Πάνω από 25.000 Έλληνες μετανάστευσαν στη Γερμανία το 2011, σύμφωνα με τους Financial Times Deutschland, που σημειώνουν ότι το ποσοστό των Ελλήνων μεταναστών αντιστοιχεί στο 0,6% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το 2011 μετανάστευσαν στη Γερμανία 33.000 Ιταλοί και 28.000 Ισπανοί.

Ads

 
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έρευνα του Ινστιτούτου Trendforce, ο εν λόγω αριθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι μισοί απόφοιτοι τεχνικής σχολής στην Ελλάδα και το 40% των συναδέλφων τους στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, σκέφτονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, ενώ επισημαίνεται ότι και οι γιατροί φεύγουν κατά χιλιάδες.
 
Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο νομπελίστας οικονομολόγος Ρόμπερτ Μάντελ χαρακτήρισε «θετικό στοιχείο» για τη δημιουργία νομισματικού χώρου τη μετανάστευση του εργατικού δυναμικού μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι εφόσον η υποτίμηση του νομίσματος δεν είναι εφικτή, η ύφεση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω της μείωσης των τιμών και των μισθών και μέσω της μετανάστευσης.