Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Περιβάλλοντος για το υδροηλεκτρικό σταθμό της Μεσοχώρας, δήλωσε πως «αφήνουμε πίσω το παρελθόν και μπαίνουμε σε τροχιά ανάπτυξης».

Ads

«Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν. Επενδύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον με ανάπτυξη και με θέσεις εργασίας. Το 2014 η Ελλάδα για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, μπαίνει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης. Και μας γεμίζουν όλους με πολλή αισιοδοξία οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. η οποία διαπιστώνει μείωση της ανεργίας, σημαντική μείωση επιτέλους, στο δεύτερο τρίμηνο του 2014, με σημαντικότερη τη μείωση της νεανικής ανεργίας», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε: «Έχουμε να κάνουμε, όμως, ακόμα πολλά. Με τις θυσίες του Ελληνικού λαού αρχίζει να γίνεται μήνα με το μήνα η Ελλάδα μια χώρα φυσιολογική. Και πιστεύω, πραγματικά, ότι όλοι οι Έλληνες μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Η αναφορά του πρωθυπουργού στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αφορούσε στην ανακοίνωση της Στατιστικής Αρχής για υποχώρηση της ανεργίας στο 26,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2014, έναντι του 27,8% του προηγούμενου τριμήνου και 27,3% του αντίστοιχου τριμήνου 2013. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών, το οποίο διαμορφώνεται στο 52% την εξεταζόμενη περίοδο έναντι 59,2% το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, ενώ στις νέες γυναίκες φθάνει στο 57,5%. Σημειώνεται πως πρόκειται για στοιχεία μη εποχικά διορθωμένα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «εφιαλτικά για την οικονομία και την κοινωνία ποσοστά ανεργίας, τα οποία καταδεικνύουν με τον πλέον έντονο τρόπο την αδιέξοδη και καταστροφική για τη χώρα ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική των μνημονίων, η οποία εδώ και 4 χρόνια ισοπεδώνει το παραγωγικό ιστό της χώρας και ρίχνει στον «καιάδα» της ανεργίας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους».

Ads

Όπως συμπληρώνει: «Τα συνεχιζόμενα τεράστια ποσοστά ανεργίας για μια ακόμα χρονιά –ιδιαίτερα μάλιστα στους νέους ανθρώπους που φτάνουν το 52%, την ώρα που χιλιάδες νέοι έχουν εξαναγκαστεί σε μετανάστευση – αγγίζουν τα όρια της οικονομικής και κοινωνικής γενοκτονίας και αποτελούν όνειδος για την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, όπως και για όλες τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και την τρόικα.

Εάν μάλιστα συνυπολογίσουμε τα στατιστικά στοιχεία για το είδος των συμβάσεων- όπως εμφανίζονται από το Υπουργείο Εργασίας -σύμφωνα με τα οποία μόνο ένας στους δύο εργαζόμενους που προσλαμβάνονται είναι πλήρους απασχόλησης, είναι απολύτως προφανές ότι οι ισχυρισμοί του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αλλά και οι πανηγυρισμοί του Υπουργού Εργασίας για δήθεν μείωση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης δεν είναι απλά ένα ακόμα επικοινωνιακό ψέμα της κυβέρνησης αλλά αποτελεί ύβρη απέναντι στον Ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στη νέα γενιά».

Σε δύο χρόνια ο σταθμός στη Μεσοχώρα

Ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, ο αναπληρωτής υπουργός, Ν. Ταγαράς και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, ανακοίνωσε «την εφαρμογή των αποφάσεων που δρομολογούν την κατασκευή του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε δυο χρόνια από σήμερα».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός για αυτό το έργο έχουν ήδη στο παρελθόν επενδυθεί 283 εκατομμύρια ευρώ και για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται άλλα 110 τα οποία είναι διαθέσιμα και θα καλυφθούν από τη ΔΕΗ. Ανέφερε επίσης ότι το έργο ξεκίνησε το ’86 και σταμάτησε το 2001 λόγω δικαστικών εμπλοκών στην εκτροπή του Αχελώου, ότι ο συνολικός χρόνος αποπεράτωσης του υπολογίζεται σε δύο χρόνια, ότι δυστυχώς κάθε χρόνος καθυστέρησης κοστίζει στη ΔΕΗ 25 εκατομμύρια ευρώ και ότι οι συνολικές μέχρι σήμερα απώλειες λόγω καθυστέρησης που είχαμε υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ανέφερε επίσης ότι από αυτό το φράγμα της Μεσοχώρας θα παράγονται ετησίως 360 γιγαβατώρες, ότι το έργο αξιοποιεί τα νερά του Αχελώου για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και επαναφέρει τα νερά στη φυσική κοίτη του ποταμού και ότι η παραγόμενη ενέργεια ισοδυναμεί με το 10% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας στη χώρα από υδροηλεκτρικά έργα.

«Για να το κατανοήσει κανείς, την αξία εκείνου που λέω, το έργο αυτό θα μπορούσε να καλύψει την ετήσια κατανάλωση ενέργειας ενός νησιού, όπως η Κέρκυρα, ή στο Περιστέρι της Αττικής ή την ετήσια κατανάλωση της Λέσβου και της Χίου μαζί. Αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά αναπτυξιακών παρεμβάσεων που ξεκινούν σε ολόκληρη τη χώρα», τόνισε.