Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει μεταξύ άλλων την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των στελεχών εκπαίδευσης και την αυτονομία των σχολικών μονάδων.

Ads

Με κεντρικό σύνθημα «Δε θα περάσει το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που μετατρέπει το σχολείο σε επιχείρηση, γενικεύει τις μορφωτικές ανισότητες, απαξιώνει τον εκπαιδευτικό» οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή.

Απαίτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου και διαμήνυσαν πως θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους την ημέρα ψήφισής του.

«Η αυτονομία είναι μια απάτη, φορτώνει κι άλλα βάρη στου λαού την πλάτη», «Κούλη, Κεραμέως ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», «Όχι στην παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς», ήταν μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών.

Ads

image

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών – Ωρομισθίων και Ελαστικά Εργαζομένων στην Εκπαίδευση, «η ατομική αξιολόγηση, που είναι ένας από τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου, δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου των εκπαιδευτικών, με μοναδικό στόχο την εξασφάλιση της εφαρμογής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής».

Από την πλευρά τους, οι μαθητές επισημαίνουν ότι «με την αυτονομία, η κυβέρνηση και το υπ. Παιδείας θα μας βάζουν να τρέχουμε να βρούμε χορηγούς για να καλύψουμε το κενό της δικιάς τους υποχρηματοδότησης των σχολείων. Οι διευθυντές θα γίνουν manager και τα σχολεία επιχειρήσεις – μαγαζιά με έσοδα και έξοδα».

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, σύλλογοι εκπαιδευτικών, τοπικές ΕΛΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές καθώς και η Ομοσπονδία Γονέων. Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών, Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας και εργατικά συνδικάτα.