Ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων προχώρησαν στη συγκρότηση της νέας πολιτικής κίνησης «Προοδευτική ομάδα» (Progressive Caucus) μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο ευρωβουλευτή ςτου ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου εξηγεί στο tvxs.gr  τι είναι και τι θέλει η Προοδευτική Συμμαχία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ads

Σχετικά με την προοδευτική κίνηση «Progressive Caucus» που συγκροτήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, πείτε μας τι ακριβώς είναι και πώς ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία;

Δημήτρης Παπαδημούλης: Το Progressive Caucus, η προοδευτική συμμαχία, είναι μία πρωτοβουλία που ξεκινήσαμε εδώ και λίγους μήνες, ευρωβουλευτές της αριστεράς, των σοσιαλιστών και των πρασίνων, και σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα φόρουμ διαλόγου και ταυτόχρονα έναν προοδευτικό πόλο για ανάπτυξη κοινούς, εξωστρεφούς δράσης, σε θέματα όπου συμπίπτουν οι απόψεις μας. Έχουμε συγκροτήσει μια προσωρινή εκτελεστική επιτροπή, στην οποία είμαστε τρεις από την Ευρωομάδα της Αριστεράς, εγώ, ο Φάμπιο ντε Μάσι από το γερμανικό Die Linke και ο Κούρτσιο Μαλτέζε από την Ιταλική Αριστερά, από το συνδυασμό L’Altra Europa con Tsipras, τρεις από τη σοσιαλιστική ομάδα που ανήκουν στο προοδευτικό αριστερό τμήμα της που θέλει γνήσιες προοδευτικές πολιτικές, ο Γκιγιόμ Μπαλάς, σοσιαλιστής από τη Γαλλία, ο Σέρτζιο Κοφεράτι, σοσιαλιστής από την Ιταλία, πρώην γενικός γραμματέας της ιταλικής συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων Ficigil, και ο Εμανουέλ Μορέλ, σοσιαλιστής από τη Γαλλία και δύο από τους Πράσινους, από την προοδευτική πτέρυγα των Πρασίνων, ο Ερνέστ Ουρτασούν από την Ισπανία και την Καταλονία και η Εύα Ζολί από τους Πράσινους της Γαλλίας. Έχουμε κάνει μέχρι τώρα συναντήσεις προκειμένου να μορφοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία και να διαπιστώσουμε τα σημεία της σύγκλισης, να προσδιορίσουμε την ατζέντα μας. Σε αυτές έχουν μέχρι τώρα μετάσχει αρκετές δεκάδες ευρωβουλευτές, μπορεί να πλησιάζουν και τους εκατό.

Ποιοι είναι οι στόχοι της πρωτοβουλίας αυτής;

Ads

Παπαδημούλης: Ο στόχος μας είναι να επενδύσουμε στα σημεία όπου συμφωνούμε αναπτύσσοντας κοινή δράση, να μη φοβηθούμε το διάλογο εκεί όπου υπάρχουν διαφωνίες προκειμένου να αναζητήσουμε συγκλίσεις και να οικοδομήσουμε, βήμα-βήμα, μια προοδευτική αριστερή απάντηση για την Ευρώπη στον 21ο αιώνα.

Αυτή τη στιγμή έχουμε μια Ευρώπη που κυριαρχείται από συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες ιδέες, μία Ευρώπη που δεν αρέσει στους πολίτες και βρίσκεται σε κρίση, έχουμε την άκρα δεξιά που σηκώνει κεφάλι αξιοποιώντας και το προσφυγικό – μεταναστευτικό, η οποία έχει ως ατζέντα τη διάλυση της Ευρώπης και την επιστροφή στην Ευρώπη των εθνικισμών και των εθνικιστικών περιχαρακώσεων και φανατισμών και το ζητούμενο είναι η διαμόρφωση μιας προοδευτικής εναλλακτικής, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για μια Ευρώπη η οποία να εξασφαλίζει ανάπτυξη στη θέση της αιώνιας λιτότητας, σύγκλιση κοινωνική και περιφερειακή στη θέση των διαρκών και διευρυνόμενων ανισοτήτων υπέρ των ισχυρών, περισσότερη διαφάνεια και δημοκρατική λογοδοσία στη λήψη των αποφάσεων και όχι αποφάσεις γραφειοκρατών πίσω από κλειστές πόρτες.

Πείτε μας για τις δράσεις που πρόκειται να αναλάβει η Προοδευτική Συμμαχία.

Παπαδημούλης: Η πρώτη μας μαζική, μεγάλη πρωτοβουλία, έχει σχεδιαστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου. Αντικείμενο είναι οι ‘περίφημες’ συνθήκες CETA και TTIP, οι δύο δίδυμες αδελφές και η τεκμηριωμένη αντίθεσή μας στις αρνητικές συνέπειες που θα έχουν για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες. Σε αυτή την εκδήλωση, ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι ακόμα ένας Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέλιος Κούλογλου.

Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πολύ σημαντική πρωτοβουλία τη συγκρότηση αυτού του Progressive Caucus, είναι μία πρωτοβουλία που βρίσκεται σε αντιστοιχία και με την πολιτική που ως ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούμε στην Ευρώπη, να διευρύνουμε τα ερείσματά μας και πέραν των δυνάμεων της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στο πιο προοδευτικό τμήμα των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, που αναζητά προοδευτικές εναλλακτικές απέναντι στη σημερινή Ευρώπη που κυριαρχείται από το δόγμα Σόιμπλε.

Θα επακολουθήσουν και άλλες δράσεις μετά την 6η Σεπτεμβρίου;

Παπαδημούλης: Να προσθέσω ότι υπάρχουν αρκετές ιδέες για τις επόμενες δράσεις μας. Την επόμενη περίοδο, αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να γίνει πιο γνωστό το Progressive Caucus και να αυξηθεί ο αριθμός των Ευρωβουλευτών που μετέχουν σε αυτό το φόρουμ διαλόγου και κοινής δράσης. Έχουμε αποφασίσει επίσης, τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, να ενημερώσουμε τις ηγεσίες των τριών πολιτικών ομάδων, δηλαδή την Ευρωομάδα της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, ότι το Progressive Caucus δεν αποτελεί μια καινούργια πολιτική ομάδα. Αποτελείται από μέλη που ανήκουν σε τρεις διαφορετικές πολιτικές ομάδες και σκοπεύει ακριβώς να ενεργοποιήσει τη δυναμική του διαλόγου και της κοινής δράσης, προκειμένου να διαμορφώσουμε πιο ισχυρούς χειρισμούς. Δε θέλουμε να φτιάξουμε ένα καινούργιο μαγαζάκι, αλλά θέλουμε να ενισχυθεί η δυναμική της σύγκλισης, του διαλόγου και της ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητα, στο προοδευτικό αριστερό στρατόπεδο του Ευρωκοινοβουλίου, να συγκροτήσουμε, δηλαδή, ένα αντίπαλο δέος απέναντι στη πλειοψηφία, τη συντηρητική, που κυριαρχεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και απέναντι στην απειλή της ανερχόμενης άκρας δεξιάς.

Στόχος μας είναι να μην περιοριστούμε σε μία δράση μόνο μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά να γειώσουμε αυτήν τη δραστηριότητα και σε εθνικό επίπεδο, σε επαφή και σε συνεργασία με τα κοινωνικά κινήματα που έχουν αντίστοιχους προβληματισμούς. Γι αυτό και στην εκδήλωση που προγραμματίζουμε για τις 6 Σεπτεμβρίου, μεταξύ των ομιλητών θα είναι και σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο των κινημάτων και το χώρο των επιστημών, όχι μόνο από την πλευρά της Ευρώπης, αλλά και επιστήμονες και κορυφαίοι ακτιβιστές που δραστηριοποιούνται εναντίον της CETA και της TTIP, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.