Με σπασμωδικές κινήσεις προσπάθησε η ΝΔ να απαντήσει στις αιχμηρότατες δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας για την υποχώρηση της δημοκρατίας και της ποιότητας του κοινοβουλευτισμού «που τραυματίστηκε βαρύτατα» εξ αιτίας και «του τρόπου λήψης των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας». Το Μέγαρο Μαξίμου θεώρησε -και δικαιολογημένα- ότι ο Κ. Παπούλιας αναφερόταν τόσο στις συνεχείς πράξεις νομοθετικού περιεχομένου όσο όμως και στην ποιότητα του κοινοβουλευτικού διαλόγού που έχει υποβαθμιστεί και εξ αιτίας της στάσης -ή της απουσίας- του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο. 

Ads

Δείγμα της κυβερνητικής νευρικότητας ήταν η δήλωση Βούλτεψη που ούτε λίγο ούτε πολύ εγκάλεσε τον πρόεδρο ότι δεν πρέπει να ταυτίζει το μνημόνιο με την χούντα(!) και αργότερα του ίδιου του κ. Σαμαρά που έσπευσε και αυτός να απαντήσει εμμέσως πλην σαφώς στον κ. Παπούλια, τονίζοντας σήμερα ότι «η δημοκρατία έχει πολύ βαθιές ρίζες στην Ελλάδα.. δεν έχει να φοβάται τίποτα και κάθε μέρα δυναμώνει».

Στο Μέγαρο Μαξίμου που άκουσε επίσης σήμερα και τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μειμαράκη να ζητάει συνέδριο της ΝΔ το φθινόπωρο επειδή «δεν είναι ένα κόμμα του 20», η ανησυχία είναι διάχυτη γιατί, με αφορμή την επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας,  η δήλωση Παπούλια είχε  χαρακτήρα απολογισμού τον οποίο, όταν σπάνια κάνουν, οι πρόεδροι της Δημοκρατίας κάνουν στο τέλος της θητείας τους.

Όμως στην βαρυσήμαντη δήλωση του ο Κ. Παπούλιας προχωρά σε εφ’ όλης της ύλης παρατηρήσεις για την λειτουργία του πολιτεύματος και της κοινωνίας απαντώντας αναδρομικά και στις  κριτικές που δέχθηκε «για τις υπογραφές που έβαλα». Η απάντηση έχει βασικό αποδέκτη την αριστερά, την ίδια όμως στιγμή ο κ. Παπούλιας δείχνει εμμέσως να συμμερίζεται τις ενστάσεις της για περιεχόμενο των όσων ήταν υποχρεωμένος να υπογράψει, λόγω των περιορισμένων αρμοδιοτήτων  του Προέδρου της Δημοκρατίας, του σεβασμού του Συντάγματος και επειδή δεν ήθελε να παραβιάσει, όπως εξηγεί, «τη θεσμική τάξη, προκαλώντας πολιτικές εντυπώσεις ή και πολιτική κρίση, μόνο και μόνο για να αποφύγω το πολιτικό κόστος».

Ads

Το Μέγαρο Μαξίμου φοβάται ότι η αιφνιδιαστική και συγχρόνως απολογιστική δήλωση Παπούλια θα μπορούσε να κρύβει έναν άλλο αιφνιδιασμό: μια παραίτηση πριν από τη λήξη της θητείας του, που θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές.  Μάλιστα το νεοδημοοκρατικό antinews,  σε άρθρο του με τίτλο Δεν μας τα λέει καλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιτίθεται εναντίον του Παπούλια για το παρελθόν του, αγνοώντας συγχρόνως τους λόγους που επικαλέσθηκε για την υπογραφή των νόμων: 

«Βεβαίως χωρίς ίχνος αυτοκριτικής καθότι και ο ίδιος βασικό στέλεχος του πολιτικού συστήματος στη Μεταπολίτευση. Δεξί χέρι του Ανδρέα ήταν, το ξέχασε; Κι αν πίστευε όλα τα παραπάνω γιατί δε μιλούσε τόσο καιρό; Γιατί υπέγραφε νόμους χωρίς να τους πιστεύει και εκτιμώντας ότι χάνεται η Δημοκρατία; Ας προκαλούσε πολιτική κρίση για τα πιστεύω του, τι τον εμπόδιζε πέραν ίσως της σίγουρης θέσης του στην Προεδρία;

Από την άλλη, η έμμεση επίθεση του κ. Παπούλια κυρίως στην παρούσα κυβέρνηση και τον Σαμαρά μπορεί να εκληφθεί ως μήνυμα για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Πολλοί λένε ότι ο Πρόεδρος θα μπορούσε να παραιτηθεί μέσα στο φθινόπωρο για να πάει η χώρα σε εκλογές».

Με την ήττα σε μια τέτοια περίπτωση να φαντάζει βέβαιη, η δήλωση Μειμαράκη για την σύγκληση συνεδρίου της ΝΔ επειδή δεν είναι κόμμα του 20%, θα μπορούσε να θεωρηθεί  και ως κατάθεση υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος, για την μετά Σαμαρά εποχή. Ολα αυτά ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει πρόθεση να κάνει τέτοιου είδους παιχνίδι, αφού άλλωστε ο ίδιος επικαλείται τόσο εμφατικά τη “θεσμική τάξη” που δεν προβλέπει την παραίτησή του για να προκληθούν εκλογές.