Το Μαξίμου διαμηνύει ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να υποβάλλει την παραίτησή του αν οι πολιτικοί αρχηγοί δεν συμφωνήσουν στο πακέτο μέτρων για τη νέα δανειακή σύμβαση. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Λουκάς Παπαδήμος φέρεται έτοιμος να παραδώσει την εντολή, γεγονός που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Νωρίτερα σε συνέντευξή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής αρνήθηκε να διαψεύσει το σενάριο παραίτησης Παπαδήμου σε ενδεχόμενη μη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Οι συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών για τα νέα μέτρα βρίσκονται σε αδιέξοδο, με βασικό αγκάθι την απαίτηση της τρόικας για μείωση του κατώτατου και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκε πως το Eurogroup της Δευτέρας δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά, εφόσον δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών και έγγραφες δεσμεύσεις.

Ads

 
Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, στον Real FM αν και ρωτήθηκε ευθέως για το ενδεχόμενο παραίτησης του Λουκά Παπαδήμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, απάντησε με ευχολόγια. Όταν ρωτήθηκε αν έχει βάσει το σενάριο ότι εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, τη Δευτέρα θα καταθέσει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απάντησε, «νομίζω ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα πάρουν μαζί με τον πρωθυπουργό τις αποφάσεις, για το πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα». Όταν ρωτήθηκε ξανά αν η απάντησή του σημαίνει ότι το ενδεχόμενο είναι ανοιχτό, απάντησε: «Όλα τα ζητήματα θα τα αποφασίσουν από κοινού οι πολιτικοί αρχηγοί».
 
Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών για τα νέα μέτρα. Αγκάθι αποτελεί η απαίτηση της τρόικας για μείωση του κατώτατου μισθού, και την κατάργηση 13ου και 14ου μισθού για τα οποία ΝΔ και ΛΑΟΣ, δηλώνουν αντίθετοι. Εν τω μεταξύ, οι κοινωνικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει στη διατήρηση του κατώτατου, 13ου και 14ου μισθού και έχουν αποστείλει σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου και στους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ.
 
Οι διαφωνίες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών θα συζητηθούν στη συνάντηση  με τον πρωθυπουργό το απόγευμα της Παρασκευής ή το Σάββατο, καθώς η Αθήνα εν μέσω των ασφυκτικών πιέσεων από δανειστές και εταίρους, καλείται να αποφασίσει εάν θα δεχθεί τους επαχθείς όρους του νέου Μνημονίου, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και την ανακοίνωση της συμφωνίας για το PSI.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, οι επικουρικές συντάξεις, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι απολύσεις στο Δημόσιο, οι περικοπές στις παροχές των ΔΕΚΟ, καθώς και οι έγγραφες δεσμεύσεις που ζητούνται. Στη σύσκεψη θα τεθούν οι διαφωνίες που εκφράζουν οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα ως την Κυριακή. Η ενδεχόμενη συμφωνία θα παρουσιαστεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. 

Ο Γ. Παπανδρέου και ο Α. Σαμαράς λένε «όχι» στο κόψιμο του 13ου και 14ου μισθού, με τον πρόεδρο της ΝΔ να αρνείται κατηγορηματικά την περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου εμμένει στη θέση του για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου, παρά την αντίθετη θέση της τρόικας. Υπέρ των κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου τάσσεται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος, θέση που έχει τη στήριξη και του πρωθυπουργού.

Ads

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι εντατικές διαβουλεύσεις, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να συναντάται εκ νέου το μεσημέρι της Παρασκευής με του εκπροσώπους της τρόικας, προκειμένου να εξεταστεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα και να εγκριθεί στη συνέχεια το νέο πακέτο βοήθειας προς την χώρα μας. Στη συνάντηση συμμετέχει και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας, του οποίου η συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις αφορά στην επέκταση της συζήτησης και στα θέματα του δημόσιου τομέα.