Την εμπιστοσύνη του μόνο στον Πρωθυπουργό, εξέφρασε ο Γιάννης Πανούσης κατά την ακρόαση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ads

Όπως και στη γραπτή δήλωσή του, την οποία δημοσιοποίησε λίγο πριν την ακρόασή του στην Επιτροπή της Βουλής, ο Γιάννης Πανούσης ξεκαθάρισε πως δεν συνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία. «Δεν είπα ποτέ ότι σχετίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία», είπε.

«Έχω εμπιστοσύνη μόνο στον πρωθυπουργό και αν συναντηθούμε θα του πω για ποιο λόγο έχω εμπιστοσύνη μόνο σε αυτόν», δήλωσε  και πρόσθεσε πως «θέλει να μιλήσει μαζί του και στη συνάντηση να είναι μόνοι». «Κάποιος μου φόρτωσε στην πλάτη όλα αυτά για να φύγουν από τη δική του πλάτη. Οι Πυρήνες της Φωτιάς λένε ό,τι και οι υπουργοί της κυβέρνησης», υποστήριξε και χαρακτήρισε ψευδεπίγραφη τη δήλωση των Νίκου Παρασκευόπουλου και Νίκου Τόσκα ότι η μήνυση στρέφεται κατά παντός υπευθύνου.

«Ήθελαν να φοβηθώ. Στην μηνυτήρια αναφορά είναι μέσα ο Γιάννης Πανούσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ads

Σχετικά με τις κασέτες που φέρονται να έχουν τους επίμαχους διαλόγους, ο Γιάννης Πανούσης είπε πως θα τις ζητήσει και αν έχουν καταστραφεί θα υπάρξει μεγάλο θέμα. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε και στο Γουτεργκέιτ επί προεδρίας Νίξον. «Θυμηθείτε τι έγινε στην Αμερική», είπε.

Επιχειρώντας να εξηγήσει τους χειρισμούς του ως υπουργός όταν πληροφορήθηκε τις συνομιλίες, είπε: «Πώς θα φαινόταν να στραφεί υπουργός κατά κρατουμένων αλλά και κατά στελεχών του κόμματος της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος;».

Ακόμη ο κ. Πανούσης υποστήριξε ότι δεν έχει προσωπικά σχέδια. «Ούτε Τζέιμς Μπόντ είμαι ούτε μυθιστόρημα θέλω να γράψω ούτε κάποιοι με έχουν βάλει» ανέφερε και πρόσθεσε: «Εγώ δεν παίζω παιχνίδια είμαι μόνος μου, μοναχικός καβαλάρης».

Παρασκευόπουλος: Μυθεύματα…

Μυθεύματα χαρακτηρίζει τα περί διαπραγμάτευσης του υπουργείου Δικαιοσύνης με εγκληματίες, τρομοκράτες ο υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος ενώ τονίζει ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα συνεχίσει να είναι ανοικτό στο διάλογο για την προάσπιση και την προαγωγή της Δικαιοσύνης και όσοι επιμείνουν στη σπίλωση θα επιβεβαιώσουν απλώς την ταυτότητα του συκοφάντη».

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει, κατ΄ αρχάς, ότι «όταν η αλήθεια θυσιάζεται διαρκώς στο βωμό της εντυπωσιοθηρίας και των σκοπιμοτήτων, τότε για όσους τάχθηκαν να υπηρετούν τη Δικαιοσύνη οι δρόμοι είναι δύο: είτε να δαπανούν τον χρόνο τους για να ανασκευάζουν τις αλλεπάλληλες συκοφαντίες, αφαιρώντας αντίστοιχο χρόνο από βασικά έργα τους, είτε να απαντούν σποραδικά αλλά με παρρησία και σαφήνεια».

Επίσης, επαναλαμβάνει ότι το υπουργείο, του οποίου προΐσταται, «πρότεινε νομοθετήματα με κοινωνικούς στόχους» και για να επιτύχει στην αποστολή του «χρειάστηκε, πέρα από τη μελέτη και την επεξεργασία, να ακούσει και να συζητήσει τις απόψεις αρμόδιων λειτουργών, επιστημόνων, κοινωνικών ομάδων, πολιτών ελεύθερων και κρατουμένων».

Και τονίζει ο κ. Παρασκευόπουλος: «Ούτε μια λέξη, όμως, ούτε ένα γράμμα των νομοθετημάτων, δεν προτάθηκε, δεν γράφηκε και τελικά δεν ψηφίστηκε από τη Βουλή με γνώμονα άλλο από την κοινή ειρήνη, την ασφάλεια και το κράτος δικαίου.

Όσο για τα μυθεύματα περί “διαπραγμάτευσης με εγκληματίες, τρομοκράτες κ.λπ.”, θυμίζω το ευνόητο στον καθένα: άλλο να συζητά κανείς για να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και άλλο να συζητά για να μεθοδεύσει παρανομίες. Όποιος ισοπεδώνει τη διαφορά, παραγνωρίζει τόσο την αξία της δικαιοσύνης όσο και το αρνητικό βάρος της παρανομίας».