Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, αναφέρθηκε σε μια νέα εποχή στη σχέση αστυνομικού με τον πολίτη.

Ads

Οι αλλαγές που ανακοίνωσε πως θα προωθήσει το υπουργείο είναι κυρίως θεσμικού χαρακτήρα και ειδικότερα αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός αστυνομικού με κοινωνική αναγνώριση, με εκπαίδευση και με εξασφαλισμένο στάτους. Για το κόστος των αλλαγών τόνισε, πρόκειται κυρίως για θεσμικές, αλλά και όσες έχουν οικονομική επιβάρυνση, έχουν ήδη κοστολογηθεί και θα χρηματοδοτηθούν από ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκούς πόρους.

«Δεν μπορεί να έχουμε αστυνομία χωρίς αστυνομικούς με υψηλό αίσθημα αυτοεκτίμησης, με κοινωνική αναγνώριση και με εξασφαλισμένο στάτους. Ο σύγχρονος αστυνόμος δεν παίζει κρυφτούλι με τους κλέφτες στις γωνιές της αλάνας ή της αυλής, αλλά έχει αντιμετωπίσει την αυτοκρατορία του εγκλήματος. Για να τον έχουμε φίλο και προστάτη στον δρόμο, στο σχολείο στην επιχείρηση. Πρέπει να του εμπιστευτούμε στρατηγικό ρόλο και όχι απλώς εκτελεστικό και αφετέρου να τον εκπαιδεύσουμε κατάλληλα» είπε. Πρέπει να  ξεκινήσει «μια νέα εποχή στις σχέσεις αστυνομίας- πολίτη». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, υψηλόβαθμοι ή χαμηλόβαθμοι, «είναι όλοι χαμηλόμισθοι και όλοι δικαιούνται αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματός τους. Και όλοι όμως πρέπει να υπάγονται στον πειθαρχικό και δημοκρατικό έλεγχο».

Για την παρουσία της αστυνομίας στις διαδηλώσεις είπε: «Η Ελληνική Αστυνομία οφείλει να κατανοήσει ότι η συλλογική δράση δεν αποτελεί παράγοντα διατάραξης της δημόσιας τάξης, αλλά κοινωνική λειτουργία. Στον βαθμό που η αστυνομία διευκολύνει την άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, οι σχέσεις ανάμεσα σε αυτή και στους πολίτες θα βελτιωθεί. Φυσικά, τούτο δεν σημαίνει ότι η αστυνομία δεν θα αντιμετωπίσει δραστικά περιπτώσεις εγκληματικότητας, αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνεται σε μια διαφορετική βάση, όπου η αστυνομία δεν θα αντιμετωπίζει το πλήθος ούτε ως ομοιογενές, αλλά ούτε εκ των προτέρων ως επικίνδυνο. Δεν είναι εχθρός της αστυνομίας ο κάθε διαδηλωτής. Και αυτό θα πρέπει να γίνει απολύτως σαφές στο αστυνομικό προσωπικό που διαχειρίζεται διαδηλώσεις».

Ads

Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στη «συμβολική αλλαγή», όπως είπε, «του τίτλου της ΕΥΠ, σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας», σημειώνοντας πως η αλλαγή της ονομασίας μπορεί να έχει συμβολισμό αλλά «είναι σημαντικό ότι αναλαμβάνει αρμοδιότητες για την εξωτερική ασφάλεια. Και όχι για την εσωτερική ασφάλεια, που είναι υπόθεση της αστυνομίας». Υπογράμμισε δε πως θα επαναξιολογηθεί ο ρόλος των ειδικών και εποχούμενων δυνάμεων της αστυνομίας. Θα προχωρήσει επίσης η ίδρυση δικαστικής αστυνομίας που θα υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και θα γίνει επαναφορά του θεσμού του αστυνόμου της γειτονιάς. Επίσης, θα υπάρξει επανεξέταση του πλαισίου οργάνωσης της αστυνομίας, αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου, αξιοποίηση των δημοτικών αστυνομικών, αναβάθμιση της υποδομής, και αξιοκρατία στις κρίσεις και τις μεταθέσεις.

Ακόμη ανακοίνωσε: «Έχουμε αποδεσμεύσει ήδη, αστυνομικούς από πάρεργα. Έχουν ήδη επιστρέψει 500 αστυνομικοί και 80 οχήματα, έχοντας αξιολογήσει μόνο τους πολιτικούς. Μας μένουν 3.000 ακόμη περιπτώσεις φρούρησης μη πολιτικών προσώπων, είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε 1.500 αστυνομικούς στο δρόμο και όχι έξω από σπίτια».

Για τους μετανάστες είπε πως θα καταργηθεί η υπουργική απόφαση για την παράταση της κράτησής τους πέραν από τους 18 μήνες, ενώ ανακοίνωσε πως με το πρώτο νομοσχέδιο θα καταργηθούν οι διατάξεις που αφορούν τα ασφαλιστικά θέματα (ΤΕΑΠΑΣΑ) των αστυνομικών και θα εφαρμοστούν οι οικείες καταστατικές διατάξεις. Αναφερόμενος στο ζήτημα της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι η Βουλή όφειλε και οφείλει να συζητήσει την πολιτικο- κοινωνική πλευρά της τρομοκρατίας. «Ένα φαινόμενο, που στη χώρα μας διαρκεί 40 και πλέον χρόνια. Αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο ποινικά, αλλά χρειάζεται βαθύτερη ανάλυση» είπε.