Σε ανάκληση του παράτυπου εγγράφου που προέβλεπε άνοιγμα των κέντρων κράτησης μεταναστών και μη σύλληψη όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα, προχώρησε ο αναπληρωτής υπ. Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, διατάσσοντας παράλληλα ΕΔΕ για την υπόθεση. Τις παραιτήσεις όσων ευθύνονται ζήτησε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ. 

Ads

«Η διαταγή εκδόθηκε παράτυπα, κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν είχε γνώση» σημείωσε ο Γιάννης Πανούσης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα. «Εμφανίζεται ένα σημείωμα, ανακάλεσα τη διαταγή πρωί πρωί, διέταξα να γίνει ΕΔΕ και ο αρχηγός ζήτησε παραιτήσεις» τόνισε.

«Εμφανίστηκα ότι ανοίγω τα κρατητήρια, τα κέντρα αλλοδαπών» υπογραμμίζοντας ότι έμεινε «με το στόμα ανοιχτό» όταν άκουσε ότι όλα αυτά γίνονται με εντολή Πανούση. «Δεν ακολουθήθηκε η διοικητική ιεραρχία. Δεν μπορεί ο κάθε ταξίαρχος να βγάζει μία απόφαση από μόνος του και να ασκεί μεταναστευτική πολιτική» πρόσθεσε. 
 
Κατηγόρησε επίσης όσους αντέδρασαν έντονα και χωρίς να του τηλεφωνήσουν για να διασταυρώσουν την είδηση. «Πώς βγήκαν οι ανακοινώσεις; Πέντε λεπτά μετά από μια είδηση της τηλεόρασης που δεν είχε καν διασταυρωθεί;» ανέφερε.
 
«Οι άνθρωποι που έβγαλαν αυτή την είδηση δεν ήξεραν ότι θα δημιουργήσουν τετοιο πανικό; Ήταν αφελείς; Είναι δυνατόν να πληροφορείται κάποιος ένα έγγραφο χωρίς υπογραφή πολιτικού και να δημιουργείται κατάσταση πανικού;» διερωτήθηκε. «Είναι δεοντολογία αυτό; Είναι αφέλεια;» συμπλήρωσε.
 

Βίντεο από τη Συνέντευξη Τύπου του Γιάννη Πανούση

Ο υπ. Προστασίας του Πολίτη παραδέχθηκε ότι υπάρχει «εσωτερικό διοικητικό θέμα» και δεσμεύτηκε πως θα ερευνηθεί πώς εκδόθηκε αυτή η παράτυπη διαταγή. «Δεν ακολουθήθηκε η διοικητική ιεραρχία. Δεν μπορεί ο κάθε ταξίαρχος να βγάζει μία απόφαση από μόνο τους» υπογράμμισε.
 
«Η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει ανακοινωθεί. Ανταλλάσσουμε απόψεις, συζητώνται διάφορα» σημείωσε ο Γιάννης Πανούσης.
 
Ο υπουργός άφησε, επίσης, αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι προκαλεί εντύπωση η «αυτόματη αντίδρασή του» χωρίς να έχει εξακριβώσει την εγκυρότητα της είδησης που μεταδόθηκε το βράδυ της Τρίτης.

 

Ads

Το επίμαχο έγγραφο

Διαβάστε επίσης: