«Αν αποφασίζαμε με μόνο γνώμονα τη συνείδηση μας θα ακουγόταν αυτό το μεγάλο όχι που ψήφισε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα» είπε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, κατά τη συζήτηση για τη «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)». 

Ads

«Είκοσι δυο χρόνια σε αυτή την αίθουσα, ίσως είναι η πιο δύσκολη συνεδρίαση στην οποία έχω βρεθεί. Μια συνεδρίαση που από τη μια μεριά έχουμε καθήκον να ψηφίσουμε όπως το Σύνταγμα ορίζει κατά τη συνείδησή μας και από την άλλη μεριά έχουμε καθήκον η συνείδηση μας να υπολογίσει όλες τις συνισταμένες των κινδύνων που μπορεί να διατρέξει η πατρίδα ανάλογα με την απόφαση που μπορούμε να λάβουμε» σημείωσε ο Πάνος Καμμένος. 

«Ο λαός αποφάσισε να είμαστε μαζί και να αναλάβουμε τα ηνία του τόπου, αποφάσισε να αποκαθηλώσει τις κυβερνήσεις που έφερναν νομοσχέδια στα αγγλικά» επισήμανε ο υπουργός Άμυνας. Στο σημείο αυτό προκλήθηκαν αντιδράσεις από βουλευτές που φώναξαν «δεν ντρέπεσαι;». 

Ο Πάνος Καμμένος είπε: «Ντρέπομαι που το κείμενο που ήρθε εδώ είναι γραμμένο στα αγγλικά και γι’ αυτό το λόγο το λέω δημόσια αλλά δεν το προσυπογράφω χωρίς να το έχω διαβάσει όπως κάνετε εσείς».

Πρόσθεσε ότι το κείμενο περιλαμβάνει διατάξεις που αντιτίθενται στο Σύνταγμα και χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη συμφωνία «συνθηκολόγηση». Σημείωσε ότι υπάρχουν δυο προϋποθέσεις για να αντιμετωπιστούν τα «σκληρά μέτρα»: η σαφής αναφορά στη διαγραφή του χρέους, ή στην έμμεση διαγραφή του χρέους μέσω της επιμήκυνσης, καθώς και ένα αναπτυξιακό πακέτο. 

Ads

Υπογράμμισε το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά ενώ σημείωσε ότι ορισμένες διατάξεις αλλιώς συμφωνήθηκαν «κι αλλιώς μας έρχονται». Αναφορικά δε, με το υπουργείο του είπε: «για το προσωπικό του στρατού εγγυώμαι ότι δεν θα κοπεί ούτε ένα ευρώ, εγγυώμαι προσωπικά». 

Σημείωσε ότι δεν φοβάται το Grexit, αλλά τον εθνικό διχασμό και τον εμφύλιο σπαραγμό που θα μπορούσε να προκύψει αν «εκτελέσουν τις απειλές που μας έχουν εξαπολύσει. Φοβάμαι ότι δεν θα το αντέξει ο ελληνικό λαός. Δεν έχω το δικαίωμα να πάρω στους ώμους μου τέτοιο βάρος». 

Τέλος αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι έδωσε έναν άνισο, αλλά τιτάνιο αγώνα. «Το σχέδιο του Σόιμπλε να πετάξει την Ελλάδα εκτός ευρώ, δεν θα περάσει από αύριο» τόνισε και πρόσθεσε: «Πάμε ενάντια στην συνείδησή μας και την λαϊκή εντολή για να μην αιματοκυλίσουμε την Ελλάδα. Ψηφίζουμε με βαριά καρδιά για να μην παραδώσουμε την χώρα στους εκτροφείς της διαπλοκής, στο τέρας της διαπλοκής των νταβατζήδων».