Όλο και περισσότερα ερωτήματα προκύπτουν στη διαδικασία εμβολιασμού της χώρας, καθώς σχεδόν κάθε ανακοίνωση των κυβερνητικών στελεχών διαφοροποιεί την προηγούμενη.
 
Την ώρα που παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα και ανεξήγητες αναβολές εμβολιασμών γιατρών και νοσηλευτών σε δεκάδες νοσοκομεία της χώρας, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους μας πληροφορεί ότι η χώρα διαθέτει 152.850 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, αλλά μετά από 10 ημέρες έχουν εμβολιαστεί, κατά τις επίσημες ανακοινώσεις, λιγότεροι από δέκα χιλιάδες, μεταξύ αυτών και ένα πλήθος «παρατρεχάμενων» της κυβέρνησης.
 
Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, αποθηκευμένες βρίσκονται συνολικά 152.580 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/ΒιοNTech ενώ χτες Δευτέρα ανακοίνωσε πως παραλήφθηκαν 83.850 φιαλίδια. Βέβαια η συγκεκριμένη παραλαβή είχε ανακοινωθεί και στις 29 Δεκεμβρίου, παρουσία μάλιστα και του Νίκου Χαρδαλιά στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Τι ακριβώς παρέλαβε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη επτά ημέρες πριν;
 
Πάντως μετά το επικοινωνιακό σόου που έστησε η κυβέρνηση και το οποίο εξελίχθηκε τελικά σε φιάσκο, τόσο για τον μικρό αριθμό των εμβολίων που από τις εξαγγελίες των 2 εκατομμυρίων πέσαμε σε 200.000, όσο και για την προτεραιοποίηση με το πλήθος των γαλάζιων κομματικών στελεχών και παραγόντων που έσπευσαν να εμβολιαστούν παίρνοντας τις θέσεις από υγειονομικούς και ηλικιωμένους, στο αέρα βρίσκεται και ο νέος σχεδιασμός βάσει του οποίου μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι.
 
Από τη μεριά των γιατρών, μιλώντας στο tvxs.gr ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου βλέπει καθυστερημένη εκτέλεση όλου του σχεδίου «Ελευθερία».
 
Υγειονομικοί και κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να μάθουν γιατί αναβλήθηκαν εμβολιασμοί των γιατρων. Όπως προκύπτει από την ΟΕΝΓΕ, οι αναβολές αφορούν 24 νοσοκομεία της χώρας, τρία εκ των οποίων στην ιδιαίτερα επιβαρυμένη βόρεια Ελλάδα (Ξάνθη, Σέρρες και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης), καθώς και του επίσης επιβαρυμένου νοσοκομείου του Βόλου. Τα περισσότερα από αυτά τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον νέο προγραμματισμό του υπουργείου, θα ενταχθούν στη δεύτερη φάση και άρα θα εφοδιαστούν με δόσεις εμβολίου από την Πέμπτη 7 Γενάρη.
 
Στο λεκανοπέδιο τα νοσοκομεία των οποίων το προσωπικό δε θα εμβολιαστεί μέχρι την Παρασκευή είναι το «Γεννηματάς», το Τζάνειο, το «Μεταξά» και το Δρομοκαΐτειο. Στην υπόλοιπη Ελλάδα πρόκειται για τα νοσοκομεία Λαμίας, Χαλκίδας, Μεσολογγίου, Καραμανδάνειο Πάτρας, Πύργου, Αμαλιάδας, Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Άργους, Ναυπλίου, Ρεθύμνου, Βενιζέλειο Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου, Μυτιλήνης, Ρόδου και Κω.
 
«Οι αναβολές αυτές θα καθυστερήσουν όχι μόνο τον εμβολιασμό των γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ αλλά και των συναδέλφων στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα, στις δομές και τελικά τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων του γενικού πληθυσμού», τόνισε στο tvxs.gr ο γενικός γραμματέας  της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Παναγιώτης Παπανικολάου.
 
Ακυρώθηκαν «τζάμπα» ραντεβού ασθενών
 
Εκτός από τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση του σχεδίου «Ελευθερία», οι αναβολές των εμβολιασμών έχουν ως αποτέλεσμα και την ταλαιπωρία ασθενών. Όπως κατήγγειλε στο MEGA η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς Ματίνα Παγώνη, στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» είχαν ακυρωθεί πολλά ραντεβού ασθενών στα τακτικά ιατρεία προκειμένου να βρεθεί χώρος για να εμβολιαστούν πάνω από 400 υγειονομικοί.
 
Με την αναβολή των εμβολιασμών, τα ραντεβού ακυρώθηκαν χωρίς λόγο και το προσωπικό του νοσοκομείου πρέπει να οργανώσει εκ νέου πότε θα γίνουν, αφού από την Παρασκευή, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα γίνονται όντως εμβολιασμοί στους χώρους των τακτικών ιατρείων.
 
Υπενθυμίζεται ότι μετά την έκταση που πήρε το θέμα κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, ο Γ.Γ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους αναγκάστηκε χτες Κυριακή να εκδώσει δεύτερη ανακοίνωση μέσα σε δύο ημέρες στην οποία υποστήριξε πως ο εμβολιασμός των υγειονομικών των παραπάνω νοσοκομείων ήταν από την περασμένη εβδομάδα προγραμματισμένος να γίνει σε τρεις φάσεις.
 
Αυτό διαψεύδεται φυσικά από την ίδια την αναβολή των εμβολιασμών μέσα από τα επίσημα έγγραφα αλλά και από την απουσία ανακοινώσεων κατά την περασμένη εβδομάδα,που προβλέπουν τρεις φάσεις εμβολιασμού των υγειονομικών.