Τα τεράστια προβλήματα των νοσοκομείων περιέγραψε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, την ώρα που το 4ο κύμα κορυφώνεται, πλήττοντας ιδιαίτερα τη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα.

Ads

Ο κ. Γιαννάκος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, κατήγγειλε ότι «πάνω από 100 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όριά του, το προσωπικό δεν αντέχει. Υπάρχουν νοσοκομεία με ασθενείς σε λίστα αναμονής ακόμη και για μηχάνημα HighFlow (υψηλής ροής οξυγόνου), είτε γιατί δεν αντέχει η παροχή οξυγόνου στα νοσοκομεία είτε γιατί δεν υπάρχουν μηχανήματα, όπως τα περιφερειακά νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας και όλα της Θεσσαλίας, όπως σε Έδεσσα, Γιαννιτσά, Βόλο».

Ακόμη, πρόσθεσε: «στο ΑΧΕΠΑ στις κλινικές νοσηλεύουν 40 ασθενείς με covid-19, δεν μπορούν να βάλουν περισσότερα από 9 HighFlow μηχανήματα σε ασθενείς, δεν το “σηκώνει” το νοσοκομείο άλλο, είναι μεγάλη η κατανάλωση οξυγόνου στα νοσοκομεία. Στο Βόλο και στα Τρίκαλα υπάρχουν προβλήματα με το οξυγόνο, στο Γενικό Λάρισας. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στην κοινότητα, τα νοσοκομεία δεν αντέχουν άλλο», όπως τόνισε.

Συνολικά, χαρακτήρισε την κατάσταση «απελπιστική, δεν προλαβαίνουμε στα νοσοκομεία να μαζεύουμε τους νεκρούς. Οι νεκροί από κορωνοϊό είναι πολύ περισσότεροι από τους νεκρούς όλων των άλλων παθήσεων που είχαν έρθει ασθενείς στα νοσοκομεία. Η δήλωση του κ. Εξαδάκτυλου ότι “ντανιάζονται” οι ασθενείς στις ΜΕΘ δεν απηχεί την πραγματικότητα. Μακάρι να υπήρχαν ΜΕΘ να ήταν οι ασθενείς μέσα. Αυτό είναι αναγκαίο κακό στη φάση που έχουμε. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς δυστυχώς “ντανιάζονται” εκτός ΜΕΘ».

Ads

Για την εφημερία του ΑΧΕΠΑ (στη Θεσσαλονίκη) που τελείωσε στις 8 το πρωί, ο ίδιος είπε ότι «είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ 13 ασθενείς, σε απλές κλίνες σε 5κλινους θαλάμους. Η ΜΕΘ είναι 15 κλινών και είναι γεμάτη … Έχουν γίνει 68 εισαγωγές. Επειδή γέμισαν με 200 ασθενείς οι απλές κλινικές του νοσοκομείου, ασθενείς μεταφέρονται αυτή τη στιγμή στο διπλανό “Γεννηματάς” της Θεσσαλονίκης. Η κατάσταση είναι πραγματικά απελπιστική. Δυστυχώς οι ασθενείς “ντανιάζονται” στους νεκροθαλάμους των νοσοκομείων».

Όσον αφορά τις επιτάξεις ιδιωτών γιατρών, υπογράμμισε ότι «το ξέρει ο κ. Πατούλης, ότι έχουν επιταχθεί οικογενειακοί γιατροί, που θα ήταν απαραίτητοι στην κοινότητα, να ελέγχουν τα περιστατικά. Γιατί στα νοσοκομεία πολλές φορές έρχονται σε μη αναστρέψιμη κατάσταση. Και δεν έχουν και νοσοκομειακή εμπειρία. Καλό ήταν να γίνει επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών για να νοσηλεύουν περιστατικά και στις ΜΕΘ και στις κλινικές».

Τέλος, ο Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη μέτρων στα σχολεία, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Άρτας. «Είναι στο “βαθύ κόκκινο” με πάνω από 200 ενεργά κρούσματα. Γέμισε το νοσοκομείο με 50 ασθενείς. Έχει διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Πρέπει να γίνει μελέτη στα κρούσματα, 50 και πλέον είναι από την εκπαίδευση, από τα σχολεία» και να παρθούν μέτρα, όπως και για την Εκκλησία και για άλλες επαγγελματικές ομάδες. «Ο δικός μας κλάδος είναι εμβολιασμένος κατά 95%, αν ήταν και άλλοι δεν θα μιλάγαμε για μετάδοση του κορωνοϊού πια».