Τη σιωπή τους σπάνε όλο και περισσότερες γυναίκες μετά τις σοκαρίστηκες αποκαλύψεις που έκανε η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχθηκε.

Ads

Τις καταγγελίες πρώην φοιτήτριας Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που αποκάλυψε ότι δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή του Πανεπιστημίου επιβεβαιώνει η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) Λίνα Σαλταμπάση, απόφοιτη και η ίδια του εν λόγω τμήματος που φοίτησε και η καταγγέλλουσα.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω τις καταγγελίες. Έχω ιδία γνώση και θα την καταθέσω όταν με καλέσει ο Εισαγγελέας και ελπίζω ότι θα ενδυναμώσουμε άλλες φοιτήτριες, από το δικό μας τμήμα, αλλά και από άλλα τμήματα να μην διστάσουν εάν υπάρχει δεδομένο περιστατικό. Δεν θέλουμε ένα κίνημα εκδίκησης, αλλά όταν για τον συγκεκριμένο άνθρωπο υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια, πάνω 100 καταγγέλλουσες. Μιλάμε για ένα κίνημα ηθικής αποκατάστασης και δικαιοσύνης» είπε ενώ όπως κατήγγειλε και η ίδια είχε πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον συγκεκριμένο καθηγητή, όταν ήταν φοιτήτρια.

Η ίδια είπε ότι βρήκε τοίχο όταν προσπάθησε να καταγγείλει τέτοια περιστατικά και πως οι αποκαλύψεις είναι από το 1984. «Ενημέρωσα όλους τους καθηγητές μου που είχα σχέση, βρήκα από αδιαφορία έως «έλα τώρα άστο, μην το πολυσυζητάμε». Επιτέλους σπάει ένα απόστημα, είπε.

Ads

Διαβάστε επίσης: Καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης στο ΑΠΘ: «Παρερμήνευσαν την επιθυμία μου να βοηθήσω», λέει ο καθηγητής

Για το θέμα μίλησε και ο πρώην πρόεδρος φοιτητών του τμήματος Γεωλογικού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Νιάρχος, στο Mega.

«Ήμουν πρόεδρος των φοιτητών γύρω στο 2004. Είχαμε ακούσει για αυτόν τον καθηγητή ότι έχει πολύ δύσκολο μάθημα και βαθμολογεί πολύ αυστηρά, αλλά και ότι είχε μια ιδιαίτερη έφεση στις φοιτήτριες. Όσο προχωρούσε ο καιρός είχα δώσει και εγώ το μάθημά του μαζί με την τότε κοπέλα μου και σήμερα σύζυγό μου. Στα πρώτα λεπτά σηκωθήκαμε να φύγουμε και δώσαμε λευκή κόλλα. Όταν είδε την κόλλα της, την αγκάλιασε από τη μέση και της είπε να περάσει από το γραφείο του για να συζητήσουν για το βαθμό της. Υπήρξε διένεξη μεταξύ εμού και του καθηγητή γιατί αυτό έγινε μπροστά στα μάτια μου», ανέφερε ο κ. Νιάρχος.

«Όταν ήμουν πρόεδρος φοιτητών είχε τεθεί το να κάνουμε θέμα για το συγκεκριμένο καθηγητή. Είχα μιλήσει όπου μπορούσα, στον πρόεδρο του τμήματος, στον κοσμήτορα. Μου είχαν πει ότι θα έπρεπε να βρω μία ή δύο φοιτήτριες που θα κατήγγειλαν επίσημα τη συμπεριφορά του. Καμία φοιτήτρια δεν δεχόταν να το κάνει αυτό γιατί φοβόταν. Και προηγούμενοι πρόεδροι ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα, και επόμενοι, μετά από εμένα. Το μάθημά του το έδωσα επτά φορές, πιστεύω για εκδικητικούς λόγους», συνέχισε ο ίδιος.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες. Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο επίκεντρο βρίσκονται καταγγελίες για τον καθηγητή στο Γεωλογικό, όπως και για πρώην καθηγητή του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας.

Όπoυ υπάρχει σχέση εξουσίας παντού μπορεί να υπάρχουν κρούσματα, αυτό που έχει σημασία είναι το δίχτυ προστασίας και η απόδοση δικαιοσύνης, είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ Ν. Παπαϊωάννου μιλώντας στην ΕΡΤ και πρότεινε για περιστατικά τέτοιου είδους να μην υπάρχει παραγραφή.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με αφορμή τα όσα ήρθαν στο φως από την υπόθεση Μπεκατώρου ζήτησε την κατά προτεραιότητα διερεύνηση καταγγελιών για σεξουαλική βία. Με εγκύκλιο προς τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών όλης της χώρας, ζητεί να κινητοποιούνται άμεσα στις καταγγελίες προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, να διατάσσουν έρευνα ακόμη και με ελάχιστα στοιχεία, να ενθαρρύνουν τα θύματα και να διερευνούν με σχολαστικότητα τις καταγγελίες.