Στη Αθωνική Πολιτεία βρέθηκε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια προσκυνηματικού χαρακτήρα επίσκεψη στο Άγιον Όρος. Το προσκύνημα του Ρώσου προέδρου στο Άγιο Όρος θα ολοκληρωθεί με την καθαρά προσωπική επίσκεψη στην ιερά μονή Αγίου Παντελεήμονος (ρωσικό μοναστήρι). 

Ads

(Διαβάστε αναλυτικά εδώ όλα όσα έγιναν στη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν την Παρασκευή και τις συμφωνίες που υπέγραψαν ο πρόεδρος της Ρωσίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό)

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε αρχικά δια θαλάσσης στο λιμάνι της Δάφνης και από εκεί οδικώς οδηγήθηκε προς την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους τις Καρυές. Στον ιερό ναό του Πρωτάτου ο Ρώσος Πρόεδρος, έγινε δεκτός με τιμητικές κωδωνοκρουσίες από την Ιερά Κοινότητα με επικεφαλής τον πρωτοεπιστάτη Παύλο και τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου.

Με αντίστοιχες εκδηλώσεις, λίγο νωρίτερα έγινε η υποδοχή και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος υποδέχθηκε τον Ρώσο Πρόεδρο στο παρακείμενο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας.

Ads

image

image

image

Η άφιξη του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Άγιο Όρος

«Στο Άγιον Όρος γίνεται ένα μεγάλο και σημαντικό έργο που αφορά τις ηθικές βάσεις και ηθικές αξίες» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την αντιφώνησή του στη διάρκεια της πανηγυρικής δοξολογίας στον ιερό ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα όσα κάνουν για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία καθώς και την αγιορείτικη κοινότητα για τη φιλοξενία που του επιφύλαξε.

«Θέλω να ευχαριστήσω το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα αυτά που κάνετε για την ανάπτυξη των σχέσεων με τον ρωσικό λαό και με τη Ρωσία. Και θέλω να ευχαριστήσω την αγιορείτικη κοινότητα για τη φιλοξενία. Είμαι δεύτερη φορά εδώ και η φιλοξενία αυτή είναι τόσο θερμή. Είναι προς εμένα βεβαίως αλλά την εκτιμώ και ως φιλοξενία προς το πρόσωπο του ρωσικού λαού. Στο Άγιον Όρος γίνεται μεγάλο και σημαντικό έργο. Έργο το οποίο αφορά τις ηθικές βάσεις και τις ηθικές αξίες. Αυτό το έργο είναι πολύ σημαντικό και είναι κοινό. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο».

Το προσκύνημα του Βλαντιμίρ Πούτιν

image

image

image

Στην προσφώνησή του ο Άγιος Πρώτος, πατέρας Παύλος, από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, τόνισε: «Σήμερα, η ειρήνη γύρω μας δοκιμάζεται από την τρομοκρατία, τη διάλυση κρατών, τον θρησκευτικό φανατισμό και άλλα. Επιβάλλεται συνεπώς η συνεργασία των φιλειρηνικών λαών με σκοπό την επικράτηση της ειρήνης».

Ο Άγιος Πρώτος ευχήθηκε «καλή διαμονή έστω και προσωρινή» στον Βλαντιμίρ Πούτιν και είπε ότι η ορθόδοξη πίστη είναι η κοινή βάση για τις σχέσεις των λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας και πως η Ορθοδοξία είναι αυτή που βάζει εμπόδιο σε κάθε απόπειρα διατάραξης των καλών σχέσεων. Είπε ότι οι Ρώσοι μοναχοί στο Άγιον Όρος είναι ένας ακατάλυτος δεσμός ανάμεσα στις δύο χώρες, και ότι στην ανάπτυξη των σχέσεων έχουν συμβάλει και οι Έλληνες Πόντιοι που έζησαν στη Ρωσία.

Αμέσως μετά τη δοξολογία, ο Ρώσος Πρόεδρος αντάλλαξε θερμό χαιρετισμό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο που τον υποδέχθηκε στα σκαλιά της ιεράς κοινότητας. Μαζί με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, τον υπουργό και τον υφυπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Γιάννη Αμανατίδη, αντίστοιχα, και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη, τον Άγιο Πρώτο, πατέρα Παύλο, και τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου, έβγαλαν αναμνηστική φωτογραφία και ανέβηκαν στο Αρχονταρίκι για το παραδοσιακό αγιορείτικο κέρασμα.

image

«Το Άγιον Όρος συμπυκνώνει την πνευματικότητα της Χριστιανοσύνης σε μια εποχή κρίσης και μας διδάσκει τον διάλογο και την αναζήτηση έχοντας σαν θεμέλιο του τους ηθικούς κανόνες της θρησκείας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, κατά την υποδοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν στο αρχονταρίκι της Ιεράς Κοινότητας. «Σαν ένας άνθρωπος που έχω την τύχη να έχω την κρατική φροντίδα για το Άγιον Όρος καλωσορίζω τους δύο Πρόεδρους και ιδιαίτερα τον κ. Πούτιν που έκανε το μακρινό ταξίδι για να έλθει εδώ και βέβαια τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο» είπε ο Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας ότι «η παρουσία σας εδώ αναδεικνύει την μεγάλη ιστορική και πραγματική αλλά και μελλοντική σημασία του Αγίου Όρους» «Τόπος μνήμης, γαλήνης, αναστοχασμού και έμπνευσης είναι ένας τόπος με μακρά ιστορία, μακρότερη από κάθε άλλον, που φωτίζει την ψυχή, ανήκει στη μεγάλη Εκκλησία της Χριστιανοσύνης που παράγει μαζί με το έργο για την ψυχή των ανθρώπων και κοινωνικό έργο ως συμβολή σε αυτό που κοινό έχουμε η Πολιτεία η Εκκλησία και το Άγιον Όρος: την Ειρήνη, την Αλληλεγγύη και την Δικαιοσύνη» κατέληξε ο ΥΠΕΞ.

Την «αμοιβαία συμπάθεια» μεταξύ του ελληνικού και ρωσικού λαού χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.  «Φέτος γιορτάζουμε το αφιερωματικό έτος των σχέσεων Ελλάδος – Ρωσίας» υπενθύμισε και επισήμανε ότι «η αμοιβαία συμπάθεια ενώνει τους δύο λαούς και τους βοηθάει να ξεπερνούν τις δυσκολίες». «Χαίρομαι που έχω τη δυνατότητα να επισκεφτώ και πάλι το Άγιο Όρος, το οποίο δικαίως χαρακτηρίζεται ως το περιβόλι της Παναγίας» πρόσθεσε και υποστήριξε ότι «ο κάθε άνθρωπος που μπαίνει σ’ αυτή τη γη της προσευχής, φέρει ιδιαίτερα αισθήματα». «Το Άγιο Όρος είναι μοναδική εστία του Ορθοδοξίας» συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος και εξήρε τον ρόλο του στην ενδυνάμωση του Χριστιανισμού. «Ευελπιστούμε στη στερέωση των σχέσεων με το Άγιο Όρος» κατέληξε, αναγνωρίζοντας ότι «είναι ευχάριστο το γεγονός πως κάθε χρόνο το επισκέπτονται ολοένα και περισσότεροι προσκυνητές από τη Ρωσία».

«Σας υποδέχομαι με ειλικρινή συγκίνηση σ’ αυτό το ιερό κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, το Άγιο Όρος» τόνισε από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και υπογράμμισε ότι «εδώ χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας σ’ όλη την Οικουμένη». «Ιδίως τους χαλεπούς καιρούς, εδώ είναι ο κατάλληλος τόπος για έναν ηγέτη προκειμένου να εμπνευστεί ως προς τους δείκτες πορείας που πρέπει να ακολουθεί, όταν λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος. Αυτοί οι δείκτες – εξήγησε – είναι ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη και η ειρήνη «Εμείς οι Έλληνες είμαστε αφοσιωμένοι σ’ αυτούς τους δείκτες, γνωρίζουμε ότι η Ρωσία, υπό την ηγεσία σας, κινείται προς την ίδια κατεύθυνση» τόνισε, απευθυνόμενος προς τον κ. Πούτιν. «Εύχομαι να οδηγείτε τον ρωσικό λαό στον δρόμο της δημιουργίας και της ευημερίας» κατέληξε

Δρακόντεια μέτρα ασφάλειας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και κατά μήκος της διαδρομής και στο Άγιον Όρος, όπου αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και έλεγχαν τα πάντα.

image

image

Λόγω της επίσκεψης Πούτιν θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη. Όπως έγινε γνωστό από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, από τις 6:00, έως την Κυριακή, στις 18:00, δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση όλων των οχημάτων σε όλο το μήκος της επαρχιακής οδού Σταυρού-Ολυμπιάδος, από το ύψος της συμβολής της με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας έως το τέλος των ορίων του δήμου Βόλβης προς τη Χαλκιδική.

Από τις 10:00 έως τις 21:00, προοδευτικά και ανάλογα με το χρονικό σημείο διέλευσης της αυτοκινητοπομπής του Ρώσου πρόεδρου, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους εξής δρόμους:

  • Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ν.Μουδανιών, από το ύψος της αερογέφυρας ΜΑΚΡΟ έως το τέλος των ορίων του δήμου Μίκρας προς τη Χαλκιδική-ύψος Λακκώματος.
  • Στην περιφερειακή οδό, από το ύψος του κόμβου του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» έως τον κόμβο του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».
  • Στον κλάδο που συνδέει την περιφερειακή οδό με την Εγνατία Οδό.
  • Στην Εγνατία Οδό, από το ύψος του κόμβου ΤΙΤΑΝ έως τον κόμβο Ασπροβάλτα.
  • Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας, από το ύψος του κόμβου Ασπροβάλτας έως το ύψος του κόμβου με την επαρχιακή οδό Σταυρού-Ολυμπιάδος.
  • Στην επαρχιακή οδό Σταυρού-Ολυμπιάδος, από το ύψος του κόμβου με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας έως το τέλος των ορίων του δήμου Βόλβης προς τη Χαλκιδική.

image