Βαθύτερα από τους άλλους Ευρωπαίους βάζουν το χέρι στην τσέπη οι πολίτες στην Ελλάδα για να ανταποκριθούν στην υποχρέωση για τεστ Covid-19, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της κυβέρνησης.

Ads

Ενδεικτικά:

  • Αυστρία – Αγγλία: Δωρεάν διάθεση rapid και PCR
  • Γερμανία: Ένα δωρεάν rapid την ημέρα για κάθε πολίτη, εμβολιασμένο ή ανεμβολίαστο,
  • Δανία: Δωρεάν rapid – PCR για όλους τους πολίτες, μετανάστες και τουρίστες.
  • Κύπρος: Δωρεάν rapid για όλους τους εμβολιασμένους, 5 ευρώ για τους ανεμβολίαστους. PCR κοστίζει 20 ευρώ.
  • Γαλλία: Δωρεάν τεστ για τους εμβολιασμένους. 50 ευρώ το PCR Test για τους ανεμβολίαστους.
  • Ελλάδα: Τα rapid test κοστίζουν περίπου 10 ευρώ, ενώ η μέση τιμή των PCR κυμαίνεται στα 60 ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία σχολίασε σε ανάρτησή της και η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση βάζει πλάτες στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο Open, κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ότι βάζει πλάτες στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, κάνοντας λόγο για «μαυραγοριτισμό τη στιγμή της πανδημίας».

Ads

Παράλληλα, ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι «ο κανόνας στην Ευρώπη λέει ότι όταν έχεις συμπτώματα, όταν έχεις θετικό rapid ή selftest, έχεις δωρεάν πρόσβαση σε μοριακό. Στη χώρα μας δεν συμβαίνει αυτό. Δεν γίνεται η κυβέρνηση να μην προχωρά στη συνταγογράφηση του μοριακού τεστ, γιατί πρέπει τα διαγνωστικά κέντρα να θησαυρίζουν».

Ανάλογη καταγγελία και από τον βουλευτή Χίου και αναπληρωτή τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ανδρέα Μιχαηλίδη για την κατάσταση που επικρατεί στο κεντρικό νοσοκομείο του νησιού.

«Όλο και περισσότεροι πολίτες οι οποίοι έχουν βεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στο στενό οικογενειακό περιβάλλον τους, κάποιοι μάλιστα με στενό συγγενή που νοσηλεύεται, δεν γίνονται δεκτοί στο Νοσοκομείο της Χίου για διενέργεια μοριακού τεστ και κατευθύνονται σε ιδιωτικά κέντρα. Αυτό σημαίνει για μια οικογένεια σοβαρό κόστος, ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική συγκυρία. Άλλο ένα κατόρθωμα της κυβέρνησης που πρόθυμα υλοποιείται στο Νοσοκομείο της Χίου. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε επανειλημμένα ζητήσει της δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ και ειδικά των μοριακών, όπου είναι απαραίτητα, αλλά η ανέμελη κυβέρνηση κωφεύει προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Είχε προηγηθεί η οργισμένη αντίδραση του τομεάρχη Υγείας του κόμματος, Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος έκανε λόγο για προκλητική στάση της κυβέρνησης, η οποία εξήγγειλε μέτρα που θα επιβαρύνουν τα φτωχά και μεσαία στρώματα χωρίς αντίστοιχη κρατική παρέμβαση στην αγορά και χωρίς δωρεάν κάλυψη των διαγνωστικών τεστ.

ΚΙΝΑΛ: Πλαφόν στην τιμή των μασκών

Ανακοίνωση για την ακρίβεια με φόντο την πανδημία εξέδωσε προ ημερών και το Κίνημα Αλλαγής ζητώντας από την κυβέρνηση να επιβάλει πλαφόν στην ανώτερη τιμή για τις μάσκες.

ΜέΡΑ25: Καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση

Από την πλευρά του το ΜέΡΑ25 ανέφερε: «Δεν ξέρουμε λοιπόν πόσες σέλφεις θα βγάλει σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης στα σούπερ μάρκετ των Βορείων Προαστίων, αυτό που ξέρουμε όμως είναι πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, ιδιαίτερα με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην πανδημία, να μην στηθεί εδώ και τώρα ένα δημόσιο δίκτυο, για μαζικά, δωρεάν, τακτικά ράπιντ τέστ σε όλες και όλους (εμβολιασμένους και μη, Έλληνες πολίτες και μη) και ένα αυστηρό πλαφόν σημαντικά μειωμένο για τις τιμές στα pcr».

Και διαδικτυακή καμπάνια

Την ίδια ώρα, ήδη έχει ξεκινήσει μέσω της πλατφόρμας Avaaz εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών για την παροχή δωρεάν PCR τεστ προς όλους.

Αναλυτικά

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα η οποία ακολουθεί τη μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Ο, έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των αναγκών για το διαγνωστικό έλεγχο μέσω PCR.

Τα τεστ αντιγόνων (rapid test) για τον SARS-CoV-2 είναι λιγότερο ευαίσθητα στην νέα μετάλλαξη, όπως προειδοποίησε χθες ο αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και όπως παρατηρούμε οι υγειονομικοί και στην πράξη. Αυτό σημαίνει πως ενδέχεται να δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, ακόμη κι αν κάποιος ή κάποια έχει μολυνθεί από την Ο.

Οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με ουρές ανθρώπων να περιμένουν έξω από κέντρα υγείας προκειμένου να γίνει μοριακός έλεγχος, τα ραντεβού που έχουν εξαντληθεί, η πρόσβαση μόνο στους έχοντες και έχουσες ΑΜΚΑ, το δυσβάσταχτο κόστος του τεστ στον ιδιωτικό τομέα αλλά και η απεγνωσμένη παρουσία του κόσμου στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών προκειμένου να διαγνωστούν, έχουν δημιουργήσει ένα χάος που δεν αρμόζει σε πολιτισμένη χώρα.

Αυτές οι απαράδεκτες καταστάσεις πρέπει να σταματήσουν για όλους τους ασθενείς. Απαιτούμε:

  • Συνταγογράφηση του PCR test όπως ακριβώς γίνεται με κάθε άλλη διαγνωστική εξέταση.
  • Άμεση ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσωπικό προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει στην επείγουσα αυτή συνθήκη.
  • Πλαφόν στο κόστος του PCR test στα ιδιωτικά.
  • Εξασφάλιση της δυνατότητας διαγνωστικού ελέγχου και στους συμπολίτες μας που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ.

Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τέτοιου είδους ανισότητες στην πρόσβαση των ανθρώπων στις υπηρεσίες υγείας σε κατάσταση πανδημίας.

Σας καλούμε να λύσετε άμεσα αυτό το ζήτημα ευθύνης του Υπουργείου Υγείας.