«Τα περιθώρια δημοσιονομικής πολιτικής είναι εξαιρετικά περιορισμένα, αν όχι ανύπαρκτα», δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, προσθέτοντας ότι μια πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους θα δημιουργούσε τα περιθώρια μιας «ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής».

Ads

Ο πρώην πρωθυπουργός, σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής», αναφέρεται επίσης στην ανάγκη αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, το οποίο, όπως λέει, πρέπει να καταστεί απλούστερο, δικαιότερο και αποτελεσματικότερο, καθώς θα γίνει εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας, που θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις.

Σχετικά με τη των δημοσιονομικών μέτρων, σημειώνει ότι «είναι προφανές ότι η δυνατότητα άσκησης επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής εξαρτάται από την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.  Όταν το δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ είναι εξαιρετικά υψηλό και συνεπώς απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του, τα περιθώρια δημοσιονομικής πολιτικής είναι εξαιρετικά περιορισμένα, αν όχι ανύπαρκτα».

Πάντως, προσθέτει ότι μια πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους, θα δημιουργούσε τα περιθώρια μιας «ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής, για τον περιορισμό του χρέους σε διατηρήσιμο επίπεδο».

Ads

Παράλληλα χαρακτηρίζει την αύξηση του ελληνικού χρέους μετά το PSI ως «αναμενόμενη» για τα πρώτα τρία χρόνια.  Σύμφωνα με τον ίδιο, χωρίς το «κούρεμα», το χρέος της χώρας σήμερα θα ήταν πολύ υψηλότερο και η διαχρονική εξέλιξη του τα ερχόμενα χρόνια θα ήταν πολύ δυσμενέστερη, «λόγω των υψηλότερων επιτοκίων των παλιών ομολόγων που ανταλλάχθηκαν με νέα».

Όπως αναφέρει η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συναρτάται από «την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής» και τα πρωτογενή πλεονάσματα και την «επίτευξη υψηλότερου και διατηρήσιμου ρυθμού ανάπτυξης» σε συνδυασμό με μείωση της διαρθρωτική ανεργίας.

Τέλος, για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε η ελληνική οικονομία να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο Λ. Παπαδήμος επισημαίνει την ανάγκη της βελτίωσης των επιδόσεων της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης των εξαγωγών στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία.