Για τους μισούς σχεδόν Έλληνες, οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν «όνειρο θερινής νυκτός», καθώς, σύμφωνα με έρευνα της Palmos Analysis για το Tvxs.gr, το 45% των πολιτών  δηλώνουν ότι δεν πραγματοποίησαν φέτος καλοκαιρινές διακοπές.

Ads

Ακόμα και μεταξύ των νέων ηλικίας 17 – 34 ετών, ένας στους τρεις (33%) δεν πήγε διακοπές φέτος το καλοκαίρι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα άτομα ηλικίας  55 – 70 ετών διπλασιάζεται φτάνοντας στο 68%. Καθόλου τυχαία, το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν πήγαν κάπου για διακοπές φέτος το καλοκαίρι, φτάνει στο 65% σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα νοικοκυριού κάτω από 5.000 Ευρώ, ενώ στον αντίποδα σε άτομα με ετήσιο εισόδημα νοικοκυριού πάνω από 30.000 Ευρώ το ποσοστό αυτό πέφτει μόλις στο 9%.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συντριπτική πλειοψηφία (72%) όσων δεν πήγαν φέτος το καλοκαίρι διακοπές, επικαλούνται οικονομικούς λόγους, κάτι που συμβαδίζει απόλυτα με το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό όσων δεν πραγματοποίησαν καλοκαιρινές διακοπές και ανήκουν σε χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν έκαναν καλοκαιρινές διακοπές φέτος (το 2017), είναι ακριβώς το ίδιο με το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν έκαναν διακοπές πέρυσι, κάτι που ενδεχομένως δείχνει μια σχετική σταθεροποίηση στο δείκτη αυτό, που συνδέεται άμεσα με τα οικονομικά δεδομένα των νοικοκυριών.

image

Ads

image

image

Για την πλειοψηφία (58%) όσων εκ των ερωτηθέντων πήγαν φέτος καλοκαιρινές διακοπές, η διάρκειά τους δεν ξεπερνά τις 10 ημέρες συνολικά – μάλιστα για το 21% οι διακοπές διήρκεσαν μέχρι 5 ημέρες. Ωστόσο, ο μέσος όρος διάρκειας των διακοπών φτάνει τις 13 ημέρες, ενώ για το 20% όσων πήγαν διακοπές, η διάρκειά τους ξεπέρασε το δεκαπεν-θήμερο. Διαφαίνεται κι εδώ έντονα το χάσμα μεταξύ όσων εξακολουθούν να διαθέτουν σχετική οικονομική άνεση και των στρωμάτων που αντιμετωπίζουν μεγάλες εισοδηματικές δυσκολίες.

image

Την Ηπειρωτική Ελλάδα επέλεξαν για τις διακοπές τους 6 στους 10 όσων πήγαν φέτος το καλοκαίρι διακοπές και ακολουθούν τα Νησιά του Αιγαίου (4 στους 10)και τα Νησιά του Ιονίου (1 στους 10). Το εξωτερικό επέλεξαν για διακοπές μόλις το 8% όσων πήγαν διακοπές φέτος το καλοκαίρι. Ο ηλικιακός παράγοντας φαίνεται να επιδρά καταλυτικά στην επιλογή προορισμού, καθώς τα Νησιά του Αιγαίου αποτελούν μακράν τον δημοφιλέστερο προορισμό για τους νέους (17 – 34 ετών), ενώ η Ηπειρωτική Ελλάδα επιλέγεται κυρίως από τους πιο ηλικιωμένους (άνω των 55 ετών). Διακοπές στο εξωτερικό επιλέγει και το 16% των ηλικιωμένων (άνω των 55 ετών) – ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο (8%).

image

Η οικονομική κρίση διαμορφώνει και τις επιλογές καταλύματος για τις καλοκαιρινές διακοπές: η πλειοψηφία (34%) επιλέγει είτε κάποια ιδιόκτητη εξοχική κατοικία, είτε κάποιο σπίτι συγγενούς ή φίλων (29%). Ακολουθεί η επιλογή κάποιου ενοικιαζόμενου δωματίου (25%) και η επιλογή του ξενοδοχείου (23%). Η εξελισσόμενη αγορά των ενοικιαζόμενων σπιτιών (που αναπτύσσεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια μέσω των γνωστών διαδικτυακών υπηρεσιών  αναζήτησης και ενοικίασης κατοικιών) αποσπά το 10%, ενώ οι φυσιολάτρες των κάμπινγκ περιορίζονται σε μονοψήφια νούμερα (4% οργανωμένο και 3% ελεύθερο κάμπινγκ).

image

Ωστόσο, είναι εντυπωσιακό ότι η διείσδυση των οργανωμένων κάμπινγκ είναι σχεδόν αντίστοιχη με την επιλογή του ελεύθερου κάμπινγκ, παρά τους σχετικούς νομοθετικούς περιορισμούς και απαγορεύσεις. 8 στους 10 Έλληνες που πήγαν φέτος το καλοκαίρι διακοπές, το έπραξαν μαζί με τον/την σύντροφό τους ή και φίλους. Διακοπές χωρίς παρέα (9%) ή με παρέα φίλους (12%) επέλεξαν περίπου 1 στους 5 όσων πήγαν καλοκαιρινές διακοπές. Μάλιστα, διακοπές με την σύντροφό τους ή και φίλους δηλώνουν ότι έκαναν περισσότερο οι άντρες και τα άτομα μέσης ηλικίας (35 – 54 ετών). Οι γονείς παιδιών κάτω των 15 ετών, πηγαίνουν διακοπές με τα παιδιά τους (92%), ωστόσο υπάρχουν και λίγοι (8%) που επιλέγουν να αφήσουν τα παιδιά τους σε συγγενείς προκειμένου να περάσουν μερικές μέρες ξεκούρασης με το έτερο ήμισυ!

image

image

image

Εικόνα σταθεροποίησης των καλοκαιρινών δαπανών σε σχέση με πέρυσι αλλά και ενδεχομένως όξυνσης του χάσματος μεταξύ χαμηλότερων και υψηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων, προκύπτει από την έρευνα, καθώς το 23% όσων πήγαν φέτος διακοπές δηλώνουν ότι αύξησαν τις δαπάνες των διακοπών τους, ενώ στον αντίποδα το 28% δηλώνουν ότι τις μείωσαν. Η πλειοψηφία (47%) δηλώνουν ότι ξόδεψαν περίπου τα ίδια χρήματα με την περυσινή χρονιά. Το μεγαλύτερο μέρος όσων δηλώνουν ότι περιόρισαν τις δαπάνες τους σε σχέση με πέρυσι προέρχεται από οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 Ευρώ. Πάνω από αυτό το όριο, φαίνεται ότι οι ερωτώμενοι δηλώνουν ότι αύξησαν οριακά τις δαπάνες τους κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών.

image

image

Οριακά κάτω από 800 Ευρώ κατά μέσο όρο, φαίνεται ότι κόστισαν οι καλοκαιρινές διακοπές σε όσους είχαν την ευκαιρία να τις πραγματοποιήσουν. Ωστόσο, περίπου οι μισοί από όσους πήγαν διακοπές δηλώνουν ότι ξόδεψαν κάτω από 500 Ευρώ, ενώ μόνο 1 στους 5 δηλώνει ότι ξόδεψε στις καλοκαιρινές του διακοπές άνω των 1.000 Ευρώ.

Διακοπές και κακή διάθεση γίνεται; Όχι, σύμφωνα με τους ερωτώμενους, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία δηλώνουν ικανοποιημένοι τόσο από τη διάρκεια (68%), όσο και από την ποιότητά τους (75%), ενώ ακόμα και για το κόστος ο βαθμός ικανοποίησης φτάνει στο 49% – με μόλις 23% να δηλώνουν χαμηλή ικανοποίηση.

image

Τέλος, την ολοκληρωτική σχεδόν επικράτηση του Διαδικτύου ως μέσο αναζήτησης πληροφοριών για τουριστικές υπηρεσίες (καταλύματα, εισιτήρια κτλ) και οργάνωσης των διακοπών επιβεβαιώνει η έρευνα, καθώς το 68% όσων πήγαν διακοπές το χρησιμοποίησαν για τους παραπάνω σκοπούς, έναντι μόλις 14% του τηλεφώνου και 7% των παραδοσιακών ταξιδιωτικών πρακτορείων.

image

Η Ταυτότητα της Έρευνας

image

image

* Πασχάλης – Αλέξανδρος Τεμεκενίδης, Διευθυντής Ερευνών Palmos Analysis