Συνεχίζεται αμείωτος ο «χορός» των Ρίχτερ στη Μυτιλήνη. Σήμερα το μεσημέρι σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση 5 Ρίχτερ με μικρό εστιακό βάθος ενώ ακολούθησαν 31 μετασεισμοί, με εννέα από αυτούς με μέγεθος από 3.0 έως 3.5 Ρίχτερ.

Ads

Ο σεισμός των 5 Ρίχτερ ήταν ο τέταρτος με την ίδια ένταση και το ίδιο επίκεντρο στην περιοχή εδώ και μια εβδομάδα. Δεν υπήρξαν πάντως αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές. 

Τι λένε οι επιστήμονες

«Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι γεγονός ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είναι σε εγρήγορση και η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί το φαινόμενο με μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι σπάνιο να έχουμε σμήνος από σεισμούς 5 ρίχτερ στην Ελλάδα και προσωπικά δίνω ιδιαίτερο ενδιαφέρον» δήλωσε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ads

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γεωδυναμικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος, δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ότι υπάρχουν «και καλά νέα». Όπως υποστηρίζει, τα ρήγματα που έδωσαν το σεισμό δεν φαίνεται να έχουν την δυνατότητα γένεσης μεγαλύτερων μεγεθών σεισμών από  5.3 έως 5.5 Ρίχτερ. 

Οι ειδικοί φοβούνται πάντως μήπως και η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών με επίκεντρο πάντα στην ακτή της Μικρασιατικής Τρωάδας απέναντι από τη Λέσβο ενεργοποιήσει το μεγάλο σεισμικό ρήγμα του Αδραμμύτιου που έχει δώσει στο παρελθόν καταστροφικούς σεισμούς έντασης μέχρι και 6,8 Ρίχτερ.

Την περασμένη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου σημειώθηκαν δυο ισχυροί σεισμοί 5 και 5,2 Ρίχτερ ενώ την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου ακόμη ένας 5,2 Ρίχτερ. Μέσα στη εβδομάδα σημειώθηκαν επίσης εκατοντάδες σεισμοί μικρότερης έντασης.

* Φωτογραφία αρχείου