Την αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποφάσισε η Σύγκλητος του Ιδρύματος στοχεύοντας να εμποδίσει την εφαρμογή του νόμου περί διαθεσιμότητας των υπαλλήλων του. Σε ανακοίνωσή της η Σύγκλητος αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι «το Πανεπιστήμιο όχι μόνο δεν έχει πλεονάζον προσωπικό αλλά έχει και έλλειψη, συνεπώς δεν θα μπορεί να λειτουργεί ύστερα από την απώλεια 37 εξαιρετικών διοικητικών υπαλλήλων του». Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, μιλώντας στο tvxs.gr, ανέφερε το μέγεθος του προβλήματος που θα αντιμετωπίσει το Ίδρυμα εάν χάσει αυτούς τους υπαλλήλους, ενώ σημειώνει ότι πρόκειται για εξαιρετικό γεγονός καθώς σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση είναι κάθετα εναντίον ενός κλειστού Πανεπιστημίου. Ο πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων, Γιώργος Παναγιωτάκης, σχολίασε στο tvxs.gr ανάμεσα σε άλλα ότι η εφαρμογή αυτού του μέτρου καταλύει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, την στιγμή που η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι εκτεθειμένη σε μια σειρά μέτρων, που υποσκάπτουν το κύρος της. Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος

Ads

 
Οι 37 υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στους οποίους πρόκειται να εφαρμοστεί η ρύθμιση για την διαθεσιμότητα σύμφωνα με τον νόμο 4093/2012, είναι υπάλληλοι ΔΕ Διοικητικού, Διοικητικού Οικονομικού, Διοικητικού Λογιστικού και Διοικητικών Γραμματέων. Κατά συνέπεια, η Σύγκλητος αποφάσισε την διήμερη  αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος προκειμένου να αναδείξει ότι δεν θα μπορεί να λειτουργήσει μετά την απώλεια των διοικητικών υπαλλήλων του, καθώς όπως επισημαίνει έχει ήδη ελλιπές προσωπικό. Άμεσα εκτεθειμένα στον νόμο αυτό είναι άλλα τρία ιδρύματα: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πάντειο.
 
«Η αναστολή λειτουργίας είναι δύσκολη απόφαση και έχει να κάνει και με θεσμικούς παράγοντες που επηρεάζουν. Έχουμε την εγκύκλιο και τις αποφάσεις του κ. Μανιτάκη, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που αφορά όσους διέπονται από σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου», δηλώνει στο tvxs.gr ο Πάρις Τσάρτας, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο ίδιος τονίζει ότι δεν μπορούν να συγκριθούν τα ΑΕΙ μεταξύ τους καθώς το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πολυτεχνείο και το Πατρών, που είναι μεγάλα πανεπιστήμια, έχουν από 1000 έως1800 υπαλλήλους. «Εμείς έχουμε 284. Πρόκειται για μια οριζόντια απόφαση που απειλεί την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου. Δεν υπάρχει καμία λογική σε αυτό το μέτρο», συμπληρώνει.
 
«Η αναστολή της λειτουργίας του πανεπιστημίου γίνεται για τις δυο μέρες που εξετάζονται οι προσφυγές των υπαλλήλων σε Ρόδο και Μυτιλήνη και έχουν να κάνουν με αυτό το ζήτημα. Έξω από την όποια λογική αυτού του έκτακτου περιστατικού, είμαι υπέρ της άποψης ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτά. Πρέπει αυτό να γίνει κοινός τόπος. Δεν μπορεί κανένα πανεπιστήμιο να είναι κλειστό για οποιονδήποτε λόγο», σχολιάζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
 
Η Σύγκλητος σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τασσόμενη στο πλευρό του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού «καταδεικνύει ότι αντιστέκεται σε κάθε ενέργεια, η οποία οδηγεί στην συρρίκνωση και πλήρη διάλυση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης κι την ακύρωση του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και αναπτυξιακού ρόλου της».
 
Την ίδια στιγμή το όργανο του Ιδρύματος, εξουσιοδότησε τον πρύτανη να καλέσει έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων για να συζητηθεί το θέμα της «ουσιαστικής κατάργησης του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων», να προτείνει συντονισμένη αναστολή λειτουργίας όλων των ΑΕΙ της χώρας και να ζητήσει από τους Πρυτάνεις να τηρήσουν την δέσμευσή τους περί παραίτησης εάν εφαρμοστεί ο νόμος 4093/2012 στα Πανεπιστήμια.
 
«Θα συμπαρασταθούμε»
 
«Το θέμα της διαθεσιμότητας μας απασχολεί όλους χωρίς να μας θίγει όλους. Έχει απασχολήσει και τα Πανεπιστήμια και την Σύνοδο. Υπάρχει και η ανθρωπιστική σκοπιά βέβαια, που δεν είναι εύκολο και απλό κάποιος σήμερα να χάνει την δουλειά του. Όμως, υπάρχει το θέμα και της μη ανακύκλωσης του προσωπικού. Τα πανεπιστήμια χάνουν πλέον κόσμο είτε για έκτακτους λόγους, είτε λόγω σύνταξης, είτε άλλων, χωρίς να έρχεται νέο προσωπικό. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε διαρκή συρρίκνωση», τονίζει ο Γιώργος Παναγιωτάκης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων.
 
«Το πανεπιστήμιο Αιγαίου που είναι άμεσα θιγόμενο δυστυχώς αποφάσισε με τα θεσμικά του όργανα, την Σύγκλητο και το Πρυτανικό Συμβούλιο, αυτή την ακραία μορφή διαμαρτυρίας. Μια διήμερη αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Επίσης, ζητούν την συμπαράσταση των άλλων πανεπιστημίων και της Συνόδου. Εμείς σαν Σύνοδος θα κάνουμε ότι μπορούμε για να παράσχουμε αυτή την συμπαράσταση σε όσα Πανεπιστήμια είναι άμεσα θιγόμενα και φυσικά στους ίδιους τους διοικητικούς υπαλλήλους», δηλώνει ο κ. Παναγιωτάκης, ο οποίος, αν και θεωρεί ότι το Πανεπιστήμιο έχει πληγεί από τις συχνές απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων, την ηθική αυτουργία έχει η κυβέρνηση.
 
Για τον κ. Τσάρτα, το ζήτημα δεν έχει δεχθεί την πολιτική υποστήριξη που θα επιθυμούσε η ακαδημαϊκή κοινότητα. Για τον λόγο αυτό ο ίδιος θεωρεί ότι η σύγκληση της Συνόδου των Πρυτάνεων πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα.
 
Η Σύνοδος Πρυτάνεων έχει ζητήσει την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας σε αυτό το θέμα, γνωρίζοντας βέβαια, ότι τα περιθώρια εμπλοκής του είναι περιορισμένα. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Συνόδου διαμαρτύρεται στο tvxs.gr ότι εδώ και μερικές μέρες ζητά συνάντηση με τον Αντώνη Μανιτάκη, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά δεν του παρέχεται η δυνατότητα.
 
Αυτοδιοίκητο
 
Η απόφαση για να τεθούν υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε διαθεσιμότητα έχει δεχθεί την κριτική γύρω από την οπτική της καταπάτησης του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων.
 
«Το αυτοδιοίκητο είναι μια από τις αιτίες που αποφασίσαμε να κινηθούμε και νομικά. Η μία είναι το καθεστώς του αυτοδιοίκητου. Το δεύτερο είναι ότι στους προς απομάκρυνση υπαλλήλους συμπεριλαμβάνονται και μέλη ΔΕΠ. Το προσωπικό αυτό είναι δημόσιοι λειτουργοί. Δεν έχουν το ίδιο καθεστώς με τους δημόσιους υπαλλήλους. Το τρίτο είναι ότι πλήττεται το Πανεπιστήμιο συνταγματικά κατά αυτόν τον τρόπο», εξηγεί ο Πάρις Τσάρτας.
 
«Σαν πρυτάνεις δεν δεχθήκαμε – υπερασπιζόμενοι τα πανεπιστήμιά μας – να θέσουμε  εμείς σε διαθεσιμότητα τους υπαλλήλους μας. Αλλά αυτό έγινε με υπογραφή του κ. Μανιτάκη, γεγονός που σε κάθε περίπτωση το αυτοδιοίκητο. Εμείς διαμαρτυρόμαστε γιατί από όποια πλευρά και αν το δούμε θεωρούμε την επέμβαση αυτή απαράδεκτη», δηλώνει ο κ. Παναγιωτάκης.
 
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών τονίζει ότι η κίνηση με την διαθεσιμότητα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από μέτρα κατά του ελληνικού πανεπιστημίου. «Δεν το βλέπουμε αποσπασματικά. Αν το βλέπαμε έτσι θα μπορούσαμε ίσως να το δεχθούμε», εξηγεί και αναφέρει ενδεικτικά ότι έχει γίνει μείωση του προϋπολογισμού, απώλεια των αποθεματικών με το κούρεμα του χρέους εν αγνοία της ακαδημαϊκής κοινότητας, πάνω από 900 εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ περιμένουν μια υπογραφή για να διοριστούν, και πριν από ένα μήνα με νόμο θεσπίστηκε  η δυνατότητα να χάσει ανά πάσα ώρα και στιγμή το Πανεπιστήμιο την ακίνητη περιουσία του. «Το πρόσφατο θέμα με τα επαγγελματικά δικαιώματα που δόθηκαν στα ιδιωτικά κολέγια, που εμείς το βλέπουμε σαν ακραίο χτύπημα στο Πανεπιστήμιο. Όλα αυτά μαζί δείχνουν ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο υποβάθμισης του ελληνικού πανεπιστημίου», συμπληρώνει ο Γιώργος Παναγιωτάκης.