνεχιστεί η έρευνα. 

Θα ζητήσω έλεγχο από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να εξακριβωθεί πότε αλλοιώθηκε η λίστα.

Μόλις ανέλαβε Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ ο Γιάννης Διώτης, του μεταβίβασα όλη τη λίστα, καθώς στο μεταξύ είχε προχωρήσει η έρευνα αρχής γενομένης από τα 20 ονόματα.

Δεν αλλοίωσα εγώ τη λίστα. Έχω υποψίες αλλά όχι στοιχεία για το ποιος το έχει κάνει.

Μα αν είχα βγάλει τα 3 συγγενικά μου πρόσωπα, δεν θα έβγαζα και άλλους 10 για ξεκάρφωμα;

Μπορώ να αποκλείσω σε πολύ μεγάλο βαθμό ότι η αλλοίωση έγινε επί δικής μου υπουργίας.

Ο Διώτης δεν πρωτοκόλλησε επίσης τη λίστα, διότι ήταν απόρρητη.

Ο Βενιζέλος ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος τον διαδέχτηκε; (σ.σ. ρώτησε ρητορικά).

Όποια έρευνα ξεκίνησε τη δική μου περίοδο έπειτα δεν συνεχίστηκε.

Δεν έχω εικόνα για το τι μπορεί να συνέβη μετά.

Είναι πάρα πολύ βολικό για το πολιτικό σύστημα αυτή τη στιγμή να χρεωθεί όλη η υπόθεση πάνω μου.

Κινδυνεύω να πάω φυλακή για να εξαγνιστεί το πολιτικό σύστημα.

Η κάθαρση του πολιτικού συστήματος είμαι εγώ; (σ.σ. ρώτησε ρητορικά)

Θέλω να γίνει η Προανακριτική για να αθωωθώ και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν.

Αυτή η ιστορία έχει γίνει σύμβολο όλων των αποτυχιών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όλων των αποτυχιών του πολιτικού συστήματος.

Δεν προστάτευσα τον εαυτό μου και τώρα το βρίσκω μπροστά μου.

Σήμερα είμαι εκτός πολιτικής, έχω μόνο ένα εξοχικό, δεν έχω καταθέσεις.

Το μόνο που με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να καθαρίσω το όνομά μου.