Για «ξεκαθάρισμα της παρεξήγησης» μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστρίας και «καλές διμερείς σχέσεις με οδηγό τα υπουργεία Άμυνας» έκανε λόγο ο Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό ομόλογό του, Χανς Ντοσκόζιλ.

Ads

Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει κοινή προσέγγιση από τα κράτη μέλη της ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

O Ντοσκόζιλ ζήτησε την ενίσχυση της FRONTEX, μέσω επιχειρήσεων από μεικτά τμήματα των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας, και την άμεση παροχή βοήθειας σε ανθρωπιστικό επίπεδο. Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος επισήμανε την ανάγκη, η χρηματοδότηση της Τουρκίας για τη δημιουργία των κέντρων μετεγκατάστασης, να συνδεθεί με την ασφάλεια των προσφύγων, ώστε μετά την επίλυση του προβλήματος να επιστρέψουν στη χώρα τους.

«Εάν διασφαλιστεί η εκεί παραμονή τους θα ανακόψουμε το κύμα των μεταναστών» πρόσθεσε ο κ. Καμμένος, και κάλεσε την ΕΕ να προβλέψει ποινές εναντίον των χωρών εκείνων που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ads

Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, υπογράμμισαν ότι η Ελλάδα και η Αυστρία έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες τους στη φιλοξενία προσφύγων – μεταναστών και ζήτησαν να υπάρξει κατανομή τους ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας – μέλους της ΕΕ.

Συμφώνησαν επίσης στη διαμόρφωση ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας σε επίπεδο υπουργείων για την ανταλλαγή πληροφοριών, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών.

Τον κ. Ντοσκόζιλ υποδέχτηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ενώ ακολούθως αξιωματικοί του υπουργείου ξενάγησαν τον αυστριακό υπουργό Άμυνας στο κέντρο του Σχιστού, όπου φιλοξενούνται 1.950 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στη διάρκεια της ξενάγησης δύο Αφγανοί εξήγησαν στον κ. Ντοσκόζιλ ποια είναι η κατάσταση στη χώρα τους, ενώ μια γυναίκα από τη Συρία με δάκρυα στα μάτια έλεγε πώς είναι καλά εκεί, ευχαρίστησε τη χώρα μας, αλλά τον παρακάλεσε να σταματήσει η Ευρώπη αυτή την συμπεριφορά και ζήτησε να ανοίξουν τα σύνορα.