Η δημιουργία ενός Πανελλαδικού Μετώπου Υγείας, το οποίο θα αποτελείται από συνδικαλιστικούς και θεσμικούς φορείς χρηστών υγείας, αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των συνταξιούχων του Δημοσίου, των ελεύθερων επαγγελματιών και εργαζομένων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ads

 
«Ο υγειονομικός κόσμος ενώνει τις δυνάμεις του με τους πολίτες και τους ασθενείς για τη δημιουργία ενός πανελλαδικού φορέα εκπροσώπων όλου του τομέα της υγείας, με στόχο τη διαφύλαξη της χρηματορροής και τον προσδιορισμό των κόκκινων γραμμών ώστε να μπει μια τάξη και να διαμορφωθεί ένα ασφαλές για όλους και σταθερό πλαίσιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ.
 
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, την ΕΣΕΕ, το ΕΒΕΑ, τη ΓΣΕΒΕΕ, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Δημοσίου, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, καθώς και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συνταξιούχων ΟΤΕ.
 
Παράλληλα ο ΙΣΑ αποφάσισε να καλέσει τα μέλη του σε πενθήμερη επίσχεση εργασίας σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας στον ΕΟΠΥΥ από Δευτέρα 10/9 μετά την απόφαση που πήρε το ΔΣ του συλλόγου με στόχο
 

  • την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ για όλους τους ιατρούς (συμβεβλημένους σήμερα και μη)
  • τη δυνατότητα ελεύθερης συνταγογράφησης χωρίς περιορισμούς (όσον αφορά τον αριθμό συνταγών, φαρμάκων και αναλωσίμων)
  • τη δυνατότητα εκτέλεσης των παραπεμπτικών για εργαστηριακές εξετάσεις σε όλα τα εργαστήρια (μικροβιολογικά, ακτινολογικά ) και όχι μόνο στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ μεγάλα «Διαγνωστικά Κέντρα».

 
Υπενθυμίζεται πως ήδη από τη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, έως την Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, «εισπράττοντας τη νόμιμη αμοιβή του κρατικού τιμολογίου απευθείας από τον ασφαλισμένο» ζητώντας την αποπληρωμή των οφειλών.
 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «ο ΙΣΑ έχοντας ως σύμμαχους τους χρήστες υγείας αναμένει την υλοποίηση των υποσχέσεων του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Μάριου Σαλμά και καλεί σε άμεση συνάντηση τον Διοικητή του ΕΟΠΥΥ και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας σε επίπεδο ολομέλειας, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα, που ταλανίζουν τους ασφαλισμένους και τους ιατρούς».
 
Επιπλέον όπως τονίζουν αναμένουν «να εισακουστούν οι εισηγήσεις μας ώστε να επιβιώσει ο ΕΟΠΥΥ και να εκπληρωθούν τα δίκαια αιτήματα των μελών μας, ώστε να επιτευχθεί:
 

  • η απευθείας χρηματοδότηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ,
  • η δημιουργία Διαρκούς Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου του ΕΟΠΥΥ
  • η με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμή των 570.000.000 ΕΥΡΩ των παλαιοτέρων οφειλών
  • η χρηματοροή των ιατρικών επισκέψεων και πράξεων εντός του χρονικού διαστήματος των 45 ημερών»

 
«Όλες αυτές οι λύσεις κατά την άποψη μας είναι ουσιαστικές και επιβεβλημένες για την βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ», τονίζεται από τον ΙΣΑ. «Θα κρίνουμε την αξιοπιστία του Αν. Υπουργού κ. Μάριου Σαλμά για την αποπληρωμή των ιατρικών επισκέψεων και πράξεων του μηνός Ιουνίου και τότε θα αποφασίσουμε για την περαιτέρω στάση μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ads